Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a dezmințit afirmațiile apărute în presă conform cărora acesta și-ar fi dat demisia din fruntea Consiliului de Atestare a Diplomelor. Zvonurile care anunțau că acesta va pleca de la conducerea instituției au apărut public după ce fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, i-a fost acordat un verdict de neplagiat de către instituția pe care Ioan-Aurel Pop o conduce printr-o decizie oficială, semnată chiar pe numele acestuia. În cele din urmă, academicianul transmite că a fost vorba doar de o neînțelegere.
În 17 decembrie 2019, Consiliul de Atestare a Diplomelor a luat decizia de a acorda fostului ministru al Justiției un verdict de neplagiat care aparent a fost semnat de către Președintele Consiliului General Ioan-Aurel Pop. După publicarea deciziei s-a sesizat faptul că semnătura Președintelui General al instituției a fost falsificată, motiv pentru care acesta a apărut în spațiul public anunțul că și-a dat demisia din fruntea instituției.
Contactat telefonic de către reporterul Gazeta de Cluj, Rectorul Universității Babes-Bolyai transmite următoarele:
„Despre presupusul plagiat al domnului Florin Iordache, nu pot să mă pronunț, nu mă pricep, nu am văzut lucrarea și chiar dacă aș sta să o citesc nu e specialitatea mea, prin urmare nu știu ce să vă spun. Eu nu am zis niciodată că îmi dau demisia, presa a interpretat greșit, eu am spus doar că urmăresc să am o discuție cu doamna ministru când domnia sa o să aibă timp pentru că e foarte ocupată despre această situație și să văd dacă Președintele Academiei încă mai poate fi Președinte pentru că am aflat azi dimineață că prin regulament regulament Președintele Academiei indiferent de cine ar fi e un fel de Președinte onorific și activitatea se va rezolva în mod practic printr-o discuție a mea cu doamna ministru. Dar nu are nicio legătură cu plagiatul deoarece nu Președintele se ocupă de plagiate, însă este acuma o contestație depusă ceea ce înseamnă că o comisie deasupra de comisia de științe economice, adică acea comisie de specialitate care a analizat și a constatat că nu e vorba de plagiat, va reexamina la cererea noastră acea lucrare. Cât despre semnătura cu numele meu de pe decizia din 17 decembrie 2019, aceasta nu este a mea, dar am aflat tot astăzi că este semnată legal „pentru” deoarece un vice președinte are dreptul să semneze pentru președinte, dat fiind faptul că eu am fost ocupat la Academie, vă mărturisesc că nici n-am știut că lucrarea a fost analizată de comisie sau că s-a ajuns la un rezultat. Totodată eu nu am participat la ședința consiliului general care trebuia să valideze decizia respectivei comisii, pentru că din nou eram ocupat la Academia Română.”
Scandalul a început în urmă cu aproape doi ani
Scandalul a început în urmă cu aproape doi ani când au apărut în presă dovezi ale plagiatului fostului ministru al justiției Florin Iordache în propria sa teză de doctorat pe care a susținut-o în Republica Moldova. În pofida faptului că în presă au apărut o multitudine de dovezi ale plagiatului acestuia, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a luat o decizie la sfârșitul anului trecut care susținea că această acuzație este falsă, fapt care a pus semne de întrebare. După publicarea acestei decizii, Ioan-Aurel Pop a ținut să precizeze că nu i s-a adus la cunoștință această decizie deoarece nu a fost discutată în prezența, că semnătura nu îi aparține și totodată nici nu a văzut vreodată acest act.
Decizia publicată în 17 decembrie este următoarea: „ În conformitate cu prevederile art. 19, Anexa nr. 2, la Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare aprobat prin OMENCȘ nr. 3482/2016, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul General al CNATDCU a validat în ședința din 13.12.2019, cu 32 voturi „pentru” din membri prezenți în sală și 7 voturi „pentru” din membri prezenți în sistem de videoconferință, din totalul de 51 voturi și consemnat în Procesul verbal al ședinței nr. 42097_I_II_III/16.12.2019, rezoluția de menținere a titlului științific de doctor în Economii și afaceri internaționale și de respingere a sesizării depuse la UEFISCDI nr. 2167 din 06.09.2018 și înregistrată la Ministerul Educației și Cercetării cu nr. 16669 din 07.09.2018, pe numele domnului Iordache Florin, pentru teza de doctorat cu titlul „Impactul corporațiilor transnaționale asupra proceselor de integrare economică a României în U.E” și recunoscut prin Ordinul Ministrului nr. 5683/20.10.2008. ”.
Plagiatul lui Florin Iordache
În presă s-a speculat despre plagiatul lui Florin Iordache încă din anul 2017. Publicația NewsWeek a fost cea care a descoperit „uriașul” plagiat al fostului ministru iar în septembrie 2018 a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare oferind dovezi clare și așteptând ca instituția să facă un demers în acest sens.
Florin Iordache a publicat în propria sa lucrare de Doctorat un interviu pe cadre domnul Mihai Răzvan Ungureanu, fostul Ministrul de Externe, l-a acordat în anul 2007, după ce România a intrat în Uniunea Europeană. Florin Iordache nu a precizat sursa de unde a preluat acest interviu și mai mult decât atât nu a folosit nici ghilimele. De asemenea aceasta nu a fost singura sursă pe care nu a specificat-o deoarece de a lungul lucrării sale apar multe informații preluate din comunicare de presă, din programul de Aderare la Uniunea Europeană sau chiar din presa scrisă Românească fără însă a preciza sursa.
Mai mult decât atât, articolele pe care le-a trecut în bibliografia lucrării sunt în număr foarte mare scrise de el însuși iar în proporție de 10% sunt preluate din comunicare de presă. Domnul Iordache și-a susținut lucrarea de doctorat în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova cu toate că domiciliul acestuia în acel timp era la București.
multe functii!!!!!!!
“Nu am avut cunoştinţă despre acel document. Eu nu recunosc acea semnătură. Personal, cred că ESTE VORBA despre un plagiat”, https://citynews.ro/rectorul-ioan-aurel-pop-demisioneaza-din-fruntea-consiliului-de-atestare-a-diplomelor-care-este-motivul/ VERSUS: „Despre presupusul plagiat, nu pot să mă pronunț, nu mă pricep, nu am văzut lucrarea și chiar dacă aș sta să o citesc nu e specialitatea mea, prin urmare nu știu ce să vă spun.” ??!