Magistraţii clujeni au revocat măsura controlului judiciar în cazul celor doi oameni de afaceri, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, şi a fostului preşedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu, implicaţi în dosarul Mită la Consiliul Judeţean Cluj. Astfel, potrivit deciziei, cei trei pot părăsi ţara şi oraşul fără să aibă nici o problemă. Procurorii au depus recurs împotriva acestei decizii.

 

Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale).

DNA susţine că există probe potrivit cărora preşedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean şi alte persoane ar fi comis fapte de corupţie, „în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite”. Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat în acest dosar.

 

Bene liber la afacerile internaţionale

Cel mai bucuros de decizia judecătorului a fost omul de afaceri Ioan Bene. Firmele deţinute de acesta au contracte cu companii din alte ţări. Astfel că, unele decizii trebuiau luate de conducere şi deseori Bene era nevoit să stabilească întâlnirile de afaceri pe teritoriul României din pricina faptului că nu avea voie să părăsească ţara.

„Practic era o chestie pe care o  aşteptam de mult. Judecătorul a analizat corect. Pot să spun că a trecut mai bine de un an de când aveam acest control judiciar. Din administrarea probelor s-a văzut ce parte de vină o au cei din mediul afacerilor şi ce vina are politicul în tot acest caz. Aveam restricţia de control judiciar prin care nu puteam să ies din ţară. Avem contracte cu NATO, cu firme din Germania, Austria şi Ungaria şi aveam nevoie să mă deplasez în afara graniţei României, pentru  a asista sau a lua decizii cu privire la aceste colaborări ” explică pentru Gazeta de Cluj, Ioan Bene.

 

horea-uioreanu sursa someseanul

Uioreanu liber şi liniştit

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu s-a consultat cu avocaţii şi au depus o cerere pentru ridicarea controlului judiciar pe motiv că deja a trecut o perioadă lungă de când acesta dă cu subsemnatul la poliţie

„Am făcut cererea pentru că a trecut un an jumate de când a fost depus acest rechizitoriu. E o perioadă suficientă vis-à-vis de restricţiile impuse până în prezent, vorbesc de arest, arestul la domiciliu şi ultima măsură controlul judiciar. Mă bucu că judecătorul a decis în favoarea cererii. Sincer să vă spun, nu mi-am făcut nici un fel de plan internaţional. Planurile mele de sărbători sunt pe teritoriul ţării. Plec în Maramureş de Crăciun şi de revelion voi fi în Cluj cu prietenii. Nu am intenţia de a părăsi ţara anul acesta, dar mă bucur că am posibilitatea, să o fac” explică Horia Uioreanu.

Întrebat ce măsuri restrictive rămân active la adresa sa, Uioreanu precizează: „La ora aceasta nu am voie să iau legătura cu martorii neaudiaţi şi cu inculpaţii”.

Cu privire la modul de desfăşurare a procesului Horia Uioreanu a refuzat să comenteze.

„Nu vreau să comentez procesul sau modul de derulare. Oricine poate veni să stea în sală să observe cum decurge deoarece şedinţele sunt publice”.

 

DNA mai are o şansă

Conform legislaţiei, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie- filiala Cluj pot depune contestaţie asupra deciziei judecătorului de fond  în termen de 48 de ore, de la comunicarea acesteia.  Astfel că abia pe la jumătatea lunii cei trei inculpaţi află dacă decizia judecătorului rămâne finală sau nu se va pune în aplicare. Reamintim că recent, procurorii de la DNA au mai contestat la Curtea de Apel Cluj, cererea lui Rareş Pop, aprobată de judecător, prin care se dorea învoirea acestuia pentru a merge cu Mihai Seplecan la Muntele Athos.

 

Seplecan cam trist net

Mihai Seplecan a fost audiat şi el în acest dosar

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a fost audiat, în 23 octombrie, ca martor în acest dosarul penal.

Mihai Seplecan a fost audiat ca martor la propunerea avocaţilor omului de afaceri Vasile Pogăcean din comuna Iclod. ”Am vrut să demonstrăm că Vasile a dat bani la partid, în calitate de membru PNL. Seplecan a fost implicat în campaniile electorale anii trecuţi şi poate să confirme”, a spus avocata Laura Baciu. Seplecan a declarat în instanţă că îl cunoaşte pe Vasile Pogăcean din partid şi că acesta chiar l-a sprijinit pe el în lupta internă din PNL Cluj împotriva lui Uioreanu. Seplecan a arătat că Vasile Pogăcean a fost un membru activ al PNL, fiind chiar candidat la alegerile locale din Iclod, şi că a sponsorizat partidul. De asemenea, preşedintele CJ Cluj, recent exclus din PNL Cluj, a spus că fostul consilier al lui Uioreanu, Răzvan Pop, era cel care aduna banii pentru campania electorală, dar că s-a întâmplat când chiar el nu a primit chitanţă.

Procurorii DNA Cluj au o altă variantă, anume că Pogăcean i-ar fi dat mită lui Uioreanu: ”În cursul lunii aprilie 2013 inculpatul Pogăcean Vasile, patron al SC Sinai Comimpex SRL Icold a derulat o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj căruia i-a solicitat sprijin privind finanţarea unor lucrări pe care societatea sa le avea în derulare pe raza mai multor comune din judeţul Cluj, contracte din cadrul unor programe de dezvoltare rurală (privind reabilitări de drumuri, podeţe, renovări unităţi de învăţământ, apă canalizare, etc).

Inculpatul Uioreanu Horea Dorin ar fi acceptat sprijinirea omului de afaceri, condiţionând aprobarea finanţării de remiterea unui procent de 15% din suma finanţată, fără TVA, pretindere cu care inculpatul Pogăcean Vasile a fost de acord. În condiţiile în care sumele ce urmau să fie plătite din bugetul CJ Cluj prin intermediul primăriilor beneficiare erau semnificative, totalizând peste 4 milioane lei, cei doi au convenit ca direcţionarea alocărilor să se facă treptat, funcţie de sumele de care instituţia judeţeană urma să beneficieze de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării sau din alte resurse.”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.