Societatea Civilă de Avocați “Iordăchescu & Asociații”, care reprezintă prin echipa de avocați Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda cazul profesorului român Marius Balo, a trimis  luni, 11 ianuarie (a.c.), o cerere către Președintele României Klaus Iohannis pentru implicarea activă în  procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo. Această cerere  vine în urma conferinței de presă din data de 29.11.2020, în care Președintele Klaus Iohannis a afirmat cu  privire la situația cetățeanului român Marius Balo: „eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!”. 

Redăm mai jos scrisoarea trimisă: 

Către 

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI 

În atenţia excelenţei sale domnul Klaus Iohannis 

Avocat Eugen C. Iordăchescu, avocat coordonator în cadrul societăţii de avocatură SCA ”Iordăchescu şi  Asociaţii”, în calitate de apărător ales al domnului Balo Marius – cetățean român, născut în Cluj-Napoca, în  prezent deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai, Republica Populară Chineză,  

În temeiul art. 3 din Legea nr. 51/1995 rap. la art. 130 și urm. din Legea nr. 302/2004, formulăm prezenta: CERERE 

Prin care vă solicit în mod respectuos să faceţi demersurile necesare la Centrul de Cooperare  Polițienească Internațională pentru a demara procedurile de transfer a domnului Balo Marius în  vederea executării pedepsei în România.  

având în vedere următoarele: 

CONSIDERENTE 

Printr-o hotărâre pronunțată la data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, dl Balo Marius a fost condamnat  de către o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu  executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma de 80 USD.  

Prin aceeași sentință penală, inculpatul Balo Marius a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de  100.000 RMB

Această amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, ca urmare a răspunsului primit de la  Ministerul Justiţiei în data de 11 aprilie 2017, în care ne-a informat că o eventuală cerere de transfer a unei  persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi  cheltuielile judiciare/amenzile sunt achitate în totalitate.  

Prin Hotărârea nr. 195/01.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea  sesizării formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, în baza art.  141 alin. 6 lit. a) din Legea nr. 302/2004 s-a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare nr.  (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă 

prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai și transferarea persoanei  condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din  România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea nr. 195/2019 a  rămas definitivă la data de 01.10.2019.  

Prin adresa Ministerului Justiției din data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerului Justiției al  Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, în acest moment fiind  îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China.  

De asemenea, prin aceeași adresă ni s-a comunicat că demersurile de preluare sunt întreprinse de către  Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Prin adresa din data de 15.01.2020 ni s-a comunicat de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective  urmând a fi stabilită în colaborare cu partea chineză. 

De asemenea, prin adresa din data de 12.05.2020 am fost informați de către Centru de Cooperare  Polițienească Internațională că, din cauza crizei internaționale provocate de pandemia de coronavirus, nu  pot estima data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea cetățeanului român  Marius Balo, aceasta depinzând de evoluția crizei, de restricțiile de călătorie precum și de evoluția  traficului aerian internațional în acest context. 

Însă, până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situația cetățeanului român Marius Balo,  acesta fiind în continuare deținut în condiții inumane. 

În aceste condiții, vă solicităm să vă implicați în mod activ în această chestiune și să demarați de urgență procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo, având în  vedere că în cadrul conferinței de presă din data de 29.11.2020, fiind întrebat despre situația cetățeanului  român Marius Balo, ați precizat că „eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea  mea!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.