Istoricul clujean Vasile Lechintan, fost angajat la Arhivele Naționale din Cluj Napoca, unde a lucrat mai bine de 40 de ani, a murit în această dimineață la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, informează publicația Foaia Transilvană.

Istoricul a suferit un accident vascular depășit și inoperabil și a fost internat de urgență la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, condusă de profesorul Ștefan Florian. Acesta a confirmat decesul marelui istoric pentru sursa citată și a spus că regretă nespus decesul lui Vasile Lechințan.

Lechințan a fost un om extrem de activ chiar și după ce a ieșit la pensie, fiind cunoscut și ca un om deosebit de modest și extrem de pasionat de cercetările istorice, mai ales despre activitatea populației românești în ultimele sute de ani, în Transilvania. Peste tot pe unde mergea și ținea prelegeri istorice, Vasile Lechințan avea o vorbă după cum arată Foaia Transilvană: ”Țelul nostru, al românilor, este unitatea națiunii”.

Scriitoarea Irina Petraș: „Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului. Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă. Clujul secolului al XVII‑lea coboară în pagină prin intermediul a trei copilandri. Clujeanul Mitruţ e călăuză „ocoşă” pentru Dan, puiul de ţăran ce-şi însoţeşte părinţii la târg, şi pentru Ian, copil de nobil polonez refugiat la Cluj din cauza prigoanei religioase din ţara lui. Cei trei descoperă străzi, oameni, întâmplări, locuri tainice, fiind spectatori curioşi şi actori de ocazie în felurite peripeţii, multe cu tâlc. Autorul intervine adesea, între paranteze, pentru a explica un cuvânt sau pentru a lega denumiri vechi de locurile de astăzi ale oraşului. O carte pentru copii, dar şi pentru oameni mari, plăcută şi instructivă”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here