Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea companiei italiene de infrastructură IMPRESA PIZZAROTTI & C. S.P.A. într-un proces deschis împotriva DRDP Cluj. Magistrații clujeni au decis să declare ca fiind de necompetența instanțelor litigiul comercial apărut între cele două entități.

”Admite recursul declarat de CNAIR SA prin DDP Cj împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la data de 04.06.2018 în dosar nr. 7177/2/2018 şi a sentin?ei civile nr. 2786/23.12.2019 pronunţate de Tribunalul Cluj în dosar nr. 7177/3/2018*. Casează în parte Încheierea pronunţată de Tribunalul Bucureşi şi în tot sentinţa civilă nr. 2786 din 23 decembrie 2019 pronunţată de Tribunalul Cluj şi, rejudecând excepţia necompetenţei generale a instan?elor se admite şi, în consecinţă, respinge cererea formulată de IP&C SPA în contradictoriu cu CNAIR SA ca nefiind de competenţa instanțelor judecătoreşti. Decizia este definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Inițial, Tribunalul Cluj a dispus că DRDP Cluj trebuia să plătească peste un milion de lei companiei italiene.

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul I.P. & C. S.P.A. – în calitate de lider al asocierii Joint Venture Pizzarotti – Tirena Scavi, în contradictoriu cu pârâtul C.N.A.I.R. S.A. – D.R.D.P.C.. Obligă pârâtul la plata sumei de 1.053.296,25 lei (TVA inclusă) reprezentând debit neachitat şi penalităţi de întârziere în procent de 0,05 % pe zi de întârziere aferente debitului principal, calculate de la data scadenţei şi până la plata integrală a debitului fără ca intervalul în care se calculează acestea să depăşească 10% din numărul zilelor care reprezintă durata contractului, penalităţi ce vor fi calculate potrivit art. 628 alin. (2) N.C.P.C., către reclamant. Respinge cererea reconvenţională formulată de pârâtul C.N.A.I.R. S.A. – D.R.D.P.C. în contradictoriu cu reclamantul I.P. & C. S.P.A. – în calitate de lider al asocierii Joint Venture Pizzarotti – Tirena Scavi, ca fiind neîntemeiată. Ia act că reclamantul urmează a solicita cheltuielile de judecată pe cale separată”, arată soluția instanței emisă anul trecut.

Plângere penală împotriva italienilor de la Pizzarotti

Anul trecut, DRDP Cluj, prin CNAIR, a făcut o plângere penală împotriva firmelor a făcut o plângere penală împotriva Search Corporation, Primacons Group, în calitate de consultant al proiectului centurii Vâlcele – Apahida, și al antreprenorului proiectului, asocierea Impresa Pizzarotti și Tirena Scavi pentru înșelăciune, fals în înscrisuri și uz de fals.

Asocierea Impresa Pizzarotti și Tirrena Scavi a decontat situații de lucrări, prin prezentarea unor înscrisuri false, lucrări pe care nu le-a executat producând un prejudiciu bugetului de stat. De asemenea, în plângerea penală mai este vizată și asocierea Search Corporation și Primacons Group, în calitate de consultant al lucrării, care a certificat situațiile de lucrări prezentate de constructor.

Într-o anexă a contractului pentru construirea Centurii Vâlcele – Apahida, la categoria lucrări ”Terasamente” erau specificate activitățile de curățare a tufișurilor și arbuștilor, doborârea copacilor cu diametru între 10 și 40 cm și scoaterea rădăcinilor. ”Activitățile au fost clarificate printr-o adresă a Direcției Silvice – Ocolul Silvic Cluj. Activitățile de exploatare forestieră și defrișare au început în luna martie 2007, conform certificărilor făcute de consultant, și s-au încheiat în luna noiembrie 2007. Chiar dacă depășeau cu mult cantitățile prevăzute în contract, ele au fost susținute ca fiind reale. Conform art 14.7 din contract, ”achizitorul, prin consultant, are obligația în vederea decontării, să controleze pe parcursul execuției, cantitatea și calitatea lucrărilor executate și să constate conformitatea lor cu specificațiile cuprinse în anexele din contract”, se arată în plângere. 

Cum să scapi fără să plătești

Firma Pizzarotti, cu capital italian, este una dintre societăţile “abonate” la contractele de construcţie sau modernizare a drumurilor din ţară. În Cluj, există două “entităţi” financiare înregistrate sub numele de Pizzarotti: PIZZAROTTI SA (administrată de BERSANI WATTER) şi IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA (administrată de GIORDANI LIDIO), ambele având sediul la aceeaşi adresă şi ambele fiind sucursale ale “firmei mamă” din Italia, Pizzarotti.

Cele două sucursale au încheiat cu diferite societăţi contracte comerciale, iar unele dintre ele au fost onorate, altele nu. Cei nemulţumiţi de relaţiile comerciale cu italienii de la Pizzarotti au dat în judecată sucursalele, însă în instanţe au aflat că sunt mici sansele să câştige pentru că Legea societăţilor comerciale din România (Legii 31/1990) nu îi dă unei sucursale “personalitate juridică”. Pentru a recupera banii printr-un proces comercial o firmă din România ar trebui să ceară insolvenţa celor de la Pizzarotti în Italia, însă procedura este şi mai greoaie pentru că în conturile firmei sunt câteva milioane de euro care ar putea demonstra oricând capacitatea de plată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.