Fostul senator și deputat clujean, Iuliu Păcurariu, împreună cu soția lui, Rozalia, au fost dați în judecată pentru că nu au mai vrut să restituie un împrumut de peste jumătate de milion de lei. După ce au primit banii pe care i-au folosit la redresarea unei firme, timp de mai mulți ani, s-au făcut că au uitat de împrumutul primit până când s-au trezit cu citația acasă. În cadrul procesului fostul politician clujean a declarat că el nici măcar nu a știut de banii pe care i-a luat cu împrumut soția lui și a cerut respingerea plângerii pe motiv că el nu are nicio legătură cu acest caz! Iuliu Păcurariu a fost unul dintre consilierii lui Emil Boc pe vremea când ocupa funcția de premier.

UP DATE

  • Soții Păcurariu au atacat sentința prin care au fost obligați să plătească această sumă de bani la Înalta Curte de Casație și Justiție și au obținut rejudecarea procesului. Inițial, Curtea de Apel Cluj ar fi trebuit să se pronunțe în rejudecarea dosarului spre finele lunii trecute, dar, sentința a fost amânată de mai multe ori. Următoarea dată de pronunțare fiind stabilită pe 20 decembrie 2022. De asemenea, soții Păcurar precizează că banii luați cu împrumut nu au fost folosiți în interes personal, ci în redresarea societății comerciale.

Dumitru Cristian Florin i-a dat în judecată pe soții Rozalia și Iuliu Păcurariu pentru a îi obliga să plătească 650.000 lei. Suma reprezintă un împrumut pe care cei doi nu l-au mai înapoiat. Clujeanul Iuliu Păcurariu este fost deputat și senator democrat.

Împrumutul a fost contractat în 2016 de către Rozalia Păcuraru care avea nevoie de bani pentru redresarea activității societății CARMAFLORA SRL.

Banii au fost virați în contul Rozaliei Păcurariu și au fost acordați în mai multe tranșe care aveau data scadentă în anul 2017.

Doar că soții Păcurariu nu au dat niciun ban înapoi. După doi ani au fost dați în judecată.

În replică, soții Păcurariu spun că, de fapt, împrumutul ar fi fost acordat firmei Carmaflora, care ar și trebui să îl restituie. Atât doar că firma merge pe pierderi din 2017 până în prezent. Anul trecut, potrivit Ministerului de Finanțe firma nu a avut nicio cifră de afaceri.

Ei spun că discuțiile despre acordarea împrumutului s-au limitat strict la contractarea unui împrumut de către societatea CARMAFLORA SRL. Banii erau pentru plata datoriilor,  și nu pentru conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune si nici în scopul acoperirii cheltuielilor.

Mai mult, pârâtul Iuliu Păcurariu nici măcar nu a știut despre contractarea banilor iar soția lui nu i-a împărtășit acest lucru. Mai mult, fostul politician spune că el nu a purtat nicio discuție cu Dumitru și nu a semnat vreun contract de împrumut cu el.

Faptul că sumele de bani au fost depuse în contul soției lui este motivat de o acțiune a băncilor care puseseră poprire pe conturile firmei Carmaflora.

Astfel că cei doi soți spun că judecătorii ar trebui să respingă cererea prin care Dumitru își cere banii înapoi pentru că Iuliu Păcurariu nu ar avea nicio calitate procesuală în acest dosar.

Însă, cei doi soți sunt căsătoriți tocmai din 1973, cu mult timp înainte ca Rozalia Păcurariu să ceară banii cu împrumut. Iar legislația românească impune în acest caz ca obligația de restituire să revină ambilor soți, fiind o datorie comună.

Obligați să plătească peste jumătate de milion de lei

La Tribunalul Cluj,în prima fază de proces, judecătorul a considerat că ambii soți trebuie să se ocupe de restituirea banilor.

Potrivit art.32 al.1 lit.a codul familiei (art.351 cod civil) soții răspund cu bunurile comune pentru cheltuielile făcute cu administrarea oricăruia dintre bunurile comune și în conformitate cu dispozițiile art.30 al.3 codul familiei(art.339 cod civil), calitatea de bun comun nu trebuie dovedită.

”Instanța apreciază că datoria contractată este una comună a pârâților, consecința fiind că acești sunt ținuți la restituirea împrumutului către reclamant din bunurile comune, iar în măsura în care creanța nu va fi acoperită din bunurile comune, urmează ca pârâții, să fie obligația, în solidar, la restituirea diferenței împrumutului din bunurile proprii, față de dispozițiile art.352 al.1 cod civil. (…). Față de toate acestea, instanța va admite în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Dumitru Cristian Florin, în contradictoriu cu pârâții Păcurariu Rozalia și Păcurariu Iuliu, și în consecință: Va obliga pe pârâți la plata sumei de 450.000 lei reprezentând împrumut nerestituit, precum și la plata dobânzii legale calculate de la data scadenței – 31.03.2017 și până la data plății efective a debitului , din bunurile comune, iar în măsura în care creanța nu va fi acoperită din bunurile comune, va obliga pe pârâți, în solidar, la restituirea diferenței împrumutului din bunurile proprii.

Va obliga pe pârâți la plata sumei de 200.000 lei reprezentând împrumut nerestituit, precum și la plata dobânzii legale calculate de la data scadenței – 15.04.2017 și până la data plății efective a debitului, din bunurile comune, iar în măsura în care creanța nu va fi acoperită din bunurile comune, va obliga pe pârâți, în solidar, la restituirea diferenței împrumutului din bunurile proprii”, se arată în motivarea judecătorească.

Sentința nu este definitivă, procesul judecându-se acum la Curtea de Apel Cluj pentru că soții Păcurariu au contestat pierderea procesului.

O afacere imobiliară marca Păcurariu

Soții Rozalia și Iuliu Păcurariu sunt cunoscuți în Cluj Napoca pentru implicarea lor într-o afacere imobiliară cu mai multe spații comerciale din oraș. Este vorba despre SC Flora, o firmă pe acțiuni care deținea multe spații comerciale în centru și în cartierele din oraș.

Sediul social al SC Flora SA se află pe strada Dorobanţilor, vizavi de Palatul de Justiţie, iar de-a lungul anilor clujenii au putut vedea bătăile purtate între tabără reprezentată de Gheorghe Dunca, pe de o parte, şi Emilia Bor împreună cu Rozalia Păcurariu, pe de altă parte. La disputele între cele două ”facțiuni” au participat jandarmi, bodyguarzi şi acţionarii acestei societăţi. Gheorghe Dunca îşi acuză adversarii de falsuri şi abuzuri şi a făcut mai multe plângeri la poliţie şi parchet, însă toate au primit neînceperea urmăririi penale. 

În Dosarul Flora curtea de Apel Cluj a stabilit că Nicolae și Emilia Bor au falsificat registrul acționarilor al societății Flora SA. 

Rozalia Păcurariu a vândut în 2005, când SC Flora era prinsă în cadrul proceselor mai multe spaţii comerciale. Un magazin (485 mp) de pe strada Gârbău nr.12 a fost vândut către SC Pablo Impex, reprezentată de Pop Mircea Adrian, cu suma de 32.927 de euro, la aceeaşi adresă, Păcurariu a mai vândut un spaţiu de 117 mp către SC Eco Prisal, reprezentată de Prigoană Daniel, pentru suma de 36.000 de euro, iar către Rosal Grup un spaţiu de 196 mp pentru 60.000 de euro. De asemenea, Dunca mai arată că în cadrul ultimelor procese, în care Rozalia Păcurariu şi Emilia Bor au fost reprezentate de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, onorariul avocaţial a fost plătit din conturile SC Flora SA, iar conform a sapte facturi suma plătită a fost de peste 75.000 de lei.

 Conform contractului de asistenţă juridică, societatea de avocatură Stoica&Asociaţii percepe 11.900 de euro doar pentru studierea dosarului şi depunerea diverselor documente, 5.950 de euro pentru reprezentarea asigurată de Valeriu Stoica. În cazul admiterii recursului la Înalta curte, onorariul este de 11.900 de euro, iar dacă în urma admiterii recursului  se modifică decizia Curţii de Apel Cluj, onorariul, suplimentar, este de 23.800 de euro. Din partea SC Flora SA, contractul este semnat de Rozalia Păcurariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Flora.

(Sursa foto: faclia.ro)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.