Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” (UCDC) revine cu concursuri de admitere pentru anul universitar 2023-2024, după o pauză de un an. În 2022, instituția de învățământ a sistat concursurile de admitere și a pus la vânzare mai multe imobile. Cu toate acestea, planurile nu au funcționat după cum se aștepta conducerea, în condițiile în care UCDC nu a vândut clădirile din cauza restricțiilor legale care nu permit schimbarea destinației imobilelor. Mai pe românește, clădirile pot fi utilizate exclusiv ca unități de învățământ, nu ca viitoare clădire de birouri sau, cum e moda pe la Cluj, apartamente date în chirie. 

Text: Una dintre clădiri scoasă la vânzare a fost sediul Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, unde universitatea a cerut 2 milioane de euro. De asemenea, cealaltă clădire, din zona Gării, urma să fie vândută în schimbul sumei de 3 milioane de euro. Când lucrurile nu merg conform planurilor și este nevoie urgentă de bani se caută soluții cât mai rapide. 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu decanul Facultății de Drept, Alexandru Cordoș, pentru a afla cum de universitatea a decis să facă din nou concursuri de admitere după un an de pauză. Acesta a spus că cel mai bine ar fi ca jurnaliștii ziarului nostru să treacă pe la universitate pentru mai multe informații, iar ce a putut să ne spună la telefon a fost faptul că acel moment, când s-au oprit înscrierile, nu încalcă legea și nici nu trebuie să se ofere detalii în această privință. Mai mult, decanul a spus că universitatea merge înainte, fără să existe probleme. 

„Avem cel mai înalt grad de încredere. Au fost niște chestiuni de decizii ale Senatului în acea perioadă. Săptămâna viitoare vă pun la curent cu toate informațiile necesare”, a precizat Alexandru Cordoș pentru ziarul nostru. 

BOX 

În anul 2022, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a luat o măsură neobișnuită prin anunțarea că nu va organiza concursuri de admitere pentru anul universitar 2022-2023, marcând pentru prima dată în istoria sa de 32 de ani această abordare. Decizia a fost adoptată de către Senatul Universității și a afectat toate facultățile din subordine. Această acțiune a generat speculații privind intențiile universității de a se închide, dar acum, situația s-a schimbat. Recent, universitatea a anunțat că va organiza concursuri de admitere pentru anul universitar 2023-2024. Acest nou anunț reflectă o schimbare de direcție și o dorință de a continua activitatea educațională. Cu toate acestea, detalii suplimentare despre situație urmează să fie clarificate în urma vizitei programate la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” de către Alexandru Cordoș, decan la Facultatea de Drept.

Potrivit surselor noastre, zilele universității ar fi numărate, motiv pentru care s-au pus în vânzare proprietăți ale instituției de învățământ. Să ne amintim că fondatorul universității este Momcilo Luburici, născut în Bosnia-Herțegovina și migrat în țara noastră în 1949. Bazele universității le-a pus în 1990, dezvoltându-se rapid. Cu anii a devenit una dintre cele mai importante instituții de învățământ particulare din țară, cu filiale în mai multe orașe. În cei 32 de ani de existență, universitatea a avut peste 85.000 de absolvenți cu licență și peste 15.000 de absolvenți de masterat. Într-un anunț publicat pe site-ul oficial al universității, se preciza în 2022 că din cauza prețurilor la combustibili, energiei electrice și a gazelor, dar și din cauza inflației mari din ultimii 20 de ani, taxa de școlarizare pentru anul universitar 2022-2023, la programele de studii de licență și de masterat au crescut la 1500 euro. De asemenea, studenții care nu au avut posibilitatea să-și achite taxa de școlarizare în cuantumul precizat, li s-a recomandat să se transfere la Universitatea „Hyperion“ din București, Universitatea „Nicolae Titulescu“ din București și Universitatea Româno-Americană din București.

Reamintind de discuția avută cu Alexandru Cordoș, care a spus că ne va da mai multe informații săptămâna viitoare, decizia sistării pentru un an al înscrierilor la universitate pare să fie o strategie instituțională adecvată în contextul economic actual. Să nu uităm că și taxele pentru înscriere au crescut considerabil. 

În consecință, se pare că decizia Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” de a nu mai organiza concursuri de admitere pentru anul universitar 2022-2023 este în conformitate cu prevederile legale. Astfel, universitatea își motivează opțiunea prin nevoia de a face față schimbărilor economice și de a se adapta la noile condiții și provocări din domeniul educației. Acum, că organizează noi înscrieri pentru anul universitar 2023-2024, prețurile par să fi scăzut ușor, taxa anuală fiind acum de 1250 de euro la toate programele de studii oferite de instituția de învățământ. Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la urmă cu acele clădiri scoase la vânzare, în condițiile în care legea actuală cam pune bețe în roate celor care vreau să o vândă și crede că, în viitorul apropiat, nu se va găsi cineva care să pună banii jos pentru acele imobile, dar mai multe informații vom aduce săptămâna viitoare, după ce o să-l vizităm pe decanul Facultății de Drept, Alexandru Cordoș. 

BOX 

Potrivit unei declarații anterioare a lui Alexandru Cordoș, Facultatea de Drept de pe strada Burebista nr. 2 a fost relocată într-o clădire nouă, deținută de universitate, începând cu data de 21 februarie 2022. Noua clădire este situată pe strada Teodor Mihali nr. 56 și este echipată cu facilități moderne pentru a satisface cele mai exigente cerințe educaționale. În prezent, în această nouă clădire funcționează atât Facultatea de Drept, cât și Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București, fiecare cu aproximativ 2000 de studenți. Această clădire nouă are toate caracteristicile necesare pentru a asigura un învățământ de calitate, oferind un campus universitar privat modern. În acest context, vechiul sediu al Facultății de Drept devine eligibil pentru vânzare.

7 COMENTARII

  1. Și, totuși, care este relevanța acestui articol? Ce anume vă deranjează? Faptul că s-a revenit cu admiterea? Nu se înțelege nimic ce anume v-a „supărat”! Având în vedere că este vorba despre o instituție particulară FĂRĂ NICIO SUBVENȚIE DE LA STAT, faptul că încearcă să -și flexibilizeze evoluția într-o piață sufocată de instituții de stat puternic subvenționate de stat dar cu rezultate comparabile cu cele de la UCDC, nu vi se pare normal?
    Poate ar trebui să vă preocupe mai mult alte aspecte , mult mai interesante:
    – studenții de la universitățile particulare de ce nu primesc cost standard – sunt tot studenții României;
    – standardele pentru conf. și prof. sunt exact aceleași la stat și la particular dar salariile sunt uriașe la stat și minuscule la particular, pentru aceleași funcții, încadrări și de multe ori o muncă mult mai mare.
    Doar câteva exemple…
    PS Facultatea de drept de la CLUJ (UCDC) este una dintre cele mai căutate din universitate! De ce oare???!

  2. Statul ar trebui sa aiba grija si de studentii de la privat, macar alocatia de stat sa le o dea, in primul rand pentru ca continua sa invete sustinuti financiar de parinti. Dar statul are bani doar pentru cei care stau cu mana intinsa, care nu invata , nu muncesc.

  3. Ce zice d-nul Alexandru Cordoș este o mare minciuna.
    USR-ul acerut achiztionarea de catre Primaria Cluj-Napoca a cladirilor Facultatii de Drept de langa Gara pentru a fi folosite tot pe post de scoala, deoarece sunt mai multe scoli care intra in reabilitare, iar copiii merg in schimburi.

  4. iar cererea a fost respinsa pe motiv ca una dintre cladiri este monument istoric iar proprietarii nu au facut cererea de preemtiune catre Ministerul Culturii pentru a putea vinde cladirea.

    • Tu MIA mai da te de destapta si cunoscatoare ce esti….. esti o avocata refulata cu preemtiunea ta . Habar n ai de dedesubturile afacerii si te bleojdesti la speta pur si simplu. Mai bine asculta Gheboasa ca atata intelegi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.