Consiliul de Administraţie al SRTv s-a reunit vineri, 26 august, într-o ședință ordinară, tocmai la Studioul Teritorial TVR Cluj-Napoca. Deplasarea pusă la cale de Dan Cristian Turturică, Preşedintele-Director General al SRTv, nu a fost una întâmplătoare. Pe ordinea de zi, la secțiunea discuții, apare o informare privind stadiul clădirii de pe strada Meziad nr. 4. Miza este una uriașă, deoarece se pregătește un schimb de clădiri între TVR și Primăria Cluj-Napoca, iar cel care va ieși victorios din acest joc este nimeni altul decât edilul Emil Boc. 

Primăria Cluj-Napoca și TVR pun la cale, în mare tăcere, un schimb de clădiri. Emil Boc plănuiește să pună mâna pe clădirea de pe strada Meziad nr. 4., aflată la acest moment în proprietatea TVR, și să dea la schimb clădirea care găzduiește Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. La o primă vedere schimbul poate părea unul normal, însă în spatele acestei afaceri planează alte interese murdare. 

Clădirea de pe strada Meziad nr. 4 vine la pachet cu un teren de 8000 metri pătrați, situat la numai 800 de metri de o clădire cu un regim de înălțime 2S+3D+P+25E+Et. Dacă va fi urmată „rețeta clasică”, cel mai probabil, terenul va fi trecut în proprietatea publică a statului, urmând să fie împânzit de imobile. În schimbul acestei adevărate comori, Emil Boc vrea să ofere Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, care nu este una dintre cele mai râvnite clădiri ale Clujului, având în vedere că zona este profund afectată de alunecările de teren. 

Boc se jură că nu știe nimic

Cu toate că în urmă cu numai câteva zile o delegație TVR a vizitat Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, pe care Boc dorește să îl ofere în schimbul clădirii de pe strada Meziad nr. 4, primarul Clujului susține că nu este la curent cu discuțiile purtate în Consiliul de Administrație al SRTv și nu știe nimic despre soarta imobilului promis la schimb. 

„Habar nu am de discuțiile din CA al TVR. Noi am preluat prin schimb de imobile, în anul 2006, clădirea Casino din Parcul Central al orașului. Clădirea era în stare avansată de degradare. Am investit aproape 4 milioane de euro din fonduri europene și am transformat-o într-un centru cultural clujean, clădire de referință astăzi pentru viața culturală clujeană. Despre soarta imobilului promis la schimb de către TVR nu dețin informații. ”, a declarat Emil Boc pentru Realitatea TV. 

Primarul Emil Boc a mirosit extrem de bine oportunitatea, având în vedere faptul că imobilul pe care îl va da Primăria Cluj-Napoca în schimbul clădirii de pe strada Meziad nr. 4 nu poate fi dat în proprietate, ci doar închiriat. 

Edilul nu se află la primul joc de acest fel. În anul 2006, a reușit să pună mâna clădirea Cazinoului din Parcul Central. Soarta clădirii a fost dezbătută încă din anul 2004, când Filarmonica „Transilvania” obținuse un acord de principiu al SRTv pentru a primi vechiul Cazino. Cu toate acestea, inițiativa a fost lăsată în aer, pe fondul neînțelegerilor dintre directorii celor două instituții. 

Schimbul de clădiri a adus un prejudiciu de 1,6 milioane de lei

În anul 2005, președintele Consiliului Județean Cluj de la acea vreme, Marius Nicoară, a avut o propunere inedită. Acesta a decis să desființeze o școală din cartierul Mănăștur, cu un număr redus de elevi, și să cedeze clădirea celor de la TVR, în schimbul clădirii Cazinoului. Invocând  că TVR Cluj, televiziunea locală, funcționa într-un spațiu  comun cu Radio Cluj, Tudor Giurgiu șeful SRTv de la acea vreme nu a stat pe gânduri și, în anul 2006, a oferit primăriei conduse de Emil Boc fosta clădire a Cazinoului din centrul Clujului la schimb cu Școala nr. 6. 

Astfel, TVR Cluj a primit clădirea Școlii nr. 6 din cartierul Mănăștur, acolo unde urma să se amenajeze sediul televiziunii. Tot atunci, Emil Boc se lăuda că are în plan să recondiționeze clădirea vechiului Cazino și să amenajeze acolo sediul Filarmonicii Cluj-Napoca. Niciuna din promisiunile făcute de șefii celor două instituții nu s-au mai împlinit. Cu toate acestea, schimbul de imobile a produs un prejudiciu 1,6 milioane de lei pentru TVR. 

Curtea de Conturi a raportat încă de la acea vreme că Tudor Giurgiu și Emil Boc au făcut un schimb imobiliar care a adus un prejudiciu major bugetului de stat. Imobilul dat de TVR era din patrimoniul public al statului și avea o valoare de de 2,8 milioane de lei, iar la schimb s-a primit un imobil de 1,2 milioane de lei. 

Fostul președinte al televiziunii publice, Tudor Giurgiu, a afirma că nu are nicio remușcare în legătură cu gaura provocată bugetului de stat, susținând că „Acel sediu de fost cazinou stătea nefolosit, iar TVR Cluj căuta un sediu pentru că împărțea unul cu Radioul”. 

Acesta avea în vedere faptul că „a existat această interpretare din partea Curții de Conturi că am fi creat un prejudiciu, dar, sincer, reproșurile mi se par obtuze, pentru că am cedat ceva ce nu foloseam și nu puteam folosi”.

Tranzacția cu Primăria, efectuată ilegal

Curtea de Conturi a stipulat în raport și faptul că tranzacția a fost efectuată ilegal, printr-un simplu contract de schimb imobiliar. 

„Tranzacția nu s-a efectuat conform normelor legale prin hotărâre de guvern, ci printr-un contract de schimb imobiliar, fără obligații de sultă, cu Consiliul Local Cluj-Napoca, primindu-se în schimb un imobil în valoare de 1,17 milioane de lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Societatea Română de Televiziune a aruncat la gunoi aproape 1,2 milioane de lei, în anul 2006, luând o decizie care nu a adus niciun beneficiu pentru TVR. Istoria este pe cale să se repete chiar dacă la conducerea Societății nu se mai află Tudor Giurgiu, ci Dan Cristian Turturică. Emil Boc, „personajul” principal al poveștii, va profita de ocazie la fel cum a făcut-o în urmă cu 16 ani, iar TVR indiferent de persoana care va controla instituția, nu va ezita să se arunce cu bună știință în capcana întinsă de edil. Cu atât mai mult că Societatea Română de Televiziune a reușit miraculoasa performanță să rateze orice șansă de a se pune pe picioare. 

Un exemplu concret, fiind situația din anul 2009, când Guvernul a alocat 6 milioane de euro TVR-ului pentru construcţia unui nou sediu al postului regional de televiziune. Banii ar fi trebuit să fie investiți în reabilitarea și modernizarea clădirii în care a funcționat Școala nr. 6. În ciuda speranțelor, acest lucru nu s-a mai întâmplat. După ce Tudor Giurgiu a părăsit scaunul de Președinte-Director General, la conducerea SRTv a venit Alexandru Sassu. Cele 6 milioane de euro alocate de la Guvern pentru faza de anteproiectare pentru clădirea fostei școli au dispărut precum un nor de fum purtat de vânt. Motivul: documentația  nu a fost depusă la timp, iar rezultatul eșecurilor din TVR se poate vedea și astăzi cu ochiul liber. Clădirea primită în schimbul Cazinoului s-a transformat într-o ruină. De cealaltă parte a mesei, Primăria Cluj-Napoca a reușit să reabiliteze clădirea fostului Cazino în anul 2011. Cu toate acestea, ideea construirii unui nou sediu pentru Filarmonică a fost abandonată. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.