Jocurile politice abia acum încep să iasă la iveală. Intră sau nu PNL la guvernare? Iși dorește cineva cu adevarat să cadă guvernul? Sau de fapt în momentul în care ar cădea acest guvern dispare dușmanul pentru președinte, dispare dușmanul pentru USRși dintr-odată cei care păreau că ar putea să devina aliați ar deveni adversari în campania pentru prezidențiale? Ce se va întâmpla mai departe cu PSD?

În politică poate fi  la fel de greu să pierzi, pe cât și să câstigi. Intră sau nu PNL la guvernare? Ar fi USR-PLUS deranjați dacă liberalii ar face pasul? Socotelile sunt complicate și țin în primul rând de strategia politică. Istoria arată că PSD poate fi la fel de periculos atât la guvernare, cât și în opoziție, iar amintirea anului 2016 nu se șterge prea usor. După Colectiv, Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier, PSD a plecat de la guvernare, Iohannis a numit guvernul tehnocrat Dacian Cioloș, susținut în parlament de opoziție, iar peste un an, PNL pierdea alegerile și PSD- ALDE obțineau o victorie zdrobitoare. Comparabilă doar cu dezastrul de acum.

O lecție amară pe care noua alianță USR-PLUS a învățat-o. ”Nu vom mai cădea în capcana din 2016”, spuneVlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în cabinetul Cioloș.

USR-PLUS vor să se facă alegeri anticipate, dar modul în care a fost gândită Constituția României îi duce în imposibilitatea acestui fapt.

 ”Altă soluție politică nu este sustenabilă. Dacă nu ai încrederea oamenilor dată prin vot nu ai cum să iei măsurile curajoase de care țara asta are nevoie”, mai spune Voiculescu.

Dăncilă  taie și spânzură

Oamenii apropiaţi de Liviu Dragnea au rămas fără funcţii, marți, după o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD care a durat aproape şase ore. De altfel, şedinţele la PSD au început chiar din dimineaţa zilei de marţi, când la Parlament s-a întrunit Biroul Permanent Naţional şi apoi grupurile reunite ale deputaţilor şi senatorilor social-democraţi. Aproape de miezul nopţii a ieşit Viorica Dăncilă, flancată de Paul Stănescu şi Mihai Fifor, să anunţe primele decizii luate de liderii PSD fără Liviu Dragnea.

Contestatarii fostului lider al PSD au revenit în prim-plan. Paul Stănescu a fost numit preşedinte executiv interimar la PSD, iar Gabriela Firea reprimește funcțiile de lider al organizației locale București și vicepreședinte al PSD.

Codrin Ștefănescu, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost lăsat fără funcția de secretar general al PSD la ședința Comitetului Executiv (CEx) al PSD care a fost convocată, marți seara, după ce partidul a rămas fără lider. Locul lui a fost luat de Rodica Nassar.

A fost tranşată şi situaţia celor trei ministere unde nu există titular. Ana Birchall rămâne propunerea de ministru al justiției, iar Roxana Mânzatu va fi propusă ministru al Fondurilor Europene. Titus Corlățean ar urma să devină vicepremier, în locul Anei Birchall.La Românii de Pretutindeni revine Natalia Intotero, după ce nu a prins un loc de europarlamentar, în urma votului din 26 mai. Pentru şefia Camerei Deputaţilor, social-democraţii au decis să meargă pe mâna lui Marcel Ciolacu.

Controlul în PSD, preluat de ”gașca aia de… #SERVICIU”

Oamenii considerați apropiați de Dragnea par a nu fi de acord cu schimbările aduse în PSD, cel mai vocal dintre social-democrați fiind deputatul Liviu Pleșoianu care a avut numeroase intervenții pe această temă.

Referitor la acțiunile făcute de Viorica Dăncilă în PSD Liviu Pleșoianu a transmis un mesaj celor care vor să-i treacă pe linie moartă pe apropiații lui Liviu Dragnea: „Atunci va trebui să ne înfruntați și pe mine, și pe toți membrii PSD”, declară Liviu Pleșoianu.

„’telectualilor? Principialilor? Slugilor? Vreți să-i maziliți azi pe Codrin Ștefănescu și pe Lia Olguța Vasilescu ca să preia controlul în PSD gașca aia de… #SERVICIU cu care vă tot vedeți voi zilele astea? …Vreți să-l puneți pe Ponta președinte la Camera Deputaților pentru că așa s-a hotărât în centrele metapolitice de decizie de unde vă luați lumină? Bine, #SLUGILOR! Atunci va trebui să ne înfruntați și pe mine, și pe toți membrii PSD! Hai la Congres, ‘telectualilor! O să am MULTE să vă zic!”.

Alegeri anticipate, ușor de zis, greu de făcut

Preşedintele USR a declarat marţi că nu se poate forma un „guvern funcţional” în condiţiile actualei configuraţii parlamentare. Dan Barna spune că alegerile anticipate ţin de „voinţă politică” şi că USR e dispus să-şi asume proiectul alegerilor anticipate.

Anticipate, ușor de zis, greu de făcut, iar asta o știu toți, în frunte cu liderii care dau acest semnal. Moțiuni de cenzură, două guverne căzute la vot, dizolvarea parlamentului de către președinte, dizolvare care nu se poate face în ultimele 6 luni de mandat. Adică, termenul expiră cândva în iunie. Chestiunea este deci adjudecată pentru anul 2019.

Și asta o știu toți, probabil că de aceea Dan Barna, liderul USR, susține că anticipatele pot fi făcute împreună cu alegerile locale din primăvara anului viitor. Dar până atunci la mijloc sunt prezidențialele, scrutin la care cele două partide de opoziție ar putea intra în coliziune directă. USR-PLUS a anunțat deja că va avea propriul candidat la prezidențiale, Dacian Cioloș, iar PNL că îl susține pe Klaus Iohannis. Complicat.­

Concurența electorală dăunează prieteniilor. Chiar și unora mai solide decât cea dintre PNL și Alianța 2020. Care e departe de a fi una trainică, lucru care s-a văzut public de câteva ori. Ascensiunea USR-PLUS, care a scos un scor de 21,5%, le cam stă în gât liberalilor. Mai ales că a obținut rezultate bune în orașe la care visa și PNL: Cluj și București.

Alianța a anunțat ferm că nu intră la guvernare, dar că va sprijini din parlament un viitor guvern de coaliție, sau chiar unul minoritar PNL. E convinsă că nimic bun nu poate ieși de aici, partidul care face pasul va fi compromis, iar șansele la viitoarele alegeri i se reduc.

La liberali însă aburii victoriei sunt mai groși, iar presiunile pentru intrarea la guvernare, în urma unei moțiuni de cenzură, sunt mari. Curentul pentru guvernare este destul de puternic și vine în primul rând de la primari, care s-au mobilizat extraordinar în campanie și care nu înțeleg de ce ar trebui să mai aștepte încă doi ani, ne spune o altă sursă. Ludovic Orban nu este însă deloc convins că aceasta este soluția cea mai bună. Se înceară negocierea unei majorități la moțiunea de cenzură la pachet cu anticipatele. Adică, să existe un angajament al celor care vor vota moțiunea că vor merge mai departe și vor vota și pentru căderea celui de-al doilea guvern, ceea ce duce spre anticipate. Formula ar fi agreată și de președintele Iohannis.

Dar în politică socotelile de acasă rareori se potrivesc cu cele din târg. Trădările sunt la ordinea zilei, iar după prima moțiune multe se pot întâmpla.

Clar e un singur lucru: și intrarea la guvernare, și anticipatele depind de succesul unei moțiuni de cenzură. Deși la Camera Deputaților coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea, în plenul parlamentului încă o deține chiar și după ruperea protocolului cu UDMR. Voturile Pro România mai ajută, e drept, dar nu suficient, iar pe cele ale minorităților nu se prea poate pune bază. Dar negocierile de abia de acum încolo încep, iar situația este volatilă. Nu se știe ce se va întâmpla cu ALDE, partid care după rateul din alegeri pare a fi în disoluție și la parlamentarii căruia trag mulți cu ochii.

Negocierile nu vor dura însă prea mult, pentru că PNL e grăbit să introducă moțiunea cât mai repede, semn că pe termen scurt nu anticipatele sunt miza.

USR-PLUS și PNL ar putea fi în război

Dacă partidele de opoziție vorbesc despre căderea guvernului trebuie să facăși o moțiune de cenzură. Dar ce se întâmplă dacă acest guvern va cădea la o moțiune de cenzura, dacă Viorica Dăncilă după câteva zile de reflexie vine și spune: m-am gândit mai bine, poate ar fi mai corect să demisionez. Începe campania și e greu de imaginat cum un guvern PNL-USR ar putea să susțină doi candidați diferiți și în acelaș timp să fie la guvernare.

USR-ul spune mai oficial, mai neoficial, ca nu îl va susține pe Klaus Iohannis pentru prezidențiale, că vor avea propriul candidat. Pare căîn momentul de față problema PNL-ului nu mai este atât de mult PSD-ul, cel puțin dacă nu vor face o alianță sau o alta formulă de colaborare cu partidul lui Victor Ponta. Dar una dintre probleme este ceea ce USR-ul încearcă pentru prezidențiale pentru căîn momentul de față defapt cei care conteazăîn Romania acolo se uită, acolo este ținta, acolo se vor face jocurile mari. Totul este în desfășurare, lucrurile sunt volatile.

Noua Securitate și-a luat țara înapoi”

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu explică faptul că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea a fost amanată până după alegeri dintr-un motiv cât se poate de simplu:

“Nu mai merge cu jumătăți de măsură, de adevăr și de acțiune! Invit toate forțele suveraniste din România să-și dea mâna. E cazul și e timpul!

Noua Securitate „și-a luat țara înapoi”. PSD și ALDE capitulează sau pricep în sfârșit ce e de făcut?

Liviu Dragnea nu a fost trimis la închisoare la precedentul termen dintr-un motiv foarte simplu: era înainte de alegeri. Dacă era băgat de „justiția independentă” la pușcărie înainte de alegeri, se întâmplau două lucruri:

– cei care pricep cum e treaba cu Noua Securitate ar fi văzut clar execuția în cel mai pur stil de poliție politică, s-ar fi mobilizat și PSD câștiga alegerile. Nu ar fi votat masiv neapărat pentru PSD, ci împotriva Noii Securități, exact ca în 2016…

– cei injectați zilnic cu doze de ură activă și-ar fi pierdut obiectul urii și nu s-ar mai fi mobilizat la vot.

…E simplu, pentru orice minte limpede, neafectată de umori.

Ce se întâmplă de aici înainte? Sunt două variante:

1. PSD își face mea culpa pentru că a promis că luptă împotriva Noii Securități și devine un partid puternic, „progresist” și „globalist”, perfect integrat în „marea familie socialistă europeană”.

2. PSD își face mea culpa pentru că nu prea a făcut ce a promis privind lupta împotriva Noii Securități și devine un partid puternic, suveranist și nesecurist, perfect integrat în noua familie europeană suveranistă din Franța, Italia, Marea Britanie, Polonia și Ungaria, familie europeană care tocmai a câștigat alegerile în aceste țări.

Dacă PSD merge pe prima variantă, ne despărțim. Dacă PSD merge pe a doua variantă, avem un drum lung împreună. Dacă PSD merge pe ambele variante, așa cum a făcut-o până acum derutând pe toată lumea, atunci prăbușirea de ieri e doar începutul…

…E valabil și pentru ALDE.

Nu mai merge cu jumătăți de măsură, de adevăr și de acțiune! Invit toate forțele suveraniste din România să-și dea mâna. E cazul și e timpul!”,a transmis Liviu Plesoianu.

1 COMENTARIU

  1. O analiza facuta cu mintea ,la rece si nu cu sufletul ! Imi place !. Liviu Plesoianu trebuie sa candideze la algerile pentru Cotroceni !Sustin Liviu plesoianu presedinte si daca va candida ma angajez ,benevol, sa adun semnaturi si sa determin cat mai multi romani adevarati sa-i dea votul lor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.