Tribunalul Comercial Cluj ține în sertar de trei luni o cerere înaintată de Banca Comercială Română pentru deschidere procedurii de insolvență împotriva Jolidon Import Export SRL. În Dosar s-au mai înscris Direcția Generală a Marilor Contribuabili, ca intervenient, și creditorii AB SYSTEMS SRL şi MAB EUROPE SRL. Patronul societății, Gabriel Cîrlig, a mai avut probleme cu creditorii, dar a reușit până acum să se ”fofileze”, chiar dacă an de an a figurat pe lista marilor datori la stat din județul Cluj.

 

Sursa informației, blogul supervizor.ro, susține că Dosarul 283/1285/2015 a rămas atâta timp fără termen pentru că Tribunalul Comercial Cluj ar încerca astfel să acorde timp societăţii să facă diverse manevre care să o scoată din nou din bucluc, cum ar fi transferarea activelor, a salariaţilor sau cesionarea mărcilor. Acest lucru ar fi posibil prin societatea Jolidon Internațional, la care Gabriel Cîrlig este numai administrator, unic asociat fiind Ioan Fodor, înființată în anul 2012.

 

Pe minus de ani buni

Jolidon Import Export SRL, societate controlată de Gabriel Cîrlig, a încheiat anul 2013 cu pierderi de 3,6 milioane lei, cele mai mici din ultimii 5 ani (față de 35 de milioane de lei în 2010), cu o cifră de afaceri de 97,39 milioane lei, la 1.069 de angajaţi. Potrivit listafirme.ro, la finalul anului 2013, datoriile totalizau 251,785 milioane lei, cele mai mari din ultimii 5 ani, capitalurile proprii fiind negative, -49,35 milioane lei.

La data de 31 decembrie 2014, Jolidon Import Export SRL înregistra datorii la bugetul de stat în valoare totală de 13.929.015 de lei. Potrivit supervizor.ro, Centrala Incidentelor de Plăţi arată situația îngrijorătoare a finanțelor acestei companii: 2.206 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 16,17 milioane lei, plus un cec de 10.150 lei.

Una dintre cele mai răsunătoare prăbuşiri financiare din ultima perioadă este a afacerilor patronate de Gabriel Cârlig. Afacerile milionarului clujean au întâmpinat probleme începând cu anul 2009, când mai mulţi parteneri de afaceri au început să ceară insolvenţa Jolidon pentru neplata unor servicii. Ulterior, Cârlig a fost declasat din Top 300 milionari români.

 

Începutul sfârșitului

În 2009, unul dintre furnizorii firmei clujene Jolidon, Lectra Deutschland, a depus la Tribunalul Cluj o cerere prin care solicita intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 100.000 de lei. De altfel, SC Jolidon a avut în 2009 opt procese comerciale pentru neplata diferitelor datorii. Astfel s-a ajuns la situaţia actuală în care, conform unor informaţii, Gabriel Cârlig nu mai face tranzacţii financiare prin intermediul băncilor, ci preferă plăţile cash pentru a nu risca o eventuală poprire a conturilor.

În anul 2009, la bilanţul Finanţelor din Cluj, SC Argos, producătorul de chiloţi şi costume de baie, avea datorii de 4,8 milioane de lei, firma producătoare de lenjerie intimă, Jolidon, a raportat datorii de peste 150 de milioane de lei, iar Flacăra, o societate care activa în domeniul confecţiilor, raporta datorii la bugetul de stat de peste 400.000 de lei. Aceste firme au însemnat marea industrie a textilelor clujene. L-au avut în comun pe omul de afaceri, Gabriel Cârlig, care susţinea că industria textilă întâmpină doar o perioadă de criză.

„Suntem în perioadă de criză. Afacerile imobiliare mergeau acum un an. Dacă în România dispare şi textila, atunci ce mai producem? Nu mai rămâne nimic! Sper că, pentru noi, 2010 va fi un an mai bun pentru că lucrăm mult pentru export. Am avut câteva procese, dar acestea s-au încheiat anul trecut”, declara el în 2009.

 

Una din primele multinaționale românești

În luna martie 2010 agenția de publicitate Equalizer Media din București a cerut deschiderea procedurii de insolvență pentru Jolidon Import Export. Producătorul clujean de lenjerie intimă a fost chemat în judecată din cauza unei datorii de 175.763 de lei din luna decembrie a anului 2009 către firma de publicitate. Această sumă reprezintă contravaloarea unor servicii de promovare a produselor Jolidon în presă și la radio și TV. Totalul sumelor cheltuite de Jolidon pentru publicitate în decursul anului respectiv se ridică la aproape un milion de euro.

În 2013, Jolidon făcea parte din topul datornicilor din segmentul firmelor care activează în domeniul modei. Jolidon Import Export avea atunci datorii de 19,8 milioane lei, de departe mai mult decât retailerii Zara Bucureşti (222.000 de lei), Kenvelo România (789.426 lei).

La 26 de ani, Cârlig a înfiinţat Jolidon, o afacere cu costume de baie şi lenjerie intimă, care mai apoi a devenit una dintre puţinele multinaţionale româneşti. În anul 2011, a ieşit din Top 300, cu o avere estimată în ediţia anterioară la 65-70 de milioane de euro.

“Afacerea clujeanului a suferit scăderi semnificative, trecând peste câteva cereri de insolvenţă cerute de partenerii de afaceri români şi străini. Nu s-au rezolvat, aşa cum estima Gabriel Cârlig, iar anul acesta patronul şi-a cerut chiar intrarea în insolvenţă. În 2010 cifra de afaceri a Jolidon a fost de 18,7 milioane de euro, pierderea înregistrată fiind de 9,3 milioane de euro”, consemnează analiştii Top Capital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.