De ce le place oare bebelușilor să mestece, muște sau să stea în gură cu jucăriile lor? Dacă și  micuțul tău a început să guste din fiecare jucărie pe care pune mâna, înseamnă că se apropie sau  chiar a început apariția primilor dințișori.  

Parcă acum câteva zile te uitai la carucioare copii și deja te întrebi când a trecut timpul. Nu este  necunoscut faptul că bebelușii cresc repede. Chiar foarte repede, de parcă timpul zboară. Fără să  realizezi, treci de la alegerea scutecelor și biberoanelor pentru nou-născuți la căutarea celor mai  potrivite jucarii dentitie și fotoliu copii. Dacă ai ajuns în această etapă, articolul acesta îți va fi de  mare folos. Vei afla cum să gestionezi mai bine perioada în care bebelușului tău îi cresc dinții și  cum să-i alini disconfortul cu ajutorul unor jucarii dentitie. 

Când încep să crească dinții bebelușului tău? 

După primele luni de când micuțul tău a sosit pe lume pot apărea primele semne ale erupției  dentare. Primii dinți de lapte apar, de obicei, când bebelușul tău ajunge la vârsta cuprinsă între 4 și  7 luni. La fel cum fiecare om este diferit, așa este și în cazul bebelușilor. Nu există o regulă general  valabilă privind vârsta exactă când primul dințișor își face apariția. De aceea, unor bebeluși le apar  primii dinți de lapte mult mai devreme, în jur de 3 luni, iar altora mai târziu, chiar și la un an.  

Indiferent de momentul în care ar apărea primii dințișori, este important să știi cum poți trece prin  această perioadă mai ușor. Erupția dentară poate fi dificilă atât pentru micuțul tău, cât și pentru  tine. 

Care sunt semnele apariției primilor dințișori?  

Pentru a fi pregătită de perioada apariției primilor dinți de lapte, trebuie să fii atentă la câteva  semne care apar înaintea dințișorilor. Dacă observi la micuțul tău unul sau mai multe din  următoarele semne, înseamnă că va urma erupția primilor dințișori:  

• Refuzul mâncării 

• Iritabilitate și agitație 

• Dificultăți privind somnul 

• Nevoia de a roade obiecte  

• Salivare extrem de abundentă 

• Gingii inflamate sau roșiatice  

• Dureri gingivale (exprimate prin plâns) 

• Febră ușoară (nu mai mare de 38,5 grade Celsius) 

Cum îi poți alina disconfortul micuțului tău? 

Sursa foto Unsplash

Momentul în care ai observat aceste semne ale apariției primilor dințișori te face să te gândești cum îi poți alina disconfortul micuțului tău. Vestea bună este că există câteva lucruri pe care le poți  face pentru a calma durerile bebelușului tău.  

1. Oferă-i micuțului jucarii dentitie 

În perioada în care apar dințișorii bebelușul tău va fi interesat să mestece tot ce are la îndemână. Și  are un motiv bine întemeiat pentru care face asta. Când mestecă sau roade jucăriile, se creează o  contra presiune, care îi ameliorează durerea în timp ce dinții împing în sus ca să iasă la suprafața  gingiei. De aceea, este mult mai bine să aibă jucarii dentitie special concepute pentru procesul  acesta dureros.

2. Aplică lucruri reci pe gingiile inflamate ale bebelușului tău 

Desigur, nu poți aplica orice lucruri reci, dar aplicarea unei bavete curate reci va face minuni.  Umezește-o și ține-o la frigider jumătate de oră. După aceea, oferă-i bebelușului tău baveta și lasă-l  să o roadă. Temperatura scăzută și presiunea aplicată pe giingiile lui inflamate sunt cel mai bun  remediu împotriva durerii.  

Ce mai poți face pentru micuțul tău este să îi oferi jucarii dentitie reci. Mestecatul acestora când  sunt reci va fi mult mai eficient pentru a diminua durerea, deoarece va amorți zona inflamată. Însă,  reține să nu pui niciodată aceste jucarii dentitie în congelator. Lucrurile pe care i le oferi micuțului  tău trebuie răcite exclusiv în frigider și nici acolo nu trebuie lăsate prea mult timp. 

3. Masează-i ușor gingiile micuțului tău 

După ce te-ai curățat foarte bine pe mâini, îi poți masa ușor gingiile bebelușului tău și chiar să-l lași  să îți roadă degetul. Câteodată va avea nevoie doar de mămica lui ca să-i aline durerea.  

4. Pentru dureri puternice, administrează-i medicamentele potrivite 

În dozajul potrivit și doar după aprobarea medicului pediatru, îi poți administra medicamente  micuțului tău pentru a-i ameliora durerile puternice și a elimina starea de febră. Medicul pediatru  îți va recomanda ce medicamente și în ce dozaj să i le administrezi. Totodată, îți va spune și ce  remedii să eviți, deoarece există multe care s-au dovedit dăunătoare pentru copiii mai mici de 2  ani.  

De ce ai nevoie de jucarii dentitie pentru copilul tău? 

Există mai multe motive pentru care bebelușul tău are nevoie de jucarii dentitie. Cel principal este  că îl vor ajuta să-i aline durerea când apar primii lui dințișori. Însă, este parte din dezvoltarea  copilului tău să încerce să pună diverse obiecte în gură la o vârstă fragedă. 

Mestecatul și rosul  obiectelor îl încurajează pe micuț să își miște limba. Asta îl va face conștient de propria lui gură.  Aceste mișcări îl vor ajuta să pună bazele procesului de învățare a sunetelor pe care începe să le  scoată înainte să spună primele lui cuvinte.  

Care sunt cele mai eficiente jucarii dentitie? 

Există jucarii dentitie realizate din mai multe tipuri de materiale. Poți alege jucarii dentitie din  cauciuc, silicon, plastic sau lemn. Vei vedea că sunt jucarii dentitie în culori, forme și mărimi  diferite. Multe jucarii dentitie au diferite texturi pe ele ca să fie mai atrăgătoare pentru bebelușul  tău. O să observi că multe jucarii dentitie sunt rotunde, pentru a-i fi mai ușor micuțului tău să le  prindă și să le țină în mână înainte să le pună în gură.  

Când vei alege jucarii dentitie pentru micuțul tău, gândește-te care ar fi cele mai potrivite și ușor  de folosit. Aceste jucarii dentitie au rolul de a-i alina durerea în timp ce-i ies dințișorii și trebuie să-i  fie comode. De aceea, alege jucarii dentitie cu o formă și o dimensiune potrivită pentru mânuțele  bebelușului tău ca să le poată manevra mai ușor. Ultimul lucru pe care ți l-ai dori este să se  frustreze că nu-și poate folosi jucăriile când îl dor gingiile.  

Cum să ai grijă de jucariile pentru dentitie? 

Când cumperi jucarii dentitie, trebuie să ai în vedere în primul rând materialul din care sunt  confecționate și cât de ușor se pot spăla. Bebelușul tău va pune aceste jucarii dentitie în gură, deci  vei vrea să fii sigură că sunt confecționate din materialele potrivite.  

Aceste jucarii dentitie se pot murdări foarte ușor. Pentru sănătatea și siguranța micuțului tău, este  important să ții departe microbii. Pentru jucarii dentitie din materiale tari folosește apă caldă și  detergent de vase pentru a le spăla. Poți folosi o periuță cu care să cureți îmbinările jucăriei, dacă  acestea există. Pentru jucarii dentitie confecționate din material, mașina de spălat este o opțiune  potrivită.  

Nu uita că procesul de erupție dentară îl va face pe micuțul tău să saliveze mai mult decât de  obicei. Asigură-te că îl ștergi pe față în timp ce el este preocupat cu jucarii dentitie pentru a evita  iritarea nedorită a pielii.  

Ce să faci când micuțul tău este capricios? 

Se poate întâmpla ca bebelușul tău să aibă cele mai grozave jucarii dentitie și să le refuze. În aceste  momente încearcă să îi distragi atenția. Poți să te joci cu micuțul tău, să vorbești cu el sau chiar să-i  faci o baie ca să se concentreze pe altceva, și nu pe durere.  

Pe lângă asta, gândește-te că bebelușul tău se plictisește foarte repede. Găsește metode care să  păstreze lucrurile cât mai interesante pentru el. Spre exemplu, dacă se plictisește de jucarii  dentitie, o opțiune foarte simplă este să le acoperi cu iaurt sau piure de fructe pentru a-l ține pe  cel mic ocupat și interesat de jucarii dentitie în continuare.

Găsește cele mai bune jucarii dentitie pentru bebelușul tău!  

Perioada în care îi apar primii dinți de lapte micuțului tău este una dintre cele mai importante prin  care acesta va trece. De obicei, pentru părinți este o perioadă dificilă și să treci de ea nu este  tocmai ușor. Dar, metodele prezentate în acest articol cu siguranță te vor ajuta să treci cu brio  peste această perioadă puțin mai dificilă. Nu uita cât de importante sunt aceste jucarii dentitie  înainte să apară primii dințișori. Îl vor ajuta enorm pe micuțul tău. Poți găsi pe Kidino.ro cele mai  bune jucarii dentitie pentru bebelușul tău, care să-i aline durerea erupției dentare și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here