Investitia Nokia din comuna clujeana Jucu este în centrul atentiei. Cauza este închiderea fabricii concernului finlandez din Bochum. Odata  cu închiderea fabricii, opinia publica germana a explodat. Politicienii germani recomanda boicotarea produselor Nokia. Si în România afacerile Nokia sunt puse sub semnul întrebarii

În ultimele saptamâni mica comuna clujeana Jucu a devenit centrul mapamomndului, mai toate ziarele, televiziunile si radiourile din lume au tratat amplu subiectul deschiderii fabricii Nokia la Cluj. Totusi, interesul presei occidentale nu s-a rezumat doar la faptul ca respectiva companie ar investi la Cluj ci s-a axat în principal pe faptul ca odata cu deschiderea fabricii de la Jucu, peste 2300 muncitori de la fabrica omonima din Bochum, Germania, vor fi disponibilizati. Decizia concernul finlandez Nokia de a închide fabrica din Germania a trezit ostilitate în rândul germanilor, sirul manifestatiilor de protest culminând cu un miting de amploare la care au participat peste 20.000 de germani. Mai mult, indignarea fata de decizia companiei finlandeze a atins cote care tind spre absurd, mai mult de jumatate din nemtii chestionati au afirmat ca vor boicota produsele Nokia.

Nokia, auf wiedersen

Anul trecut în prezenta mai marilor statului, presedintele Consiliului Judetean Cluj si presedintele Nokia semnau contractul prin care se consfintea investitia concernului finlandez în România. Imediat dupa semnarea contractului finlandezii au început constructia fabricii unde se vor produce viitoarele terminale Nokia „made in România”. Media internationala a tratat acest subiect vag pâna când s-a pus problema ca o alta fabrica a Nokia, cea din orasul Bochum urmeaza sa se închida. Motivatia finlandezilor a fost ca fabrica din Germania nu mai este competitiva pentru Nokia în principal din cauza costurilor de productie extrem de mari si a salariilor de peste sapte ori mai mari decât în România sau din alte piete emergente. Totusi, odata cu anuntul ca peste 2300 de nemti vor ramâne fara locuri de munca, opinia publica din Germania a explodat. Primii care au speculat scandalul au fost politicienii. Acestia au fost primii care au considerat ca pentru un plus de imagine în ochii alegatorilor, trebuie sa atace firma care a oferit timp de mai bine de 20 de ani locuri de munca germanilor. Si asta în conditiile în care Nokia a propus diverse solutii prin care angajatii sa nu sufere în urma despartirii. Vioara întâi a criticilor la adresa Nokia a fost Martin Schultz liderul socialistilor europeni din Parlamentul European, acesta cerând Comisiei Europene sa verifice daca fabrica din Jucu va beneficia de fonduri europene. Asta în conditiile în care acum 20 de ani când fabrica s-a mutat din Finlanda în Germania, fabrica de la Bochum a primit subventii de la UE.   

Merkel ia pozitie

Odata cu deschiderea fabricii de la Jucu, productia Nokia din Europa se va concentra în Finlanda, Ungaria si România, compania anuntând ca pâna la jumatatea anului va închide fabrica din Germania. Fabrica Nokia din Bochum, amplasatã în bazinul Ruhr, cea mai importantã zonã industrialã a Germaniei, a fost preluatã în 1987 de concernul finlandez. La aflarea vestii cu privire la închiderea fabricii din Bochum, autoritãtile landului Nordrhein-Westfalen au luat foc. “Având în vedere sumele investite de autoritãti în dezvoltarea fabricii, ne întrebãm dacã aceastã decizie nu putea fi evitatã”, a comentat ministrul de Finante al landului, Christa Thoben, care a precizat cã autoritãtile iau în calcul varianta de a solicita despãgubiri de la Nokia, pentru sumele investite în infrastructurã. Ea a precizat cã între 1995 si 1999 landul a investit 60 de milioane de euro, în vreme ce investitia Guvernului german s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro, între 1998 si 2007. Pentru a atenua criza, cancelarul german Angela Merkel a vorbit cu managementul Nokia, încercând sa gaseasca o solutie pentru viitorii disponibilizati de la Nokia. Aceasta le-a promis angajatilor de la Bochum ca îi va ajuta dupa ce fabrica va fi închisa. “Vom face tot ce ne sta în putere pentru a-i ajuta pe acesti oameni atât cât se poate”, a declarat Merkel. Ea a subliniat ca intreprinderile trebuie sa actioneze pe termen lung si ca preocuparea pentru corectitudine fata de angajati ar fi mai eficienta decât schimbarea constanta a locatiilor.

Contract aiurea

Totusi, nici în România lucrurile nu sunt atât de limpezi pe cât ar trebui. Pentru ca investitia Nokia sa se concretizeze la Jucu, finlandezii au avut o multitudine de dolenate care au fost respectate cu avânt muncitoresc de catre statul român. Totusi, în conditiile în care în aceasta afacere este implicat si statul român, fiind vorba de bani publici, contractul cu societatea finlandeza ar fi trebuit sa fie public si la dispozitia oricariu român care formuleaza o simpla cerere pe legea accesului la informatii de interes public. Totusi, în ciuda insistentelor nici pâna în momentul de fata nu se cunosc exact anumite amanunte din respectivul contract. Si aici se poate mentiona recentul scandal care viza situatia pistei Aeroportului International Cluj-Napoca.

Gavrea, monosilabic

În demersul nostru de a afla mai multe amanunte referitoare la situatia investitiei Nokia din România am încercat sa discutam cu directorul Tetarom, Viorel Gavrea. Acesta s-a aratat dispus sa ne raspunde la câteva întrebari, însa a evitat o întrevedere cu reporterul Gazetei, solicitând ca întrebarile sa-i fie trimise pe e-mail. Raspunsurile lui Gavrea au fost mai mult decât evazive.  

Gazeta: Care este opinia dumneavoastra referitoare la scandalul în care este implicata compania Nokia, ca urmare a concedierilor efectuate în Germania?

Viorel Gavrea: Nu am toate datele necesare asa ca nu-mi permit sa comentez

Gazeta: Considerati ca acest scandal va influenta în vreun fel investitia concernului finlandez în judetul Cluj?

Viorel Gavrea: Nu

Gazeta: Credeti ca situatia actuala de la Bochum se va repeta si la Jucu peste câtiva ani?

Viorel Gavrea: Nu

Gazeta: Concret, puteti sa ne spuneti care sunt avantajele pe care le ofera Jucu în comparatie cu alte locatii în care Nokia a investit, de exemplu comparativ cu Bochum?

Viorel Gavrea: România este tara „low cost„ cea mai bine pozitionata„din UE, aceeasi cultura, traditie si respect pentru munca, familie si societate, ca în Germania, existenta TETAROM SA.

Gazeta: Câti dintre furnizorii oficiali ai Nokia au demarat pâna în momentul de fata lucrarile la fabricile proprii?

Viorel Gavrea: BYD Electronics si Hansa Print.

Gazeta: Care este situatia exacta a constructiei parcului Tetarom 3? În cât timp vor fi finalizate efectiv lucrarile la Tetarom 3? Care va fi numarul exact de muncitori care vor lucra în parcul industrial Tetarom 3?

Viorel Gavrea: Lucrarile vor fi finalizate la termenele pe care ni le-am propus. Este greu de estimat câti muncitori vor lucra în tot parcul, probabil cu absolventi de facultati, colegii, etc peste 25.000.

Gazeta: În presa s-a vehiculat faptul ca mai multe compani multinationale ar fi interesate sa concesioneze teren într-un parc industrial apartinând Tetarom. Exista pâna în momentul de fata vreo companie straina care sa-si fi manifestat concret intentia de a investi în judetul Cluj?

Viorel Gavrea: Da, mai multe.

Gazeta: Considerati ca în momentul de fata  judetul Cluj este pregatit pentru investitii de anvergura Nokia ?

Viorel Gavrea: Da, foarte bine.

Gazeta: Pâna în momentul de fata societatea pe care o conduceti coordoneaza activitatea a trei parcuri industriale. În viitorul apropiat se vor mai înfiinta si alte parcuri industriale?

Viorel Gavrea: Nu stiu. Cea mai buna solutie este sa extindem TETAROM 3.

Gazeta: Care va fi numarul aproximativ de angajati care vor lucra în cele trei parcuri industriale în momentul în care acestea vor fi finalizate?

Viorel Gavrea: Greu de estimat, probabil peste 30.000.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.