Tribunalul Cluj a majorat pedeapsa primită de Bogdan Gruiță, fostul partener de afaceri al lui George Coldea, vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), prin contopirea pedepselor. El a fost acuzat în cadrul unui rechizitoriu făcut de procurorul clujean Mihaela Sfiriac de o evaziune de aproape 11 milioane de lei. Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiță se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele. Pe parcursul procesului, Gruiță a cerut strămutarea procesului de la instanțele clujene pe motiv că Gazeta de Cluj a dezvăluit evaziunea din afacerile lui.

Judecătorul Ramona Mornăilă de la Tribunalul Cluj a contopit pedepsele din două dosare penale în care a fost judecat Bogdan Gruiță, fost partener de afaceri cu George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, Florian Coldea.

În primul dosar, Gruiță a fost condamnat la cinci ani de închisoare și la plata unui prejudiciu de peste 3,2 milioane lei. În cel de-al doilea dosar, omul de afaceri a fost condamnat la trei ani și jumătate.

”Admite cererea formulată de către petentul condamnat Gruiță Bogdan Andrei, de contopire a pedepselor aplicate prin Sentinţa penală nr.286/15.10.2018 a Tribunalului Cluj pronunţată în dosarul cu nr.5855/117/2016 al aceleiaşi instanţe, definitivă prin Decizia penală nr.1238/A/05.11.2019 a C.A. Cluj şi prin Sentinţa penală nr.331/29.11.2018 a Tribunalului Cluj pronunţată în dosarul cu nr.994/117/2015 al aceleiaşi instanţe, definitivă prin Decizia penală nr. 193/A din 10.02.2021 a C.A. Cluj şi în consecinţă: Constatat că infracţiunile pentru care s-a dispus condamnarea petentului condamnat Gruiță Bogdan Andrei (…) sunt concurente conform art.38 C.pen. Decontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară (…) şi repune în individualitatea lor pedepsele de : 5 (cinci) ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (…) după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii respectiv de 1 (un) an închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale în scopul împiedicării verificărilor financiare(…). Decontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (…) şi repune în individualitatea lor pedepsele de: 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) şi înlătură sporul de pedeapsă de 6 luni închisoare aplicat. (…) constată că infracţiunile de mai sus, săvârşite de condamnat, sunt concurente şi, în temeiul art.34 alin.1 lit. b C. pen. anterior, contopeşte pedepsele de 5 (cinci) ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (…), respectiv de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), în pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care aplică un spor de 1 an închisoare, rezultând pedeapsa rezultantă de : – 6 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. (…)În baza art. 71 al. 1 şi 2 Cod Penal interzice inculpatului, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la terminarea executării pedepsei, exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c din Codul Penal din 1969. Dispune anularea mandatelor de executare a pedepselor emise anterior şi emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei, conform prezentei. În baza art. 275 al. 3 Cod Procedură cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 17.03.2021”, arată soluția pe scurt a instanței.

Facturi fictive de peste 20 milioane lei

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, Bogdan Gruiță a înregistrat în contabilitatea firmei Impact Strategic Solution opt facturi fictive în valoare totală de 10.716.282 lei care, aparent, proveneau de la SC Dual Convex Place București.

Evaziunea fiscală a fost depistată de Garda Financiară Cluj în urma unor controale încrucișate la mai multe societăți comerciale cu care SC Impact Strategic solution, firma lui Gruiță, a avut încheiate contracte de prestări servicii.

La cererea inspectorilor ANAF, Gruiță a refuzat să pună la dispoziție documentele firmei.

În urma citațiilor primite, Gruiță a declarat că toate documentele companiei clujene au fost trimise prin poștă către off-shore-ul Dimery Corporation ca urmare a vânzării acțiunilor societății. Însă, potrivit buletinelor de expediție, actele au fost trimise după ce a avut loc primul control al fiscului. Off-shore-ul cipriot este condus de Michael Patrick Dwen și Martin Graham Samuels, doi cetățeni britanici, care sunt directori a zeci de off-shore-uri, multe dintre ele având legături de afaceri cu Rusia. În cazul Dimery Corporation, cei doi directori britanici l-au numit pe Gruiță reprezentantul Dimery în România

Fost partener de afaceri cu George Coldea, acum condamnat

Procurorii au deschis dosarul de cercetare pe numele lui Bogdan Gruiță tocmai din 2012, însă el a fost trimis în judecată abia după ce ”stabilitatea” fostului adjunct al SRI Florian Coldea a început să aibă de suferit.

Firma Impact Strategic Solution, care se ocupa de consultanță în afaceri, a fost înființată de George Coldea și Bogdan Gruiță în cote de 50% fiecare. În 2011, George Coldea a decis să își lichideze majoritatea acțiunilor din această firmă. O parte a fost vândută către Bogdan Andrei Gruiță, iar un pachet mai mic a fost cesionat către SC Braton Consult SRL Cluj-Napoca, firmă controlată tot de Gruiță. Cei doi au revocat această hotărâre și au vândut toate acțiunile către compania off-shore DIMERY CORP., cu sediul în Republica Seychelles, orașul Victoria, Clădirea Oliver Maradan, la etajul 2.

Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România. În urma dezvăluirilor, fostului senator Valer Marian a făcut o interpelare care așteaptă și acum răspuns pentru că reprezentanții Ministerelor Justiției și Sănătății și-au pasat răspunsurile de la unii la alții, punând batista pe țambal.

În afacerile lui George Coldea a fost implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  

Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

George Coldea a avut legături cu două societăți care activează în domeniul medical: Medicare Technics și Eurorad Invest, companie aflată în insolvență. Eurorad este administrată de cetățeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deținută de de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acționar majoritar, și EURORAD 2002 KFT).

Vărul fostului adjunct SRI mai este acționar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din București alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soția lui Codruț Sereș. Firma Ginza a devenit acționar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deținea 90% din firmă, a vândut un pachet de acțiuni lui soției lui Sereș.

A vrut strămutarea procesului din instanțele clujene

Pe parcursul proceselor, Gruiță a cerut strămutarea dosarului de la Cluj. Pe lângă articolele de presă invocate, acesta își motivează cererea prin faptul că fostul său de partener de afaceri este văr primar cu Florian Coldea care a fost cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar la nivelul județului Cluj există o reticență ce vizează lămurirea aspectelor legate de societatea off-shore Dimery Corp din Seychelles, companie despre care s-a scris că are legătură cu familia Coldea.

Gruiță spune că fapta nu este prevăzută de legea penală

Cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală, Bogdan Gruiță, prin avocat, spune că fapta reținută în sarcina lui Gruiță nu este prevăzută de legea penală și nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. În rechizitoriu și în sentința Tribunalului Cluj se arată că facturile au caracter fictiv, întrucât Dual Convex Place SRL era în procedura falimentului, nu avea angajați, era inactivă și nici nu recunoaște acele operațiuni. Tot în rechizitoriu se arată că există un prejudiciu aferent infracțiunii de evaziune rezultat din înregistrarea în contabilitatea Impact Strategic SRL a unor cheltuieli presupus fictive aferente facturilor de la Dual Convex Place SRL.

”Precizăm că mecanismul descris în actul de sesizare și însușit în sentința apelată nu este susceptibilă să conducă la evazionarea bugetului de stat și cauzarea unui prejudiciu întrucât, în concret, Impact Strategic Solution SRL a jucat un rol de intermediar, a livrat în mod real servicii către beneficiarii finali, servicii pe care le-a achiziționat de la subcontractori, respectiv Dual Convex Place SRL, înregistrând astfel în mod real cheltuieli în contabilitate, fără a-și diminua în mod fictiv baza impozabilă”, se arăta în motivele de apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here