Politicianul și sindicalistul clujean, Mircea Giurgiu, a scăpat de acuzațiile ANI, după ce, în cadrul unui proces, a contestat raportul elaborat de inspectorii ANI prin care a fost declarat în conflict de interese. El a fost acuzat de inspectorii ANI că și-a angajat fratele să fie șofer. Potrivit raportului ANI, fostul deputat ”a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 de lei”.

 

Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză fostului deputat clujean, Mircia Giurgiu, care a contestat raportul prin care ANI l-a declarat în incompatibilitate. Soluția dată cu drept de recurs de către magistrații clujeni arată că ”admite acţiunea formulată de reclamantul Giurgiu Mircea împotriva ANI. Anulează Raportul de evaluare nr. 37626/G/II/13.10.2015 şi obligă pârâta la 50 lei cheltuieli de judecată către reclamant. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”.

În octombrie 2015, inspectorii ANI au remis un raport potrivit căruia politicianul clujean a fost în incompatibilitate în calitate de deputat. Raportul arată că Mircea Giurgiu a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 Lei”, arată inspectorii ANI.

Anul trecut, la mijlocul lunii octombrie, ANI a elaborat o listă cu 32 de parlamentari care, în perioada 2008-2012, s-au aflat în conflict de interese. Printre aceștia se numără și politicienii din Cluj, Călian și Giurgiu.  Acuzațiile aduse de către ANI la adresa acestora vizau faptul că au colaborat în cadrul cabinetului parlamentar cu rude, respectiv au cerut ca neamurile lor să fie remunerate de către stat pentru a le presta servicii.

„Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator). Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și a unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro). Printre parlamentarii vizaţi se află şi Mădălin Voicu, Ion Mocioalcă, Mihăiţă Calimente, Liviu-Bogdan Ciucă şi alte numele cunoscute.

 

Probleme politice de incompatibilitate

Giurgiu recunoaște că fratele său i-a fost șofer, însă nu pe total perioada menționată de cei de la Integritate.

„Nu  am primit nici un raport de la ANI. După ce  am văzut în presă că apar pe acea listă, am sunat acolo  și  mi-au confirmat că m-am aflat în conflict de interese dar mi-au spus că încă nu îmi vor da mai multe detalii. E adevărat că fratele meu figura cu contract civil pe cabinet pentru funcția de șofer, dar trebuie să vă spun că de fapt nici nu a fost remunerat pe toată perioada menționată de ANI. În lunile  septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012 a fost plătit și înainte  în  anul 2009, dar nu pe total durata mandatului meu. De asemenea, tot timpul am întrebat  și pe cei de la juridic și  pe cei de la resurse umane dacă e legal un astfel de contract și ei ziceau că nu e nici o problemă. Adică dacă a ajuns și fostul președintele comisie să fie acuzat, nu mi se pare normal. Și dânsul știa că nu există o astfel de lege” declara Mircia Giurgiu. El mai consideră că problemele lui au avut și un substrat politic. ”Problemele mele au început o dată cu votul exprimat în camera Deputaților împotriva tăierii salariilor și pensiilor, precum și împotriva modificărilor Codului Muncii, modificări prin care drepturile salariaților au fost grav afec­tate. Din februarie 2011 până în octombrie 2013, timp de doi ani și opt luni au fost verificat de ­toate instituțiile statului cu drept de control și nu mi s-a găsit absolut nimic ilegal. Apoi, la doi ani și trei luni de la terminarea mandatului de parlamentar, am fost informat că urmează să fiu verificat din nou, după care, în octombrie 2015, ANI m-a acuzat de conflict de interese”, mai susține Giurgiu.

 

Incompatibili clujeni ghinioniști

Alți deputați clujeni care au fost declarați incompatibili de ANI nu au avut norocul lui Mircia Giurgiu. Spre exemplu, deputații clujeni Mate Andras și Steluța Cătăniciu, raportați de ANI ca incompatibili au fost găsiți definitiv vinovați de Înalta Curte de Casație și Justiție și condamnați.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data ramânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

steluta cataniciu 4

Magistrații spun că-i vinovată, Cătăniciu zice că justiția bate câmpii

Deputatul clujean Steluța Cătăniciu a pierdut definitiv procesul de incompatibilitate care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Inspectorii agenției Naționale de Integritate spun că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluța Cătăniciu a apărat în instanță interesele unei societăți comerciale în timp ce, în aceeași perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.

 

Sancționați pentru o lege apărută ulterior

Conform  datelor existente la dosar, Agenția Națională pentru Integritate a făcut a interpretat în mod eronat o prevedere legislativă. În 2013 s-a modificat LEGEA nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Astfel că s-a introdus un amendament prin care acum ANI îi găsește retroactiv în conflict de interes pe deputații respectivi.

„ (10)La angajarea personalului birourilor parlamentare se va respecta nomenclatorul funcţiilor prevăzut în hotărârea pentru aprobarea normelor privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare aferente cheltuielilor efectuate de deputaţi şi senatori pentru birourile parlamentare.

(11)Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar.”

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.