Pentru a doua oară, KISS V. LASZLO GYORGY, supranumit ”tăticul” off-shore-urilor folosite de marii afaceriști din România, a fost achitat de instanțele clujene. Spre finele acestei luni, curtea de Apel Cluj a decis să îi achite pe toți inculpații din dosarul de „constituire a unui grup infracțional organizat” și să le ridice sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor.  Mulți dintre afaceriștii români, spre exemplu pot fi amintiți Sorin Ovidiu Vântu, deputatul William Brânză sau Dumitru Creștin, au apelat la serviciile lui Kiss pentru a își deschide off-shore-uri în paradisuri fiscale. 

Spre finele acestei luni, judecătorul Marian Mihăiță Lucian a decis achitarea în grup a tuturor inculpaților din dosarul de ”constituire a unui grup infracțional organizat” făcut de DIICOT Sălaj. Este unul dintre cele mai complexe dosare făcute de procurorii sălăjeni.

Soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj arată că decizia de achitare a întregului lot a fost luată în baza faptului că a fost schimbată încadrarea juridică a fptelor, a faptelor care nu mai sunt prevăzute de legea penală și, cel mai interesant, că nu sunt probe că inculpații au săvârșit infracțiunea. 

Dosarul a făcut în 2012 de procurorul Bubuiug Dan Liviu, acum șeful DIICOT Sălaj.

”Constată că legea penală mai favorabilă inculpaţilor, în mod global, o constituie prevederile Codului Penal, în vigoare. Constată că prin încheierea de şedinţă din data de 14 octombrie 2022 instanţa a dispus în baza art. 386 Cod de Procedură Penală schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor I.F.G., C.R.C., I.A., I.M., K.LG. şi N.C. (…)

III. În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de Procedură Penală achită pe inculpata C.R.C., de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 5 şi 18 Cod Penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. (…) 

Procedură Penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. c Cod de Procedură Penală achită pe inculpata C.R.C. de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002, cu apl. art. 5, art. 35 alin. 1 şi art. 18 Cod Penal, întrucât nu sunt probe că inculpata a săvârşit infracţiunea”, arată o parte din soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj. 

De asemenea, în cuprinsul soluției de achitare judecătorul a dispus ridicarea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpaților. Soluția dață nu este definitivă, ea putând fi atacată în apel.

Acuzați că au spălat peste 2,7 milioane lei prin asigurări

Prima achitare din acest dosar a fost semnată de judecătorul Delia Purice de la Curtea de Apel Cluj care, recent, șia depus cererea de intrare în pensie.

Ea a dat achitările din dosar în baza a două articole din Codul penal: ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și ”în cursul judecăţii acţiunea penală se stinge prin rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, renunţare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitare sau încetare a procesului penal”. La fel ca judecătorul Lucian Mihăiță, ea a considerat că cei implicați au fost anchetați degeaba. 

Potrivit rechizitoriului, Rodica Carmen Cheregi., Alin Iordache, Mariana Iordăchescu, Kiss Laszlo Gyorgy şi Constantin Neacșu, în vara anului 2007, au aderat la grupul infracţional organizat constituit de către Ioan Cheregi (decedat în 2014) şi Florin Gheorghe Iordache, ”în scopul sprijinirii sau, după caz, săvârşirii alături de aceştia a infracţiunilor de înşelăciune în activitatea de intermediere în asigurări, spălarea banilor obţinuţi din înşelăciune şi de evaziune fiscală, cu ajutorul unui mecanism controlat în fapt de către aceştia, compus din societăţi româneşti cu asociaţi şi administratori societăţi offshore” Faptele de înșelăciune se referă la inducerea în eroare a mai multor companii de asigurări, unele dintre cele mai mari din România. Potrivit procurorilor DIICOT, inculpațiii Alina și Florin Iordache, Rodica Cheregi , Iordăchescu, Kiss şi Neacșu l-au sprijinit pe suspectul Ioan Cheregi, printr-un întreg sistem de societăţi şi documente fictive, la construirea şi funcţionarea căruia şi-au adus fiecare aportul, în inducerea în eroare a societăților de asigurări în activitatea de intermediere în asigurări, cauzându-le diverse prejudicii. 

Procurorii vorbesc de sprijinul acordat de consultantul Kiss Laszlo Gyorgy și de către avocatul Constantin Neacșu inculpaților Iordache și Cheregi ”prin crearea unui sistem de societăţi româneşti cu acţionariat şi administratori societăţi offshore şi prin punerea la dispoziţie în acest lanţ al Farbridge LTD, în scopul spălării banilor obţinuţi din înşelarea societăţilor de asigurare SC Asinan SA, SC Euroins România SA, SC Asigurare Reasigurare ASTRA SA, SC Carpatica Asig SA şi, respectiv de intermediere în asigurări SC Adelphia Broker de Asigurare SRL, acţiunea urmată de spălarea acestor sume de bani în cuantum de 2.724.640,66 lei de către inculpaţii Iordache Florin Gheorghe, Cheregi Rodica Camrne., Iordache Alina şi suspectul Cheregi Ioan cu ajutorul acestui circuit” Avocatul Contantin Neacșu l-a reprezentat pe consultantul Kiss în alte procese penale de la București, în care a și fost arestat. 

La scurt timp după încheierea contractelor de intermediere în asigurări când, pentru a câştiga încrederea acestora, figurau ca asociaţi şi administratori Cheregi Ioan şi Cheregi Rodica Carmen, interveneau  în sensul introducerii societăţilor offshore în acţionariatul şi administrarea acestora. Aceste activităţi s-au făcut cu sprijinul calificat al inculpaţilor Neacșu Constantin, Iordăchescu Mariana și Kiss Laszlo Gyorgy. Ulterior în derularea contractului de mandate nu sau depus sumele de bani încasate din asigurări, fiind prejudiciate societăţile de asigurări.

”Lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”

Avocatul Constantin Neacșu a declarat pentru Gazeta de Cluj că achitarea tuturor persoanelor din dosar constituie o ”lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”.

”După trei ani de proces, vineri, 1 martie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea pe linie a tuturor inculpaților trimiși în judecată de Biroul Teritorial DIICOT Sălaj, pentru toate infracțiunile din rechizitoriu: constituire de grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune, la evaziune fiscală și la spălare de bani. Lovitura este cu atât mai cruntă pentru procurorul de caz Bubuiug Dan Liviu,  cu cât a ajuns să ocupe funcția de procuror șef al DIICOT Sălaj după ce, chiar înainte de concursul pe acest post, într-un interval de două săptămâni, a încercat să obțină arestarea preventivă a unui judecător sindic și a trimis în judecată un avocat.

S-au vehiculat, de către acuzare, sume colosale, o pleiadă de infracțiuni și bau-bau-ul cel mare, companii offshore, dar mi-ar plăcea să nu ne lăsăm înșelați de clișeul acela cu diavolul și detaliile. După atâta amar de avocatură am constatat că diavolul lucrează cu aparențele. Într-adevăr, lumea offshore este predispusă la acrobații fiscale și comerciale sofisticate. Doar că în cauza noastră, schema infracțională pusă la cale de Cheregi și Iordache este de un ridicol absolut: ei au avut falsă reprezentare, pe care eu niciodată nu le-am furnizat-o, că, prin offshore, dau lovitura vieții. Or tocmai asta i-a înfundat!  Este ca si cum ai accidenta un om cu mașina, apoi ai vinde-o, iar agentul de la Poliție care întocmește actele (acela fiind eu) ar răspunde. Lucrurile rimează, dar iraționalul unora din noi le ignoră”, a declarat avocatul Neacșu.

Prejudiciul dosarului

-Euroins România SA – contract – Livlar Agent de Asigurare SRL – prejudiciu peste 250.000 lei -ASTRA SA – Tempo Agent de Asigurare SRL – prejudiciu de circa 1,26 milioane lei 

-Carpatica Asig SA – Swift Agent de Asigurare SRL – prejudiu de peste 253.000 lei 

-Asiban SA (preluată de Groupama Asigurări SA) – Livlar Agent de Asigurare SRL – 100.000 lei -ABC Asigurări Reasigurării SA – Criscamro Agent de Asigurare SRL – peste 95.000 lei 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.