Tribunalul Cluj a dispus ca soția și fiul lui Marcel Bali, un clujean care a decedat în urma infectării cu bacterii spitalicești după ce a fost internat în Spitalul Județean de Urgență Cluj, să primească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro. Inițial, cei doi ceruseră 750.000 de euro, dar Judecătoria Cluj Napoca le-a respins acțiunea în anul 2020. Nu este prima situație de acest gen în care este implicat Spitalul Județean Cluj. Unitatea spitalicească este acuzată de multe cazuri de malpraxis, majoritatea fiind generate de infecțiile cu bacteriile rezistente la antibiotice dezvoltate în cadrul spitalului. Acest lucru se întâmplă în situația în care există un proiect de 7 milioane de euro pentru reducerea acestui tip de infecții.

Tribunalul Cluj a decis că Bali Anamaria și fiul ei, Alessandro, ar trebui să primească 300.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale, pentru că soțul ei a decedat în urma contractării unei infecții în perioada în care a fost internat în spital.

”Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj la plata sumei de 100.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantei Bali Anamaria şi la plata sumei de 200.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantului Bali Denair Alessandro. Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj să achite în favoarea statului suma de 6.042 lei, reprezentând ajutor public judiciar acordat reclamantei Bali Anamaria şi suma de 10.642 lei, ajutor public judiciar acordat la prima instanţă reclamantului Bali Denair Alessandro, La rămânerea definitivă a hotărârii, în temeiul prevederilor art. 502 din O.U.G. nr. 51/2008, stabileşte în sarcina reclamanţilor obligaţia de achitare în favoarea statului a diferenţelor de sume reprezentând ajutor public judiciar, în varianta scutirii, acordat la prima instanţă, după cum urmează: reclamanta Bali Anamaria suma de 9.063 lei şi reclamantul Bali Denair Alessandro suma de 15.963 lei. Ia act de manifestarea de voinţă a apelanţilor de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Obligă intimatul Spitalul Clinic Judeţean Cluj să achite în favoarea statului suma de 3.021 lei, reprezentând ajutor public judiciar acordat în apel reclamantei Bali Anamaria şi suma de 5.321 lei, ajutor public judiciar acordat în apel reclamantului Bali Denair Alessandro, La rămânerea definitivă a hotărârii, în temeiul prevederilor art. 502 din O.U.G. nr. 51/2008, stabileşte în sarcina apelanţilor obligaţia de achitare în favoarea statului a diferenţelor de sume reprezentând ajutor public judiciar, în varianta scutirii, acordat în apel, după cum urmează: reclamanta Bali Anamaria suma de 4.531 lei şi reclamantul Bali Denair Alessandro suma de 7.981 lei. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței emisă la finele acestei luni.

În urmă cu șase ani, clujeanul Marcel Bali a fost internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca în urma unui AVC. Medicii au intervenit și l-au restabilit, însă a contractat o infecție nosocomială și omul a murit la 46 de ani. 

După pierderea suferită, cei doi au deschis un proces împotriva spitalului clujean în care cer să fie despăgubiți cu 750.000 de euro, dar la judecătorie li s-a respins acțiunea. După contestarea verdictului, tribunalul le-a dat câștig de cauză.

Cazuri de malpraxis la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Cazul Balo nu este singurul caz de malpraxis la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Anul trecut, magistrații de la Tribunalul Alba au decis ca medicul anestezist Ioana Elica Recean și Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Cluj Napoca să plătească familiei Mariei Burlacu daune morale în valoare de 45.000 de euro. Decizia vine după ce, în urmă cu mai mulți ani, femeia a fost operată Secția Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială I Cluj-Napoca din cadrul spitalului menționat anterior în timp ce ea acuza dureri în zona inimii. La scurt timp după intervenție, Maria Burlacu a murit. În caz sunt implicați și procurori clujeni, precum și medici legiști locali care au încercat să mușamalizeze cauza decesului petrecut în 13 martie 2014.

Maria Burlacu

În acest caz, în loc ca instituțiile și medicii implicați în acest caz să își recunoască vina s-a pus în mișcare un întreg mecanism pentru a ascunde adevărata cauză a morții, iar cei care s-au făcut vinovați de acest deces să poată scăpa fără nicio repercusiune. Fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum apărea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.

Șeful spitalului implicat într-un dosar de malpraxis

Până și șeful spitalului județean clujean, medicul Claudia Gherman, este implicată într-un caz de malpraxis. Practic, în dosar este vizat chirurgul clujean Bogdan Amza, acuzat de malpraxis de fiul unui pacient care a murit în urma unei infecții spitalicești după ce a fost operat. Problema constă în faptul că Amza nu avea dreptul să îl opereze pe om, dar a fost lăsat să intervină de Claudia Gherman, actualul șef al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca. Inițial, aparținătorii persoanei care a decedat a deschis un proces civil pentru malpraxis, dar, ulterior, au făcut o plângere penală. Astfel că, de la jumătatea anului trecut cei doi medici, Amza și Gherman, sunt cercetați de procurori.

Claudia Gherman

Potrivit datelor din dosarul analizat de o comisie de disciplină, medicul curant al pacientului a fost Conf. Dr. Gherman Claudia Diana, actualul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, care a fost și unul dintre medicii care ar fi trebuit să se ocupe de operația pacientului Gheorghe Ivan, alături de medicul Iosif Drăgan. Însă, de fapt, omul a fost operat de alt medic, Amza Bogdan.

După 10 zile de la operație, chirurgul Amza l-a trimis pe medicul rezident Silviu Mărginean să extragă firele de sutură, fără a verifica dacă această manevră postoperatorie este oportună, în situația în care operația încă supura.

După ce firele au fost extrase, Gheorghe Ivan Ananie menționează în plângere că, ”la primul episod de tuse pacientului i s-a deschis operația, dezvoltând eviscerație totală”. 

Cu alte cuvinte, omului i-au ieșit intestinele afară !

După ce a așteptat ambulanța timp de 2 ore, bătrânul a fost dus înapoi la Secția II Chirurgie a Spitalului de Urgențe Cluj Napoca unde a fost operat din nou pentru ”cura chirurgicală a eviscerației totale” și ”disecția aderentelor abdominale”.

În aceeași zi i s-au recoltat probe din supurația operației și s-a constat că avea infecție cu Acinetobacter baumannii, o infecție nosocomială care s-a extins și la aparatul respirator. După alte 10 zile, omul a murit. 

Fiul victimei acuză că, în pofida analizelor de sânge care arătau prezența unei infecții în organism, medicul Amza Bogdan nu a ținut cont de acest aspect.

Profesionalism la Spitalul Județean de Urgență Cluj: 9 intervenții pentru repoziționarea unui tub de dren

În timpul intervenției chirurgicale la care Marcel Bali a fost supus în data de 22 ianuarie 2017 i s-a montat un tub de dren extern la nivelul capului. După aproximativ o săptămână de la operație, pacientului i-a fost depistată o infecție nosocomială (Acinetobacter Baumannii) la nivelul tubului de dren, fiind mutat din nou la terapie intensivă unde i-au fost efectuate mai multe analize, inclusiv puncții medulare și i-au fost administrate mai multe tratamente. Ulterior, a fost supus unui număr de nouă intervenții chirurgicale la cap pentru repoziționarea tubului de dren, care fie ieșea accidental din locul în care era montat, fie se bloca datorită infecției nosocomiale. Starea de sănătate a pacientului s-a agravat, în data de 27 martie 2017 a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitat, însă a rămas în stare de comă și a decedat în data de 3 aprilie 2017”, arată rapoartele medicale. 

Spitalele din Cluj în topul național referitor la infecțiile nosocomiale 

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România înregistrează în jur de 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este în jur de 5%. Cu toate că în alte state europene s-a reuşit implementarea unor programe de igienă lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în România, puţine unităţi medicale s-au aliniat acestor standarde până în prezent. Județul Cluj se află pe locul al treilea la nivel național în statistica infecțiilor intraspitalicești, cu 1.768 de cazuri (21% infecții de plagă, 19% infecții respiratorii, 17 % infecții urinare, 13 % bacteriemii, 24 % infecții digestive – majoritatea infecții cu Clostridium difficile), la nivelul anului 2017, anul în care a decedat Marcel Balo .

6 COMENTARII

  1. În cazul dUoamnei Gherman, manajerea SCJU Cluj, aceasta se pare că va scăpa basma curată. Are un as în mânecă: ea este și DIRECTOR DEPARTAMENT IMAGINE al COLEGIULUI MEDICILOR CLUJ.
    Nu contează starea de incompatibilitate sau conflictul de interese.
    Să vedem, cu o va cerceta Colegiul Medicilor Cluj pentru malpraxis?!

  2. Există, rătăcită prin organigrama Spitalului Județean, o șefă (se putea altfel?) o doamnă adânc înșurubată în funcția de mare șefă SPIAAM. S-au perindat, de-a lungul anilor, mulți manageri de spital. Au venit, au plecat dar această doamnă – vestigiu a ramas pe funcție.
    Rușinos că este sefă peste niște oameni cu adevărat inteligenți și competenți. Aceștia sunt ținuți în curtea din dos. România – țară de bananieri.
    SPIAAM se ocupă, la SCJU Cluj doar teoretic, de prevenirea infecțiilor nosocomiale. Nu contează câți pacienți mor, funcția este pe viață!

  3. Ce tot va dati cu parerea? Cazul acela de malpraxis, cel mediatizat si de Evenimentul Zilei este un caz special.

    https://evz.ro/zi-dificila-pentru-seful-spitalului-judetean-cluj-judecata-pentru-malpraxis-si-examinata-pentru-confirmarea-pe-functie.html

    Altii au operat pe parafa doamnei Gherman. Sau, altfel spus, doamna opera de acasa, prin puteri telekinetice sau telepatie. Ultimul varf al tehnologiei! Nici israelienii, nici japonezii nu detin o asa tehnologie! :))
    Oricum, cu puteri paranormale sau nu, lucrurile par anormale. Tot malpraxis se cheama!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.