Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis o hotărâre judecătorească care poate face lumină în disputa dintre absolvenţii Universităţii Spiru Haret (USH) şi Ministerul Educaţiei, care a anulat diplomele de licenţă ale absolvenţilor USH. Fiind irevocabilă, hotărârea judecătorească din acest caz are valoare de precedent. Gazeta de Cluj a prezentat cum o parte din cadrele didactice din Cluj Napoca care au terminat studii universitare la nivel de licenţă în cadrul Universităţii Spiru Haret spun că statul nu le mai recunoaşte diplomele care poartă antetul Ministerului Educaţiei. Profesorii clujeni spun că la începutul lui martie, când s-au avizat statele de plată, au avut surpriza să constate că nu le mai sunt recunoscute diplomele.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis sentinţa în cazul unei absolvente a Universităţii “Spiru Haret”, a cărei diplomă a fost contestata de Ministerul Educatiei. Decizia arată modul în care ministerul condus de Daniel Funeriu nu trebuie să acţioneze în conflictul pe care l-a declanşat recent, şi care priveşte intenţia autorităţilor de a repeta  examenele de licenţă pentru absolvenţii care au obţinut diplome de licenţă în perioada 2008-2009. Fiind o hotărâre irevocabilă, cu valoare de precedent, Ministerul Educatiei va trebui să ţină cont de cele menţionate de instanţa supremă şi abia după aceasta să hotărască dacă este cazul, sau nu, să mai pună în discuţie repetarea examenelor de licenţă.
Conform luju.ro, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios-administrativ, a judecat recursul declarat de CARMEN LENUTA DIN, absolventă a Universităţii ”Spiru Haret”, specializarea sociologie-psihologie – forma de învăţământ ID, specializare socotită neacreditată sau autorizată să funcţioneze provizoriu, împotriva sentinţei nr.195/F-CONT din 11 noiembrie 2009 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia comercială, contencios administrativ şi fiscal. În cadrul procesului, reprezentantul Ministerului Educaţiei nu a fost prezent, dar a depus note scrise.
Prin cererea care a fost judecată la Curtea de Apel Piteşti în 23.06.2009, Carmen Lenuta Din, funcţionar public în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş solicitase, în contradictoriu cu ministerul, anularea unei adrese nr.009/F/DGSPU din 24.02.2009 a ITM Arges prin care nu i se recunoştea diploma, precum şi eliberarea unei adrese din care să rezulte că diploma de licenţă a reclamantei este recunoscută oficial. Reclamanta a arătat instanţei că în luna octombrie 2008 în cadrul ITM Arges a avut loc un concurs de promovare profesională, la care a participat dupa ce ITM Argeş şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici constatase că sunt îndeplinite condiţiile de participare. Reclamanta a fost declarată admisă în urma concursului, iar ea urma să ocupe un post transformat prin aviz al ANFP, din ”referent de specialitate clasa II grad superior, treapta 1” în ”inspector de muncă clasa I, grad superior treapta 1”.
ITM Arges a refuzat, însă, numirea reclamantei în funcţia publică sus-menţionată, motivând că diploma de licenţă a acesteia nu poate fi recunoscută oficial, deoarece adresa emisă de minister a arătat că facultatea pe care a terminat-o reclamanta, prin examen de licenţă, nu este acreditată să funcţioneze la forma de învăţământ ID, invocându-se dispozitiile H.G. nr.676/2007 şi H.G. nr.635/2008.
În timpul judecării recursului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş Severin a solicitat respingerea acţiunii ca inadmisibilă şi, în subsidiar, ca nefondată, aratându-se că adresa direcţiei nu este un act administrativ şi că reclamanta a absolvit o formă de învăţământ neacreditata şi neautorizată să funcţioneze provizoriu.

Ministerul obligat să vadă diplomele de la Spiru Haret

În expunerea sentinţei de la Înalta Curte se arată că prima instanţă a respins excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocate de minister ca fiind neintemeiată, ”având în vedere ca adresa emisă de ministerul pârât arată expres că acesta nu recunoaşte oficial decât actele de studii emise pentru finalizarea unor programe de studii care au respectat legislaţia în vigoare la momentul derulării lor, consecinţa acestei adrese fiind refuzul ITM de a emite actul administrativ de numire în funcţia publică de inspector de muncă a reclamantei, producând efecte juridice (…)” şi a respins şi contestaţia reclamantei.
Pe fondul cauzei, prima instanţă a constatat că reclamanta s-a înscris la Universitatea ”Spiru Haret” specializarea sociologie-psihologie în 2004 şi a finalizat studiile prin examenul de licenţă din 2008 – forma de învăţământ ID. Totodată, instanţa de fond a reţinut că ”la data înmatriculării sale în anul I de studiu, specializarea sociologie-psihologie era autorizată să funcţioneze provizoriu cu forma de zi şi nu de ID (…), această situaţie fiind preluată şi prin H.G. nr.1609/2004”. În acest context, prima instanţă a interpretat că, în lipsa menţiunii privind respectivul program de studii în cadrul unei specializări, nu dă dreptul instituţiei respective să organizeze şi să desfăşoare activitate la acea specializare, în respectiva formă de învăţământ.
În ce priveşte invocarea de către reclamantă a dispozitiilor O.G. nr.10/2009, prima instanţă a constatat că aceasta are în vedere în mod special obligaţii ale universităţii şi vizează situaţia studenţilor înmatriculaţi în perioada 2005-2008, în anul I, la specializări cu formă de învăţământ ID, tocmai pentru că în art.1 alin.1 din actul normativ se arată că pentru forma de învăţământ ID încetează şcolarizarea la data intrării în vigoare a ordonanţei (23.08.2009), nefiind avut în vedere că cei care au finalizat studiile prin examene de licenţă, înmatriculaţi în anul I, anterior anului 2005, fără a se putea reţine, implicit, prin tăcerea normei, că cei care nu intră sub incidenţa acesteia, benefiază de recunoaşterea diplomei.

USH, universitatea lui Bondrea

Rectorul Universităţii Spiru Haret este Aurelian Bondrea, un fost activist comunist care a absolvit, la fără frecvenţă, cursurile şcolii de partid, Şcoala Superioară de Partid “Ştefan Gheorghiu". La începutul anilor ‘90, Bondrea a început să pregătească terenul pentru înfiinţarea unei universităţi şi în 2002 a înfiinţat Universitatea Spiru Haret, cunoscută şi ca “fabrica de diplome”. La acea dată, în funcţia de Ministru al Educaţiei era Ecaterina Andronescu, care a acreditat această universitate. Din cauza fluxului prea mare de studenţi care absolveau la această universitate, în 2009 Ecaterina Andronescu a declarat că această universitate ar trebui desfiinţată, însă, pe 28 septembrie 2009, a fost emis ordinul guvernamental 5202/2009 prin care studenţii înscrişi la “fabrica de diplome” în perioada 2005-2008, la orice formă de învăţământ îşi pot continua studiile fără nici o problemă. Cu toate acestea, studenţii USH au avut şi au de întâmpinat extrem de multe probleme. O parte dintre ei, chiar dacă au absolvit examenele, nu deţin diplomele de licenţă. Cea mai mare parte a studenţilor s-au asociat şi au dat în judecată universitatea lui Bondrea şi au ales ca avocat pe Paula Iacob. Culmea face că acest avocat, conform CNSAS, a fost unul dintre informatorii Securităţii.
Persoanele care au diplomele de licenţă eliberate şi recunoscute de statul român au avut surpriza să constate că, în luna martie statul s-a răzgândit şi nu mai recunoaşte documentele care poartă antetul Ministerului Învăţământului. În această situaţie sunt mai mulţi profesori clujeni care s-au trezit că prin nerecunoaşterea diplomelor emise de Universitatea Spiru Haret au fost “reîncadraţi” şi primesc bani mai puţini.

Răzvan Robu

Verdictul ÎCCJ stabileşte că diplomele USH sunt valabile

În recurs, instanţa supremă a admis recursul reclamantei Din Carmen Lenuţa, din următoarele considerente:
– diploma de licenţă este valabilă, nicio autoritate administrativă sau instanţă judecătorească nu s-a pronunţat în sensul revocării/constatării nulităţii sau anulării actului;
– ”opinia” intimatului-pârât (n.n.-ministerul) emisă prin conţinutul adresei nr.009/F/DGSPU din 24.02.2009 o prejudiciază pe recurenta-reclamată în drepturile sale recunoscute de lege, determinat de faptul că diploma sa de licenţă nu a fost anulată până în prezent;
– considerentele avute în vedere de judecătorul fondului au condus la pronunţarea unei hotărâri nelegale;
– apărările legate de acreditarea/neacreditarea formei de învăţământ la distanţă nu se circumscriu obiectului acţiunii;
– acţiunea formulată în prezenta cauză nu priveşte anularea diplomei de licenţă. Numai în această situaţie, hotărârea fondului putea să se întemeieze pe considerente legate de acreditarea /neacreditarea formei de învăţământ la distanţă;
– în acest context, actul administrativ atacat nu are nici un efect anulator asupra diplomei recurentei, act administrav care se bucură de prezumţia de legalitate, prin care i se recunoaşte acesteia calitatea de licenţiată în psihologie.
Având în vedere aceste consideraţii, completul de trei judecători al Înaltei Curţi a decis:
"ADMITE RECURSUL declarat de Din Carmen Lenuţa, modifică în parte sentinţa atacată, admite în parte acţiunea reclamantei, anulează actul nr. 009/F/DGSPU din 24.02.2009 emis de autoritatea pârâtă, respinge celelalte capete de cerere, menţine dispoziţia privind respingerea excepţiei inadmisibilităţii acţiunii” – irevocabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.