Astăzi are loc turul II al alegerilor pentru alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Printre cei care candidează se numără și judecătorul clujean Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj. El a fost ales din primul tur, dar candidura lui a fost contestată de Narcis Erculescu, președintele Tribunalului Dâmbovița.

Alegerile initiale, din 22 iunie 2022, au fost castigate de Ramona Gratiela Milu, Mihai Ghica, Claudiu Sandu si Catalina Sintion, dar CSM a decis pentru prima data în istorie organizarea unui tur II, pe motiv că cei patru nu au obținut majoritate de 50 plus unu din voturi.

Judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj a scăpat de dosarul disciplinar deschis de Inspecția Judiciară pe motiv că a rezolvat multe alte cauze.

Inspecția Judiciară s-a sesizat în privința magistratului clujean pentru că din cauza modului în care a tergiversat judecarea dosarului unor traficanți de etnobotanice ei au scăpat de acuzații prin intermediul prescripției faptei.

“Din verificarile efectuate a reiesit ca in perioada 01.01.2021-31.03.2022, domnul judecator Ghica Mihai Stefan a participat la un numar de 123 sedinte de judecata, a rulat un numar de 1176 dosare, a avut un numar de 717 dosare intrate la primul termen, a avut un numar de 668 hotarari pronuntate, un numar de 546 hotarari redactate si o operativitate de 93,2%. In perioada de referinta a inregistrat un numar de 46 hotarari redactate cu intarziere.

Analizand volumul de activitate al domnului judecator din perioada de referinta comparativ cu ceilalti judecatori ai sectiei penale, reiese ca domnul judecator Ghica Mihai Stefan este unul dintre magistratii care au avut un volum insemnat de activitate, cu cel mai mare numar de dosare intrate la prim termen si cu cel mai mare numar de hotarari pronuntate si redactate.

Astfel, conform rapoartelor Statis comunicate de conducerea instantei a reiesit ca in intervalul de referinta, domnul judecator a avut cel mai mare numar de dosare repartizate la prim termen, 717, comparativ cu colegii sai carora le-a fost repartizat un numar mai redus de cauze, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 694 cauze.

Totodata, aceleasi date releva ca domnul judecator a avut cele mai multe hotarari pronuntate, 668, comparativ cu colegii sai care au pronuntat un numar mai redus de hotarari, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 664 cauze, precum si cel mai mare numar de hotarari redactate, 546, comparativ cu colegii sai care au redactat un numar mai mic de hotarari, cu valori cuprinse intre 139 si 535.

Verificarile au relevat ca domnul judecator, chiar si in aceste conditii, a avut cel mai mic numar de hotarari redactate cu intarziere, respectiv 46, comparativ cu alti judecatori, care figurau cu intarzieri, spre exemplu, intr-un numar de 189, 151 sau 132 cauze”, arată raportul Inspecției Judiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.