Judeţul Cluj, premiant la un concurs de administraţie locala

Consiliul Judeţean Cluj este singura instituţie care a primit doua premii din cele 12 ale unui concurs naţional de administraţie locala. Este vorba de premiile la secţiunile cultura-arta şi sport-tineret. De asemenea, premiul pentru cel mai bun proiect turistic din Romania a venit tot la Cluj, fiind acordat municipiului Turda, pentru amenajarea salinei.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a caştigat doua premii in cadrul Concursului Naţional de Proiecte pentru Administraţie Publica „Cele bune sa se-adune“, ediţia 2012, organizat de Revista Romana de Administraţie Publica Locala. De asemenea, Salina Turda a caştigat premiul pentru cel mai bun proiect turistic de Romania. In total, au fost acordate 12 premii la nivel naţional, iar 700 de proiecte ale primariilor din toata ţara au fost inscrise in concurs.
„Performanţa Consiliului Judeţean consta in faptul ca, in competiţia celor peste 700 de proiecte transmise de autoritaţile publice locale, a reuşit sa fie premiat la nivel naţional (pentru ca au existat premii şi la nivel de regiune), fiind totodata singura autoritate a administraţiei publice locale din Romania care a obţinut simultan doua premii naţionale, la secţiuni diferite“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

Proiectele caştigatoare

Instituţia a fost premiata la doua secţiuni: cultura-arta, cu proiectul „Accesul gratuit la cultura al copiilor din mediul rural“, in cadrul caruia aceştia au vizitat muzeele din subordinea CJ, la care judeţul Cluj a luat primul loc, dar şi la secţiunea sport şi tineret, unde a fost premiata finalizarea stadionului Cluj Arena.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a aratat ca, in evaluarea primului proiect, au fost apreciate soluţiile care au permis accesul gratuit al copiilor din mediul rural la instituţiile de cultura. „Practic juriul nu a luat in considerare faptul ca aceşti copii au accesul gratuit la muzee, ci faptul ca am diminuat şi identificat discriminarea in randul acestor copii, ca am asigurat atat transportul gratuit, cat şi implicarea instituţiilor de cultura, prin asigurarea unui ghid de specialitate”, a declarat preşedintele CJ.
In ceea ce priveşte edificarea stadionului Cluj Arena, aici au fost apreciate rapiditatea construcţiei şi, totodata preţul redus comparativ cu alte obiective similare. La inaugurarea acestui proiect al administraţiei judeţene, fostul premier Emil Boc a declarat: “Inaugurarea Cluj Arena este un moment de istorie pentru sportul romanesc, pentru Cluj-Napoca. Alaturi de Bucureşti, avem şi la Cluj o arena de talie internaţionala. Este o mare bucurie sa vad ca obiective majore ale Clujului se realizeaza unul dupa altul. Sunt cuprins de emoţie şi sunt mandru, ca orice clujean, de aceasta realizare care este un exemplu de parteneriat intre Guvern şi autoritaţile locale. Numai aşa se poate reuşi”, a spus Boc.

Salina ia cupa la turism

Un alt proiect de succes din judeţul Cluj, Salina Turda, a fost premiat ca cel mai bun proiect turistic din Romania. Proiectul a fost depus in 2005 pentru co-finanţare europeana, iar in 2010 a fost inaugurat de catre administraţia locala a municipiului Turda. Acesta a devansat in cadrul concursului alte 100 de proiecte depuse la aceeaşi categorie. „Creşterea atractivitaţii turistice a zonei cu potenţial balnear Lacurile Sarate – Zona Durgau – Valea Sarata şi Salina Turda” este un proiect in valoare de 5,8 milioane de euro, durata de implementare a proiectului fiind de 24 de luni. In primul an post implementare, Salina a avut peste 375.000 de vizitatori, iar in cursul anului trecut s-a mentinut la o cifra de vizitatori de circa 350.000 de persoane.
”Proiectul a dus la creşterea majora a atractivitaţii turistice a zonei Lacurilor Sarate – Valea Sarata – Durgau şi Salina Turda (peste 350.000 de vizitatori), la reducerea poluarii in zona prin crearea de noi reţele de alimentare cu apa şi canalizare, staţie de epurare ape uzate, sistematizari verticale alei-drumuri. De asemenea, proiectul permite atragerea de noi investitori privaţi şi construirea de noi spaţii de cazare, pensiuni şi noi case de vacanţa in zona, precum şi crearea de noi locuri de munca”, a scris primarul oraşului Turda, Tudor Ştefanie pe blogul sau personal.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.