Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda Partidului Verde, majoritatea românilor sunt îngrijorați de situația mediului înconjurător și de efectele schimbărilor climatice. Conform sondajului, aproximativ 79,5% dintre respondenți cred că în ultimii 30 de ani au avut loc schimbări climatice majore și foarte mari în România, iar 70% consideră că aceste schimbări sunt cauzate de activitatea umană și economică.
O mare parte dintre români sunt îngrijorați de fenomene precum seceta severă sau perioadele de caniculă (circa 67%). De asemenea, dintre respondenți, aproximativ 50% spun că ar fi de acord cu legalizarea canabisului pentru folosirea în scop medicinal.
„Cel mai recent sondaj INSCOP, efectuat la comanda Partidului Verde/Verzii surprinde pe lângă fotografia opțiunilor electorale la zi, câteva tendințe interesante in rândul opiniei publice din România:
79,5% dintre romani apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari;
Circa 70% consideră că aceste schimbări sunt generate de om, de activitatea economică;
67% sunt îngrijorați de seceta severă și perioadele de caniculă;
73% consideră că facturile la utilități au costuri/taxe ascunse;
80% dintre români consideră că România este groapa de gunoi a Europei;
81% dintre români sunt împotriva defrișărilor de păduri pentru deschiderea a noi exploatări pe bază de cărbune;
Circa 49 % dintre români ar folosi mai des transportul in comun pentru a ajuta la protecția mediului;
90% dintre români vor înființarea unui Tribunal de Mediu care să judece infracțiunile de mediu;
Circa 50% sunt de acord cu legalizarea canabisului în scopuri medicinale.
Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat INSCOP Research l. Datele au fost culese în perioada 1 -13 februarie 2023. Metoda de cercetare este interviul prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleatory, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.
Citește și: Povestea grupului statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului „Emil Racoviță” a luat sfârșit