În conformitate cu planul inițial, bustul savantului Emil Racoviță va fi reinstalat pe strada Mihail Kogălniceanu, iar grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi plasat pe soclu. Primarul Emil Boc a solicitat ca simbolistica, valorile și monumentele publice din oraș să fie tratate cu „respect”.

Edilul Emil Boc a anunțat soluția municipalității pe tema simbolisticii și monumentelor din oraș, în urma dezbaterii din spațiul public privind eliminarea bustului savantului Emil Racoviță de pe strada Mihail Kogălniceanu, precum și a ciuntirii prin eliminare a soclului aferent grupului statuar „Școala Ardeleană”.

Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea strazii Kogălniceanu.

De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului”, a notat Emil Boc pe pagina sa de Facebook.


Potrivit primarului, atât proiectanții implicați în concursurile de soluții pentru lucrări ce țin de spațiul public, cât și membrii comisiei de monumente trebuie să acorde o atenție sporită simbolisticii și valorii istorice a monumentelor de for public din oraș.

„Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră. Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”. Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina.

Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară. Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”, a notat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Recent, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca a făcut un apel public pentru respectarea valorilor comunității, în contextul în care bustul savantului Emil Racoviță a fost îndepărtat de pe strada Mihail Kogălniceanu, spațiu aflat într-un proces de regenerare urbană.

Apelul lansat de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române se înscrie în contextul în care grupul statuar „Școala Ardeleană” a rămas fără soclu în urma lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu.

Primarul Emil Boc arăta, în cadrul unei intervenții radio locale, că a fost primul care a luat atitudine față de neglijența proiectanților care au decis mutarea grupului statuar „Școala Ardeleană” de pe soclul original, în fața Universității Babeș-Bolyai de pe strada Mihail Kogălniceanu, în urma sesizării venite din partea rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, scrie monitorulcj.ro.

Citește și: Constructorul care a amenajat ilegal apartamente în pod și garaje vrea să ridice un cartier în Dâmbu Rotund

2 COMENTARII

  1. Ne fac la buzunnar odată c-au stricat și odată că refac. Uin-uin situeișăn. Pe lîngă faptul că strada nu ava nevoie de granitu lu Videanu și șerd speis.
    Că de unde are primăria bani decît din birurile puse pe noi s-au din împrumuturile în numele nostru.

    • In sfarsit cineva care a inteles care e „smenul”. Sunt sute de lucrari din bani publici la care s-a aplicat aceasta metoda; demoleaza ce nu e necesar si deconteaza ca lucrari suplimentare, si apoi refa ce nu trebuia demolat pe alti bani. Este metoda incetatenita si acceptata in toate lucrarile cu statul. Astfel valoare lucrarii ajunge la final cu cel putin 25% mai mare decat cea licitata. Si inca ceva; de obicei lucrarile refacute sunt de calitate mai proasta decat ce s-a demolat, pentru a se putea acoperii si spagile aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.