Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români a adunat la Chişinău oameni de presă, cultură şi politicieni în cadrul celei de-a doua ediţii a congresului cu tema “Presă-Putere-Democraţie”. S-a discutat despre problemele cu care se confruntă jurnaliştii de limba română din afara ţării şi despre proiectele de viitor ale Forumului. Preşedintele forumului, Romeo Couţi, ne-a vorbit despre evenimentul din 14-16 octombrie şi despre importanţa unei organizaţii care să sprijine jurnaliştii de limba română.

Congresul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat în perioada 14-16 octombrie 2010 la Chişinău, Republica Moldova. Prima ediţie a avut loc anul trecut la Drobeta Turnu-Severin. La eveniment au participat în jur de 100 de jurnalişti, formatori de opinie, observatori ai fenomenului media, oameni politici şi de cultură din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi România, potrivit jurnalistiromani.ro. “Lucrările congresului s-au bucurat de prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a viceprim-ministrului pentru integrare europeană, Victor Osipov,  a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi a secretarului de stat în Guvernul României, Eugen Tomac”, precizează organizatorii.
Preşedintele Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români a declarat Gazetei de Cluj că a doua ediţie a congresului a evidenţiat importanţa unei organizaţii a jurnaliştilor de limba română. “Întâlnirea de anul acesta confirmă faptul că acest proiect al forumului de a reuni jurnaliştii de limba română din afara ţării a început să se cristalizeze. Şi că într-adevăr jurnaliştii din afara ţării au nevoie de o organizaţie a lor”, a arătat Romeo Couţi.

Presiuni asupra presei româneşti din afara ţării

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR) îşi rezervă dreptul să protesteze la organismele internaţionale împotriva nerespectării prevederilor legislative cu privire la susţinerea presei scrise de limba română din Serbia şi Ucraina. “De asemenea, FIJR susţine jurnaliştii de limba română din Ungaria în demersurile lor de sancţionare şi eliminare a fenomenului deturnării obiectivelor autoguvernării minorităţii româneşti din Ungaria în scopuri financiare. FIJR cere Guvernului sârb să asigure tratament nediferenţiat pentru românii de pe Valea Timocului şi cei din Voievodina”, potrivit site-ului organizaţiei. FIJR atrage atenţia şi asupra monopolului de pe piaţa de publicitate din Republica Moldova şi susţine elaborarea unui cadru legislativ care să asigure un mediu concurenţial onest în mass-media.
“În cele trei zile de discuţii de la Chişinău, unde presa începe să fie puternică după atâţia ani de comunism, s-a vorbit şi despre faptul că presa de limba română din ţările din jurul României încă suferă foarte mult, se fac presiuni. În Serbia şi Ucraina, de exemplu, problemele sunt multe şi foarte complexe”, a afirmat Romeo Couţi.

Burse pentru jurnaliştii români de peste graniţe

“Am creat o organizaţie care va fi organizaţia jurnaliştilor de limba română. Obiectivul acesteia este susţinerea jurnaliştilor din ţările non-europene prin burse, cursuri de perfecţionare în ţară, la televiziunea şi radioul public, de exemplu. De asemenea, ne-am propus să avem un impact şi asupra atitunilor publice. Forumul îşi rezervă dreptul de a sesiza atunci când asupra jurnaliştilor se fac presiuni”, a declarat Couţi despre modul în care organizaţia îşi propune să îi susţină pe jurnaliştiid e limba română din afara ţării.
Despre planurile de viitor ale Forumului, Romeo Couţi ne-a spus că se încearcă obţinerea unor fonduri europene. “Noi încercăm să accesăm fonduri europene pentru consolidarea organizaţiei, să organizăm burse pentru jurnaliştii de limba română din afara graniţelor şi, ca o prioritate, suntem în discuţii pentru a deschide o filială la Chişinău la începutul anului viitor”, a încheiat Couţi.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.