O tânără din Cluj Napoca, Diana Jivan, îl acuză pe tatăl copilului ei de abuzuri domestice. Femeia a obținut două ordine de protecție împotriva fostului iubit cu care are o fetiță de peste un an de zile. În pofida acestui lucru, bărbatul i-a spart ușa și a intrat peste fosta iubită în casă. Pe de altă parte, Marius Someșan spune că mama copilului exagerează și că încearcă, prin lansarea acuzațiilor în spațiul public, să îi influențeze pe judecători în cadrul procesului de custodie al copilului.

O femeie din Cluj Napoca, Diana Jivan spune că a fost bătută de mai multe ori de fostul ei iubit cu care are și un copil în vârstă de 2 ani. În momentul de față, după calvarul prin care a trecut alături de fostul ei iubit, Marius Someșan, femeia încearcă să obțină custodia exclusivă a copilului.

”Ultimul ordin de protecție a fost încălcat de trei ori. Ultima dată a fost și reținut de poliție pentru 24 de ore. Avocații pe care i-am contactat spun că nu au mai văzut așa ceva în toată cariera lor profesională. Acum încerc să obțin în apel custodia exclusivă asupra copilului”, spune femeia.

Procesul între cei doi pentru custodia copilului a început în februarie 2018, iar judecătorii din prima instanță (Judecătoria Cluj Napoca, n.red.) au stabilit că de creșterea copilului trebuie să se ocupe ambii părinți.

”Dispune ca autoritatea părintească asupra minorei SOMEȘAN ALMA, născută la data de … să se exercite în comun şi în mod egal de ambii părinţi. Stabilește locuința minorei la locuința mamei-reclamante. Obligă tatăl să contribuie la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională ale minorei, prin plata în favoarea acesteia a unei pensii de întreţinere lunare în cuantum de 1 parte din veniturile nete realizate, cu începere de la data introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv 07.02.2018 şi până la majoratul beneficiarei sau noi dispoziţii”, arată soluția pe scurt a instanței.

În apel, judecătorii  Alin Doica și Luca Emese urmează să se pronunțe în cadrul acestui proces în data de 18 septembrie 2018.

În același timp, Marius Someșan spune că fosta lui iubită exagerează și că o mare parte din acuzațiile care i se aduc sunt fabulații.

”Avem mai multe procese și, practic, ea vrea să influențeze decizia instanței. Vrea să facă presiuni pentru că m-a mai acuzat de unele fapte și s-a dovedit că nu avea dreptate. Mi-a mai făcut plângeri și pentru viol, bătăi deosebit de grave, dar s-au dovedit a fi fabulații. S-au făcut și examene la IML (Institutul de Medicină Legală, n.red) care au arătat că nu am făcut lucrurile de care m-a acuzat”, spune Marius Someșan. 

Bătută în timp ce era însărcinată

În pofida faptului că femeia se plânge că a fost abuzată de mai multe ori, instituțiile din Cluj Napoca au dat din umeri fără a putea face mare lucru.

Practic, justiția clujeană consideră că femeia, care a obținut două ordine de protecție împotriva bărbatului, trebuie să își crească copilul împreună cu abuzatorul.

Potrivit documentelor și declarațiilor de la dosar, femeia a îndurat bătăi serioase din partea fostului iubit, după ce a rămas însărcinată cu el.

”(…) pârâtul a venit la locuinţa comună după ce a consumat alcool. I-a solicitat acestuia să doarmă în altă cameră pentru că nu poate dormi iar acesta a dat-o cu capul de pat a lovit-o şi a vrut să o ardă cu ţigara. A apucat să o sune pe prietena ei şi-a luat câinele şi a plecat. Sâmbătă sera i-a sunat la uşa, i-a deschis uşa şi pârâtul a intrat cu forţa în încăpere. A sunat doi prieteni să vină după el însă aceştia au spus că nu se bagă. A luat haina pârâtului, a pus-o afară pe scară cu intenţia ca acesta să iasă după ea, fapt ce s-a şi întâmplat şi apoi a închis repede uşa. Pârâtul a lovit uşa cu picioarele şi a deschis-o.

Apoi, instanţa a procedat la audierea pârâtului care arată că în ziua de 2 februarie au venit prietenele reclamantei la ea şi el a plecat de acasă să se întâlnească cu nişte prieteni. Reclamanta l-a tot sunat însă acesta a întârziat să vină acasă. S-a întors noaptea de 2 spre 3 februarie iar reclamanta i-a spus să se ducă să doarmă dincolo pentru că nu poate dormi. A început să îl tachineze moment în care el a făcut o criză de nervi şi i-a repetat să tacă dar ea nu a tăcut şi el îi tot dădea câte o palmă să tacă la fiecare cuvânt care îl scotea pe gură. Apoi şi-a aprins o ţigară şi i-a spus în glumă că o arde cu ţigara. Apoi, a luat-o în braţe să o pun să doarmă cu câinele să vadă cum e să te trimită cineva să dormi în altă parte”, arată documentele dosarului.

Când a văzut că bătăile nu încetează, de teamă să nu piardă sarcina femeia s-a mutat într-o chirie. Nici acolo nu a scăpat de violențele fostului iubit.

Își bătea iubita pentru că ”arunca în el cu cuvintele”

Bărbatul spune că principalul motiv pentru care recurgea la actele de violență este că ”arunca în mine cu cuvinte”. ”Pârâtul, după cum recunoaşte el însuşi, a venit acasă – la domiciliul comun, în stare de ebrietate. Cei doi s-au certat, reclamanta reproşându-i diverse chestiuni, în exprimarea pârâtului „arunca în mine cu cuvinte”. Întrucât reclamanta nu s-a supus solicitării pârâtului de a tăcea, acesta „îi dădea peste gură la fiecare cuvânt ”. De asemenea, pârâtul a recunoscut că a ars-o cu ţigara pe reclamantă precum şi că a dat-o cu capul de pat, arătând însă că a vrut doar să o pună cu capul pe pernă, aceeaşi cu cea pe care doarme câinele reclamantei. Reţinem de asemenea, că pârâtul a arătat că nu a vrut să o lovească, ci doar să o determine pe ea să doarmă cu câinele, în cealaltă cameră, el refuzând. De asemenea, la momentul la care reclamanta a vrut să plece, pârâtul a prins-o de gât întrucât „nu a vrut să stea”, se arată în documentele procesului.

Actele mai arată că ”pârâtul a arătat că a contactat-o pe reclamantă pentru a o chema la un eveniment, însă aceasta a refuzat. Ulterior acesta s-a deplasat la locuinţa reclamantei unde cei doi s-au certat, reclamanta scoţându-i hainele afară, pe scară. Din nou pârâtul a fost violent, iar la final a dat 2 picioare în uşă, scoţând-o din balamale.

În procesul verbal de constatare (f. 23) s-a constatat că pârâtul a pătruns cu forţa în locuinţa reclamantei, distrugând cu această ocazie şi uşa de acces în locuinţă. Cele constatate prin procesul verbal indicat reies şi din cuprinsul plângerii penale (f. 19). Astfel, cu ocazia formulării respectivei plângeri, reclamanta a arătat că, pătrunzând în locuinţa sa forţat, pârâtul a strâns-o de gât. De asemenea, aceasta a mai arătat că pârâtul i-a aruncat o cană de apă în faţă, iar mai apoi a lovit-o cu cana în cap. Conform celor declarate de aceasta pârâtul a continuat să o jignească şi să „îşi bată de joc de ea şi după intrarea poliţiei”.

Potrivit declarațiilor de la dosar și fosta iubită a lui Marius Someșan spune că bărbatul era deosebit de violent cu ea. Ea spune că Someșan i-a rupt maxilarul după o bătaie. 

Judecătoarea Monica Nicoară nu vede niciun risc pentru copil

Judecătoarea Monica Nicoară de la Judecătoria Cluj-Napoca a susținut că nu există vreun risc pentru minoră, “nici un interes material important, social sau moral ce ar putea fi vătămat prin exercitarea în comun de către ambii părinți a autorității părintești asupra minorei”. De asemenea, a stabilit ca minora să aibă domiciliul la locuința mamei și l-a obligat pe tată la plata unei pensii de întreţinere lunare în cuantum de ¼ din veniturile nete realizate şi până la majoratul fetei.

„Aceasta în condițiile în care nu a fost probat faptul că pârâtul ar fi manifestat orice formă de violență față de minoră care să justifice excluderea sa de la exercitarea ansamblurilor drepturilor părintești. Nu există dovezi că minora ar fi asistat la incidente între părinți, cu excepția aplicării de către pârât de lovituri asupra ușii apartamentului, dar în privința acestui eveniment nu există probe din care să reiasă că minora ar fi fost tulburată sau afectată în vreun fel. Din raportul de evaluare pârâtul a încetat consumul de alcool și de alte substanțe. Într-adevăr, pârâtul a avut un comportament agresiv la adresa reclamantei pe care l-a recunoscut inclusiv în cadrul ședințelor de consiliere psihologică, dar acest comportament nu s-a extins și în relația cu minora. Ținând cont că pârâtul nu mai consumă droguri sau alcool, că acesta este interesat de creșterea, educarea, întreținerea fiicei sale se poate considera că există motive temeinice de exercitare în comun și în mod egal de către ambii părinți a autorității părintești”, se arată în hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca.

În cadrul sentinței, s-a stabilit că până la vârsta de 2 ani, tatăl are dreptul de a vizita minora în prezența mamei (în prima şi a treia săptămână din fiecare lună într-un loc neutru, în prezența mamei, ce poate fi însoțită de o altă persoană de încredere), iar după această vârstă poate sta cu fiica fără ca mama să fie prezentă (în prima şi a treia săptămână din fiecare lună fără prezența mamei, cu obligația pentru pârât de a lua minora de la locuință și de a o duce înapoi la sfârșitul programului).

Femei bătute non stop

Anul trecut, statistica arată că în România două femei pe oră s-au plâns la Poliţie că au fost bătute. În realitate, însă, numărul femeilor care cad victime violenţei domestice este mult mai mare pentru că nu toate au curajul să îşi reclame agresorii, lucru lesne de înțeles. Noua lege privind protecţia victimelor, promulgată anul trecut, vine în sprijinul victimelor doar pe jumătate: odată evacuat din locuinţă agresorul, acesta nu poate fi ţinut prea mult departe de victime.

I-a smuls copilul din brațe

Mama Dianei povestește că în septembrie 2017, după primul ordin de protecție care stipula că Marius nu are voie să se apropie la mai puțin de 50 de metri de tânără, bărbatul le-a bătut la ușă.

„Fiica mea l-a rugat să aștepte două minute până se schimbă și o îmbracă pe fetiță, moment în care a devenit agresiv, a bruscat-o și i-a smuls cu forța fetița din brațe, iar aceasta a început să plângă. Fetița era dezbrăcată. Eram pe coridor, iar nepoata plângea și se zbătea, iar el urla și o ținea cu forța. Acesta s-a închis cu fetița în cameră și chiar dacă fetița plângea, a început să urle să ieșim afară din casă. Fiica mea a luat telefonul, iar în momentul în care a sunat la poliție a plecat”, spune femeia.

Citeste si Curtea de Apel Cluj judecă azi o femeie care a torturat și abuzat sexual un băiat de opt ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.