Ilegalităţile continuă în Apahida. Cetăţenii sunt nevoiţi să recurgă la CEDO. Instanţele româneşti refuză să dea dreptate apahidenilor

În perioada 1992-1996, în localităţile Apahida, Dezmir, Sânnicoară şi Pata din judeţul Cluj au fost executate reţelele de distribuţie a gazelor naturale, cheltuielile fiind suportate de către localnicii acestor sate, organizaţi în comitete săteşti. În anul 1999, comitetul sătesc din localitatea Sânnicoară s-a transformat în societatea comercială SC G 500 Investment SA, trecându-şi, astfel, în patrimoniu reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din localitatea respectivă. Tot în decursul anului 1999, localnicii din Dezmir au fondat societatea comercială SC GD 400 INVEST SA, preluând reţeaua de gaze naturale din localitate. Totuşi, printr-un act pe care unii l-ar putea cataloga drept mafiot, longevivul primar al comunei, membru PNL, Ionel Fărcaş, i-a deposedat pe apahideni de bunurile care le aparţin de drept. Mai mult decât atât, locuitorii din comuna păstorită de Fărcaş şi-au căutat dreptatea în instanţă, dar este foarte probabil ca aceştia să-şi găsească dreptatea doar la CEDO.   

Consiliul Local face legea

În baza Legii Nr. 213 din 1998 şi HG Nr. 548 din 1999, Consiliul Local al comunei Apahida a înfiinţat, în a doua jumătate a anului 1999, comisia de inventariere a bunurilor care fac parte din domeniul public. În acest mod s-a întocmit o listă a bunurilor care aparţin comunei Apahida, cuprinzând 324 poziţii, lista fiind semnată de către primarul comunei Apahida, Ionel Fărcaş. Potrivit Monitorului Oficial al României, unde a fost publicată lista de inventar întocmită de către Primăria comunei Apahida, se observă faptul că  lista de inventar, care cuprindea 324 de poziţii, a mai fost completată cu poziţia numărul 325. Această poziţie includea conductele de gaz din comuna Apahida, care aveau o lungime de 57,858 km, iar valoarea lor era de 4.079.371.916 lei. Inspectorul Primăriei Apahida, Pâgleşan Mircea Teodor, a declarat în anul 1999 că el a fost cel care a conceput lista cu inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public Apahida şi că aşa cum era normal, inventarul cuprindea 324 de poziţii. Însă, în anul 2002, secretarul primăriei, Hîrbea Ioan, a cerut ca la inventarul făcut în 1999 să se adauge şi poziţia cu numărul 325, privind conductele de gaz, conducte aflate în patrimoniul G 500 SRL şi GD 400 SRL. Totuşi, adăugarea conductelor în inventarul primăriei şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial a făcut ca respectivele conducte să aibă, practic, doi proprietari, unul de drept, respectiv societăţile comerciale şi unul de facto, Primăria Apahida. Adăugarea ultimei poziţii în cadrul inventarului a fost realizată ilegal, lucru demonstrat de către un raport al Prefecturii Cluj, semnat de către fostul prefect, Alin Tişe. Miza acestei ilegalităţi: concesionarea serviciului de distribuţie a gazului metan către o societate „prietenă”. În cazul în care serviciul de distribuţie a gazului metan ar fi fost concesionat de către cele două firme din comuna Apahida, atunci cetăţenii ar fi plătit mult mai puţin pentru gazul consumat. Mai mult decât atât, cei aproximativ 700 de acţionari din cadrul celor două societăţi comerciale ar fi obţinut, anual, dividende din profitul obţinut de  firmele în cauză.   

Vinovat, dar… nevinovat

Este evident faptul că locuitorii localităţilor sunt proprietarii conductelor de gaz, deoarece acestea au fost plătite din banii cetăţenilor, dreptul de proprietate fiind recunoscut prin HG nr.942.1995, în care este consacrat dreptul de proprietate asupra conductelor şi branşamentelor de către persoanele care au finanţat lucrările. Astfel, la sfârşitul anului 2005, lucrătorii din cadrul IPJ Cluj-Serviciul de Investigare a Fraudelor- s-au sesizat din oficiu privind comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. S-a constatat faptul că primarul din Apahida, Ionel  Fărcaş, şi Hârbea Ioan au întocmit în 2003 un inventar fals, care cuprindea bunuri din domeniul public şi în care se stipula că reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din comună face parte din domeniul public. Acest lucru a dus la concesionarea serviciului de distribuire a gazului în favoarea SC CPL CONCORDIA SRL  şi a adus prejudicii cetăţenilor din comuna Apahida. Prejudiciul a constat în faptul că cetăţenii trebuie să plătească un preţ mai mare pe m.c. de gaze naturale, cu toate că ei sunt cei care au plătit sistemul de distribuţie a gazului. De asemenea, localnicii au fost privaţi şi de dreptul de a percepe chirie pentru folosirea de către SC CPL CONCORDIA SRL a reţelei  de gaz. Acest fapt a creat nemulţumire cetăţenilor, care au acţionat în judecată atât Primăria comunei Apahida, cât şi SC CPL CONCORDIA SRL pentru folosirea fără acordul lor a conductelor de gaz. În ceea ce priveşte recuperarea sumelor de bani ce li se cuvin proprietarilor conductelor de gaz, aceştia au avut posibilitatea să  se adreseze instanţei pe calea unei acţiuni civile îndreptate împotriva firmei italiene.   

Localnicii din Apahida, daţi în judecată de Primărie

În cererea înregistrată la data de 7 septembrie 1999 pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, Primăria comunei Apahida a dat în judecată SC G 500 INVESTMENT  SA Sânnicoară, SC G400 INVEST SA şi Distrigaz Nord SA Târgu-Mureş-Sucursala Cluj, solicitând instanţei să dispună suspendarea activităţii firmelor de mai sus şi să constate dreptul de proprietate al Consiliului local al comunei Apahida asupra conductelor de gaz. Pe lângă acest lucru, Primăria a declarat că SC G 500 INVESTMENT SA Sânnicoară şi SC G 400 INVEST SA încasează ilegal sume de bani de la persoanele fizice din Sânnicoară şi Dezmir cu titlu de taxe pentru racordarea la gaz, cu toate că obiectivul de activitate al acestor firme este distribuţia gazelor naturale. Cele două societăţi au invocat lipsa calităţii procesuale a Primăriei, aceasta nedovedind că ar fi coproprietara sistemului de distribuţie  a gazelor naturale, societăţile declarând că localnicii din Sânnicoară şi Dezmir nu au nici un fel de pretenţii de la aceste firme.  De asemenea, Primăria Apahida a solicitat instanţei obligarea societăţilor la plata unor taxe către bugetul local al comunei Apahida. Plăţile constau în taxa pentru transportul gazului pe conductele de medie presiune de la Pata la Apahida, chirie pe terenul domeniului public pe care sunt amplasate conductele de distribuţie şi cota parte de 50% din cotele de branşament încasate de acestea. Asupra SC DISTRIGAZ NORD SA Târgu-Mureş s-a dorit achitarea către bugetul local a unei părţi din preţul de livrare a gazului metan, care reprezintă cota de amortizare a conductelor pe care a încasat-o din anul 1996 sau un angajament cu privire la înlocuirea conductelor la expirarea perioadei de exploatare. Însă Tribunalul apreciază acţiunile Primăriei ca fiind nefondate.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.