Avocata Silvia Uscov trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România lupta anti-corupție nu s-a desfășurat pe un model european, ci după un model rusesc, „denaturând un scop democratic și utilizând mijloace nedemocratice”.

„O condamnare politică confirmată de Grecia în dosarul „Ferma Băneasa”, în care și avocatul Robert Roșu fusese condamnat, a ispășit apoi aproape 1 an de pedeapsă cu închisoarea și în final a fost achitat.

Judecătorii s-au retras pentru deliberări, anunțând că se întorc după 5 minute, însă au revenit în mai puțin de două declarând către omul de afaceri Beny Steinmetz: „Am decis să respingem cererea din două motive: credem că nu vi s-a asigurat un proces echitabil și condițiile de detenție ale statului român nu sunt la nivelul celor ale unui stat european. Vom reveni cu motivarea. Din acest moment, domnule Steinmetz, sunteți liber să mergeți oriunde doriți!”

Însuși procurorul elen a declarat că nu poate susține admiterea cererii, întrucât „statul român a transmis informații contradictorii” și are motive serioase să creadă că „unele aspecte juridice îi vor fi defavorabile omului de afaceri”.

În legătură cu același dosar, și instanțele belgiene au respins în prima instanță mandatul european de arestare emis pe numele Nelei Ignatenko (altă condamnată) pentru aceleași motive.

Nu am cum să nu îmi amintesc că și alte instanțe europene ne-au răspuns cam în același fel în cazuri celebre. Apreciez faptul că, în acest dosar, primul semnal de îndreptare pe o cale democratică a venit de la o instanță din România prin achitarea avocatului Robert Roșu, dar tot este un semnal pentru celelalte țări europene că în România lupta anti-corupție s-a desfășurat nu pe modelul lor, ci mai degrabă pe model rusesc (poate nu știați, dar și rușii folosesc cu aceeași eficiență lupta anti-corupție), denaturând un scop democratic și utilizând mijloace nedemocratice.

De altfel, probabil este o slăbiciune a poporului român, să fie atent la scopul declarat, dar nu și la metodele folosite care ne îndepărtează cu mult de la acel scop.”, ascris avocata Silvia Uscov pe pagina sa de Facebook.

Citește și: George Simion a exclus lupul din haita AUR de la Cluj EXCLUSIV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here