Situată între Izmir și Bodrum, Kusadasi este una dintre cele mai atractive stațiuni de la Marea Egee. Supranumită şi Insula Păsărilor (în turcă kus înseamnă pasăre şi ada(si) e echivalentul pentru insulă), este o minunată staţiune la Marea Egee situată la numai 1.700 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca, în care plajele cu nisip fin și magia orientului își dau întâlnire. În plus, orașul deține unul dintre cele mai mari porturi de iahturi de pe coasta egeeană, iar o mini-croazieră pe mare oferă ocazia de a descoperi frumusețea țărmurilor și plajelor de pe coasta de vest a Turciei.

 

Staţiunea Kusadasi este cea mai bine plasată pentru vizitarea celor mai importante obiective istorice din Turcia. Kusadasi se află la 20 km de oraşul antic Efes (Ephesos în limba greacă), de Miletus, la numai 76 de kilometri de Didim (Didyma) şi la nici 200 faţă de Pamukkale.

Orașul antic Efes este impresionant, iar istoria sa începe încă din 3000 î.Hr., fiind considerat astăzi unul dintre cele mai frumoase oraşe antice din lume. A fost întemeiat în secolul XI î.C. de coloniști ionieni (greci), devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. S-a aflat, rând pe rând, sub diferite ocupații străine. Templul zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.C., una din cele 7 minuni ale lumii antice, a fost incendiat în anul 356 î.C. de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru. Orașul a fost ocupat de romani în anul 133 d.C. devenind capitala provinciei romane Asia.

 

Pe urmele apostolilor

În Efes a activat o anumită perioadă apostolul Pavel, probabil și Ioan Evanghelistul. Conform tradiției creștine, în imediata apropiere a orașului ar fi fost îngropată Maria Magdalena (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul orașului Luca Evanghelistul. Orașul Milet a fost întemeiat de ahei pe coasta de apus a Asiei Mici, probabil prin secolul al XIV-lea î.Hr. A fost unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești din Asia Mică, mare centru comercial și cultural. În secolele VII-VI î.Hr., Miletul a fost unul dintre principalele metropole, întemeind numeroase colonii pe țărmurile Pontului Euxin, printre care cea de la Tomis, Constanța de astăzi.

Didim, sau Didyma, este un alt fost un oraș antic grec. Orașul adăpostea un însemnat templu închinat zeului Apollo, templu ale cărui ruine sunt și azi impresionante. Acest templu a fost întrecut ca mărime în fosta Ionia numai de templul Heraion de pe insula Samos și de templul Artemisei (Artemision) din Efes (Ephesos) și se numără printre cele mai bine conservate construcții ale antichității. Aici se află și celebrul Cap al Meduzei. La numai 53 de kilometri est de Didim se află ruinele Euromos cu Templul lui Zeus.

 

Bijuterii ascunse la sânul Mării Egee

Pamukkale, sau Castelul de bumbac, obiectiv pe lista de patrimoniu UNESCO, este  vestit pentru terasele albe de calcar. Izvoarele calde din Pamukkale au fost folosite pe post de „jacuzzi” începând cu secolul al II-lea î.Hr. Oamenii veneau aici pentru a-şi trata afecţiunile, iar mulţi dintre ei se retrăgeau în localitatea Hierapolis când ajungeau la bătrâneţe.

În apropiere de Hierapolis se găsește și orașul antic Aphrodisias, supranumit cel mai bine păstrat secret al Turciei, datorită izolării sale față de alte zone locuite. Aphrodisias este considerat, din punct de vedere turistic, un oraș antic de talia Efesului, adăpostind cândva o renumită școală de sculptură, ai cărei învățăcei au realizat opere de artă în întreaga lume. În prezent rivalizează cu Pompei ca fiind cel mai mare site arheologic din antichitate. Templul Afroditei, Tetrapilonul (poarta orașului), Termele lui Adrian, amfiteatrul și stadionul sunt printre cele mai bine păstrate din bazinul est mediteranean.

 

Orașele învecinate

Orașul Izmir este al treilea ca mărime în Turcia, după Istanbul și Ankara, cu mai bine de 2.5 milioane de locuitori. Un oraş modern, în multe privinţe european. Prin bulevardele largi, mărginite cu palmieri groși și înalți, seamănă cu vreun oraș din sudul Europei, având și un aer occidental.

De pe Muntele Pagus, cetatea s-a lărgit spre țărmul Egeei. Acum, acolo se află cea mai veche parte a orașului, Konak. S-au păstrat o mica moschee, decorată cu faianță de Kutahya, Turnul cu ceas, emblema orașului, construit însă la începutul sec. 20, și câteva coloane din colonada Agorei romane. Casele din bazar și de sub munte păstrează caracterul otoman din secolul trecut.

Bodrum, cu atmosfera sa boemă, este o localitate pitorească situată pe coasta egeeană, pe o peninsulă în apropierea insulei Kos. Este un bun punct de pornire într-o călătorie de-a lungul coastei, cu panorama sa de mitologie și istorie, cu o arhitectură tipic mediteraneană, cu plaje de nisip spectaculoase și mici golfuri stâncoase. Cunoscut în antichitate sub numele de Halicarnas (Halikarnassos), orașul Bodrum și-a câștigat celebritatea prin faptul că este orașul natal al istoricului grec Herodot și totodată locul unde se găsește Mausoleul din Halicarnas – una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

 

Cele șapte minuni ale lumii antice

Cele șapte minuni ale lumii antice este o listă bine-cunoscută a șapte edificii din antichitate. Lista era în principal un ghid turistic pentru călătorii din lumea antică ce voiau să vadă cele mai cunoscute destinații din acea perioadă. De la cea mai veche la cea mai recent construită, acestea sunt:

Marea Piramidă din Giza

Grădinile suspendate ale Semiramidei

Templul zeiței Artemis din Efes

Statuia lui Zeus din Olympia

Mausoleul din Halicarnas

Colosul din Rhodos

Farul din Alexandria

 

Toate aceste obiective minunate pot fi parte din vacanța ta de neuitat de anul acesta! Alis Holidays oferă pachete turistice atractive și, mai ales, complete, în regim charter spre Kusadasi și multe alte destinații. Descoperă-le pe alisholidays.ro sau direct la agenție, în Piața Mihai Viteazu 14-20 parter, lângă agenția CFR din Cluj Napoca. Pentru detalii și informații puteți suna la 0264 432 033.

templul lui apolo OLYMPUS DIGITAL CAMERA pamukkale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.