În urmă cu aproximativ 10 ani de zile, Aspazia Droniuc, femeie de afaceri din Cluj-Napoca, Radu Bica, fost vicepreședinte CJ Cluj și Sorin Apostu, fost primar clujean, defilau cu cătușele la mâini pe holurile Palatului de Justiție din Cluj-Napoca. Acum, cei trei sunt oameni de afaceri cu societăți care au cifre de afaceri consistente.

În urmă cu 10 ani, Aspazia Droniuc, în calitate de denunțător, l-a mituit cu 10.000 de euro pe Radu Bica, pe atunci vicepreședinte la Consiliul Județean Cluj, și pe Sorin Apostu, primar al municipiului Cluj-Napoca. După procese care au arătat la ce nivel colcăie corupția în administrația clujeană, Apostu și Bica au fost condamnați cu executare, adică au făcut închisoare, iar Droniuc cu suspendarea executării pedepsei.

Gazeta de Cluj a realizat o radiografie a veniturilor celor trei personaje și a descoperit că, în momentul de față, cei trei au devenit oameni de afaceri de succes.

Florăreasa de milioane

Aspazia Droniuc are trei societăți: ROBERTOROSSI IMPORT EXPORT, CLICK AGENT DE ASIGURARE SRL și ROBERTOROSSI DESIGN SRL.

Prima firmă se ocupă de vânzare plantelor ornamentale și are contracte cu câteva mall-uri, printre care și Vivo din Cluj-Napoca.  Pe anul 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei, un profit de 1,3 milioane, datorii de 13 milioane și 19 angajați.

Societatea CLICK AGENT DE ASIGURARE SRL, care se ocupă de încheierea de asigurări, a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de 953.000 lei, un profit de 700.000 lei, datorii de 23.000 lei și un angajat, în persoana Aspaziei Droniuc. Această societate a purtat denumirea de Frarom și a fost implicată în cazul de corupție al fostului primar Sorin Apostu.

A treia firmă se numește ROBERTOROSSI DESIGN SRL și a declarat pe ultimul an fiscal o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei, un profit de 1,2 milioane lei, datorii de 1,6 milioane lei și un singur angajat.

O prietenie cu asigurări

În urmă cu peste 10 ani, ca să scape de o condamnare cu executarea pedepsei, Aspazia Droniuc a recunoscut cum îl ”ungea” pe Apostu.

Conform motivării sentinţei prin care Sorin Apostu a fost arestat, fostul primarul îi promitea Aspaziei Droniuc că va obţine contractul de asigurare a maşinilor de transport în comun ale RATUC pentru 2012.

Judecătorii au reţinut, de asemenea, în sprijinul acuzării, declaraţia dată de Aspazia Droniuc, care a arătat că, pentru încheierea contractului de asigurare a parcului auto al RATUC Cluj-Napoca, pentru anii 2009-2010-2011, a apelat la sprijinul şi influenţa lui Sorin Apostu, care, pentru ajutorul dat, i-a pretins sume de bani.

De asemenea, Droniuc a arătat că, la înţelegere cu Sorin Apostu şi cu Monica Apostu, soția primarului, a convenit ca furnizarea banilor să se facă mascat, prin contracte de consultanţă juridică încheiate între cabinetul de avocatură Monica Apostu şi societatea sa, G. F (n.r. – SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL), contracte în baza cărora, în perioada 2009-2011, a virat în contul cabinetului peste 200.000 de lei.

Droniuc a susţinut că, în schimbul acestor bani, nu a primit nicio consultanţă juridică şi nici nu a fost cazul, banii reprezentând în realitate obiect al infracţiunii de corupţie.

Fostul primar al ”junglei imobiliare” face blocuri

Fostul edil Sorin Apostu, după ce și-a ispășit pedeapsa de patru ani și jumătate, acum este implicat în afaceri imobiliare. Face parte din trei firme: ABS ANTREPRENOR CONSTRUCT SRL, o societate care în ultimii 5 ani nu a declarat nicio cifră de afaceri, însă a avut profituri care au fluctuat între 5 milioane și 200.000 lei, datorii de 4,5 milioane lei li un singur angajat.

SC ADVIZOR BUSINESS SOLUTIONS

A declarat pe ultimul an fiscal o cifră de afaceri de 270.000 lei, un profit de 1,1 milioane lei, datorii de 3 milioane lei și un angajat. De asemenea, mai deține 35% din afacerea GPA REAL ESTATE INVEST SRL, unde este acționar alături de Adrian Popa, iar administrator este Adam Laszlo Lukacs. Toate firmele din care face parte Apostu sunt angrenate în diverse proiecte imobiliare. 

Bica face afaceri de milioane cu banii din mită

Radu Bica, fostul vicepreședinte al CJ Cluj, a rămas la afacerile din agricultură pe care, potrivit declarațiilor sale date în urmă cu peste 10 ani, le-a început cu banii ceruți de la Aspazia Droniuc, cu titlu de mită.

Bica are firmele AGRO SOMPREST SRL din Sălaj și NOBLE COMPANY SRL, din Cluj Napoca.

Prima societate merge bine: a declarat o cifră de afaceri de aproape 8 milioane lei, un profit de 100.000 lei, datorii de 3,7 milioane lei și 5 angajați. Societatea se ocupă de închirierea, cultivarea și recoltarea terenurilor agricole. A doua firmă, NOBLE COMPANY SRL se ocupă de lucrări de construcții. Momentan are activitatea suspendată, dar nu se știe niciodată când se pot reactiva vechile relații de pe vremea când Bica ”trăgea hățurile” la județ.

El a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a luat, cu titlu de mită, o tranșă de 10.000 de euro din suma de 20.000 de euro. Pentru acești bani, urma să-i divulge Aspaziei Droniuc informaţii despre licitaţia pe care autoritatea judeţeană urma să o organizeze pentru atribuirea unui contract de mentenanţă a stadionului Cluj Arena.

Bica a declarat în faţa instanţei că a început o afacere în agricultură, arendând câteva zeci de hectare de teren în judeţul Sălaj, şi avea nevoie de un împrumut pentru a cumpăra îngrăşăminte. „În legătură cu acceptarea ofertei pentru întreaga sumă promisă de inculpata Droniuc Aspazia, instanţa apreciază că infracţiunea de luare de mită s-a consumat în forma descrisă de aceasta, adică inculpatul a acceptat oferta de 20.000 de euro. Acest lucru rezultă din declaraţia inculpatei Droniuc Aspazia, a cărei sinceritate nu putem să o punem la îndoială deoarece nu este evidenţiată de nici un indiciu, dar şi din modul de viaţă dus de inculpat, prea puţin în conformitate cu normele deontologice privind o funcţie de demnitate cum este cea de vicepreşedinte al unui consiliu judeţean”, se precizează în motivare. Judecătorul i-a reproşat lui Bica preocuparea pentru afaceri, sub paravanul firmei trecute pe fiica sa.

Ce pedepse se dau pentru coruptie

În 2008, Radu Bica a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru luare de mită. După 1.221 de zile de închisoare, Judecătoria Gherla a admis propunerea de eliberare condiționată a fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj pentru că a manifestat respect față de personalul penitenciarului și a muncit în folosul comunității.

În 2012,  DRONIUC ASPAZIA a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: cumpărare de influență în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

În 2013, Sorin Apostu a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, pentru instigare la spălare de bani, în formă continuată, pentru comiterea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru comiterea infracţiunii de primire de foloase necuvenite. A fost eliberat condiționat după ce a stat la închisoare doi ani și nouă luni. Motivele au fost că a scris patru cărți după gratii, a fost politicos cu personalul penitenciarului și colegii de celulă și a muncit în folosul comunității.

3 COMENTARII

  1. Sa fim si realiști!Nici un politician fsn(psd pnl udmr și minoritar) nu este muritor de foame după ce este marginalizat.Toți jefuitorii sunt acuzați pentru fapte mărunte. Cred ca , sunt acuzați, cei care nu decarteaza o cota-parte din jaf .Inseamna ca exista o entitate din umbră care-i promoveaza si care are serviciile si justitia in subordine si care ordonă cand sa fie condamnați sau expuși oprobiulyi public.Credeti ca acesti jefuitorii au furat numai atunci când au fost prinși (ma rog, demascati)?

  2. Foștilor corupți ? Nu există foști corupți ! Criminalul rămâne tot criminal și după ispășirea pedepsei. Continuarea afacerilor corupților este răsplata tăcerii, Cosa Nostra. Crima organizată.

  3. Întreb pentru un prieten, Apostu nu e copilul de suflet al lui boc? Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#. Să ” mănîncă” șî gura lor ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.