La 18 ani de la Revolutie, situatia cu care se confrunta mai multi membri ai Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din Cluj este una greu de rezolvat, fiind considerata o problema sensibila.

Fostii angajati ai Combinatului de Utilaj Greu (CUG) din municipiul Cluj Napoca din perioada de dinaintea si din timpul evenimentelor din decembrie 1989 au amintit opiniei publice ca ei au fost, de fapt, initiatorii miscarilor de protest din 21 decembrie, de la Cluj.

Începând din 1996, acestia au facut demersuri în vederea obtinerii unui certificat de revolutionar. Însa, prin abrogarea legii nr. 42/1990, pentru cinstirea eroilor martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 cu  legea 341/2004, aceasta a devenit nepermisiva si discriminatoare.

Astfel, mai multe persoane care aveau dreptul la un certificat de revolutionar au ramas fara acesta, în timp ce altii care nu si-au adus aportul la schimbarea regimului comunist sunt detinatori ai certificatelor si se bucura de toate drepturile. Deputatul PD, Buda Daniel a avut o interpelare în plenul Camerei prin care a cerut sa afle care sunt solutiile  prevazute de catre Ministerul Apararii în ceea ce priveste problema cu care se confrunta revolutionarii. Pâna în acest moment, nu a primit niciun raspuns la aceasta.

Raniti si impostori, „aparati” de aceeasi lege

Asociatia pentru Adevarul Revolutiei Cluj (AARC) este asociatia cea mai veche din Cluj si are 200 de membri. Presedintele asociatiei, Aurel Coltor, o considera o asociatie a “eroilor si a revolutionarilor ce au luptat printre gloante”. Aparitia legii 341/2004 a dus la selectarea adevaratilor raniti, de impostori. Acest act normativ a dus la acordarea indemnizatiilor pentru luptatori si raniti. “Pâna sa se dea aceasta lege, multi au venit cu tot felul de acte false prin care vor sa dovedeasca ca sunt revolutionari. Acum e nevoie de probe, articole de ziare, trei martori care au luptat alaturi de tine si nu stiu câte declaratii pentru a primi un certificat de revolutionar”, afirma indignat presedintele asociatiei.

Revolutionarul Coltor sustine ca asociatia vrea sa scoata o lege nominala cu cei ce nu au înca certificate de revolutionar. În asociatia AARC, 20 de oameni nu au înca certificate si nici nu se bucura de niciunul dintre drepturile de care, în mod normal, ar trebui sa beneficieze.

Potrivit statisticilor facute de Coltor, dintre cei 200 de oameni, 42 sunt eroi martiri cu 98 de urmasi, 85 sunt raniti, iar restul sunt luptatori. Acesta crede ca legea 341/2004 s-a interpretat gresit. Desi potrivit acesteia, revolutionari sunt cei care au participat în perioada 16-25 decembrie 1989 la revolutie, dupa parerea lui Coltor, acest lucru nu e corect. “ În Cluj, revolutia a avut loc în 21 Decembrie 1989. Doar cei care au fost în ziua aceea acolo printre gloante sunt considerati adevarati revolutionari. Multi au venit în Cluj dupa fuga lui Ceausescu, adica prin 22-23 decembrie si se considera si ei revolutionari. Astia sunt niste impostori. Nu am nimic cu acestia, ci doar cu cei care îsi fac acte false pentru a primi drepturile cuvenite unui adevarat luptator”.

Chiar si unii deputati se considera revolutionari si au acte care atesta acest lucru. “Deputatii nu vor sa se faca lumina, deoarece au si ei acte false. Nu avem la cine apela. Toti vor certificate. Cei care ar merita aceste certificate astepata de câtiva ani sa-si primeasca drepturile, însa nu au primit nimic”, mai afirma Coltor.

Revolutionarii Clujului

Ilea Daniel, Rus Marcel Dan, Cutitaru Ioan, Gheorghe Pastor, Jascau Vasile, Lapusean Dorel, Muresan Ioan, Podina Marcel si chiar Coltor Aurel sunt câtiva dintre revolutionarii care au luptat în 21 Decembrie 1989.

În urma cu 3 ani, Podina Marcel si-a depus actele pentru a primi certificate de revolutionar. Abia în 17 ianuarie 2008 i s-a eliberat certificatul. Acesta a fost împuscat la Astoria, la prima rafala de gloante.

Un alt revolutionar, Jascau Vasile are abia de 2 luni un certificat cu titlul de luptator pentru Victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989, beneficiaza de drepturile conferite de legea 341/2004. Acesta povesteste cum a fost ziua de 21 Decembrie 1989 si urmarile ei: “La a doua rafala de gloante am fost împuscat. Timp de 45 de minute salvarile nu au avut voie sa ne ridice de acolo. Multi au murit, deoarece li s-a scurs sângele. Pacatul armatei a fost ca multi puteau fi salvati, dar nu au lasat medicii sa ne vindece. Si eu am fost ranit grav, mi-a fost retezat femurul. Am avut 7 interventii chirurgicale si aproximativ trei ani de spitalizare continua”.

Sunt multi evolutionari care nu au certificate care sa le ateste aceasta calitate. Printre acestia se afla si Ioan Cutitaru, care înca îsi asteapta certificatul. Acesta a fost ranit la Astoria, împuscat în fesa stânga. În martie 2005, Ioan.C. a primit de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 un act pentru preschimbarea certificatului. De atunci, acesta asteapta certificatul. Însa, în iulie 2006 i-au fost acordate despagubiri de 20 de milioane lei daune materiale, 50 milioane daune morale si 10 milioane de lei cheltuieli judiciare.

Au si ei drepturi…

Conform legii din 2004, revolutionarii au dreptul la un hectar de pamânt, beneficiaza de medicamente gratuite, 12 calatorii gratuite la CFR pe un an, pensionarea cu 5 ani înainte de termen si de scutirea de plata  impozitului pe casa. Legea mai prevede ca asociatiile de revolutionari au dreptul sa primeasca sponsorizari, inclusiv de la societatile comerciale de stat.

Aurel Coltor a declarat ca omul care lupta pentru stoparea impostorilor este Nicolae Fesan Puiu, secretar de stat. Acesta a facut demonstratii de strada în fata PNL, PSD si a Guvernului.

În 21 decembrie 2001, domnul Fesan a convocat o întâlnire la care au participat 70 de asociatii printre care si Asociatia pentru Adevarul Revolutiei. Una dintre temele discutate a fost aceea de a nu se prelungi termenul de depunere a actelor pentru certificatele de revolutionar.

“Multi sunt cei care agita si manipuleaza lumea. Îi indeamna sa-si faca acte false, doar pentru a primi certificatul de revolutionar si drepturile care de fapt ne revin noua, adevaratilor revolutionari “, a mai spus Coltor.

Potrivit Primariei Cluj, la nivelul judetului sunt peste 480 de revolutionari, grupati în 5 asociatii: Asociatia pentru Adevarul Revolutiei Cluj, Asociatia de Caritate Revolutia Româna Cluj, Asociatia 22 Decembrie Cluj-Napoca, Asociatia Luptatorilor din Revolutia Româna Cluj-Napoca si Asociatia Luptatorilor din 22 Decembrie 89 Turda.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.