Fosta judecătoare Alina Țopan este pe cale să câștige o pensie mult mai mare după ce a deschis un proces împotriva fostului loc de muncă: Tribunalul Cluj. Ea a dat instituția în judecată pentru că nu i s-a eliberat o adeverință în care să fie stipulate o serie de drepturi salariale câștigate, împreună cu alți 30 de judecători clujeni, la Suceava. Această situație reflectă modul de operare generalizat în familia ocupațională ”Justiție”. Este o familie pentru care șefii din Justiție au semnat ordine pentru ca toți membrii să primească majorări salariale retroactiv! 

În 2022, judecătoarea Alina Țopan a ieșit în pensie, iar după câteva luni, în septembrie, a deschis un proces împotriva Tribunalului Cluj, instanța unde a profesat. Motivul a constat în faptul că tribunalul nu a vrut să emită o adeverință privind venitul brut, în baza căreia să i s-a calculat pensia, care să reflecte majorarea drepturilor salariale câștigate într-un proces care s-a judecat în anii 2020-2021 la Tribunalul Suceava. În procesul de la Suceava, Alina Țopan si alți 30 de judecători clujeni au câștigat majorări salariale consistente. 

În urma procesului câștigat de lotul de judecători clujeni la Suceava, Alina Țopan a obținut un coeficient de calcul a salariului 19. Tradus în bani, coeficientul 19 se înmulțește cu 484,18 lei, reprezentând VRS-ul (valoarea de referință sectorială). Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80 % din ultimul salariu brut. Astfel, punctul de calcul al pensiei Alinei Țopan ar pleca de la 9.196 lei, la care se vor adăuga sporuri, gradații și vechimea în muncă…

Unul dintre cele mai cunoscute dosare de care Alina Țopan s-a ocupat a fost Mită la CJ Cluj.

Cei de la Tribunalul Cluj au refuzat să treacă în adeverință și ”victoria” de la Suceava pentru că Ministerului Justiţiei a refuzat să emită un ordin de salarizare prin care drepturile salariale să fie stabilite potrivit sentinței menționate anterior.

Având în vedere că fosta judecătoare a Tribunalului Cluj se judecă la Tribunalul Cluj cu Tribunalul Cluj (!), reprezentanții instanței au cerut declinarea competenței.

Mai mult, în opinia reprezentanților instituției, ”Tribunalul Cluj a emis reclamantei Adeverinţa prin care i-au fost calculate drepturile salariale prin raportarea la un Ordin la Ministrului Justiţiei, prin ordin fiind stabilite drepturi pentru judecători aflaţi în activitate în condiţii identice cu ale reclamantei. Adeverinţa  emisă care atestă vechimea în muncă și funcţie după data de 01.01.2011 a fost emisă în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată, cu respectarea precizărilor transmise în acest sens de către Ministerul Justiţiei”.

Judecătoarea dosarului în care Țopan a dat în judecată tribunalul clujean a fost Moga Anamaria Mihaela, care i-a dat câștig de cauză foste colege.

”La stabilirea pensiei de serviciu s-a avut în vedere o adeverință-tip salarială emisă de pârâtul Tribunalul Cluj, aspect necontestat de părți, cu un venit brut lunar pentru care nu s-a aplicat valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei.

Prin sentinţa civilă pronunțată de Tribunalul Suceava, modificată prin decizia Curţii de Apel Suceava, pârâtul Tribunalul Cluj a fost obligat către reclamantă la plata drepturilor bănești stabilite conform coeficienților de multiplicare ce se aplică procurorilor de la DNA și DIICOT (coeficient 19), începând cu 1.01.2018 și în continuare și pentru viitor, până la încetarea stării de discriminare. (…) instanţa constată că cererea reclamantei de obligare a pârâtei la emiterea unei adeverințe este întemeiată, urmând să o admită şi va obliga pârâtul să elibereze reclamantei o adeverinţă în care să se cuprindă venitul brut din luna anterioară emiterii Deciziei de pensie nr.347267/09.08.2021 emisa de Casa Județeană de Pensii Cluj, în care să fie incluse şi drepturile salariale cuvenite conform Sentinţei civile nr.1268/25.11.2020 pronunţată de Tribunalul Suceava, astfel cum a fost modificată prin Decizia civilă nr.348/12.04.2021 pronunţată de Curtea de Apel Suceava”, se arată în motivarea care i-a dat câștig de cauză magistratei pensionate Alina Țopan. 

Judecătorii clujeni au câștigat pensii mai mari la Suceava

La Suceava, 31 de judecători de la Tribunalul Cluj au obținut în 2020 o decizie judecătorească prin care calcularea salariilor să fie făcută în baza majorării coeficientului de multiplicare al indicelui de salarizare (VSR-ului), cu rezultatul net că sumele de bani primite se majorează consistent. Pentru că nu au voie să se judece la instanţa în raza teritorială unde îşi desfăşoară activitatea, indiferent de proces, fie civil sau penal, procesul a fost deschis la Suceava. Acolo, prin sentința dată, magistrații au obținut calcularea unor diferenţe salariale ”dintre cele efectiv încasate şi drepturile rezultate prin luarea în calcul a coeficienţilor de multiplicare stabiliţi în Anexa la O.U.G. nr. 27/2006, lit. A, pct. 6-13, începând cu data de 01.01.2018 precum și în continuare, pe viitor, atât timp cât se menţin condiţiile de acordare”. Însă, chiar dacă au obținut această sentință, calcularea salariilor s-a făcut tot în baza coeficienților de multiplicare vechi.

Pentru acest lucru, judecătorii au mai deschis un proces pentru că ”suferă în prezent un prejudiciu material determinat de neexecutarea lunară a titlului executoriu şi un prejudiciu moral constând în sentimentul profund de nedreptate datorat faptului că de la data rămânerii definitive a titlului executoriu şi până în prezent nu beneficiază de protecţia efectivă, deplină, a drepturilor dobândite prin hotărâre judecătorească”.

În proces, Tribunalul Cluj s-a apărat împotriva judecătorilor spunând că instituția nu este ordonator de credite. ”Drepturi salariale sunt stabilite, în mod exclusiv, de Ministerul Justiţiei prin acte administrative, Tribunalul Cluj neavând nici o competenţă legală în stabilirea acestor indemnizaţii”, au arătat reprezentanții instituției.


Cum s-au mărit retroactiv salariile din Justiție

Dacă Alina Țopan și alți câțiva judecători privilegiați au obținut pentru ei înșiși, în instanță, la Suceava, majorarea salariului și, indirect, a pensiei, prin creșterea coeficientului de multiplicare al indicelui de salarizare (VSR-ului), ÎCCJ-ul a majorat recent însăși valoarea indicelui de salarizare. De data aceasta, creșterea salarială vizează pe toți magistrații din România.   

Potrivit noilor legi ale justiției din toamna anului trecut, ÎCCJ și Parchetul ÎCCJ sunt ordonatori principali de credite și gestionează bugetele instanțelor, respectiv ale parchetelor. Anul acesta, pe 12 aprilie 2023, șefa ÎCCJ a semnat ordinul 959/I prin care a dispus majorarea cu 25% a salariilor din restul instanțelor începând cu data de 1 ianuarie 2018, ca urmare a corectării indicelui de salarizare (VSR-ului) de la 484,14 lei la 605,225 lei.   

Potrivit anexelor ordinului șefei ÎCCJ cu grilele de salarizare, salariul unui judecător stagiar începe de la 7.000 de lei net/lună, iar un președinte de Curte de apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net/lună. 

Majorarea cu 25 % se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani, ceea ce înseamnă câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Astfel, vor crește și pensiile speciale, întrucât acestea se raportează la drepturile salariale. Conform g4media, potrivit unor surse judiciare, magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Este de așteptat că toți magistrații pensionați în ultimii 5 ani, printre care și Alina Țopan, rând pe rând, să solicite acest lucru.  

Cine s-a plimbat pe la Suceava

Printre judecătorii care au dat Tribunalul Cluj în judecată la Suceava se numără nume celebre din justiția clujeană.

Spre exemplu, unul dintre ei este Cristi Danileț, cunoscut la nivel național prin faptul că s-a asimilat cu diferite mișcări protestatare sau că este unul dintre puținii magistrați excluși din profesie de mai multe ori și reprimit.

Marius Lupea s-a pensionat în urmă cu doi ani la vârsta de 53 de ani. El a judecat majoritatea dosarelor de mare corupție din instanțele clujene, chiar dacă nu a avut nicio specializare în acest domeniu. Cât timp a lucrat la Tribunalul Cluj, mapa lui profesională a fost ținută la secret, astfel că nu se poate ști dacă el a avut gradele respective. Mulți dintre corupții ajunși în fața lui Lupea au fost achitați. Spre exemplu, Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower, un om de afaceri acuzat că a înșelat aproximativ 100 de persoane care au plătit locuințe într-un bloc care nu s-a mai construit, a fost achitat de judecătorul Lupea. Trebuie menționat faptul că în parcursul lui ca om de afaceri, Chezan a fost extrem de bine susținut și de politicieni locali.

Judecătoarea ILIEŞ ARIANA l-a achitat pe guru-ul MISA, Gregorian Bivolaru, alături de ceilalți peste 20 de inculpați. A fost una dintre cele mai grele palme încasate peste ceafă de procurorii DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.