În Cluj va fi realizat primul centru de testare a mașinilor autonome, fiind unul dintre primele proiecte de acest tip din Europa.

Informația vine de la secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Iulian Popescu, după ce acesta a vizitat un centru de cercetare-dezvoltare de la Cluj. ”Inițiativa a plecat de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă”, spune el. ”Cred că prin autorizarea testărilor autovehiculelor automate transmitem că România este un prieten al digitalizării și putem atrage companii și specialiști”.

Prin proiectul de act normativ aflat acum în dezbatere publică sunt create premisele legale în vederea autorizării pentru probe a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, în scopul testării autovehiculelor respective pe anumite trasee stabilite în prealabil de către Poliția Rutieră. ”O propunere pentru astfel de traseu poate fi inclusiv pe cea mai înaltă șosea din România, Transalpina”, spune el, potrivit actualdecluj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here