Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat pozitiv un proiect legislativ prin care se vor înființa școlile de corecție. În cazul în care proiectul legislativ va deveni lege, în Cluj se va deschide o școală de corecție, iar banii pentru copnstruirea ei vor veni, 50% de la CJ Cluj și %0% de la bugetul de stat.

Inițiativa se numește PLX 525/2018, propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acest proiect de lege a fost înregistrat, la Parlamentul României, în data de 29 martie 2019 și este inițiat de un grup de 41 de senatori și deputați de la Partidul Național Liberal, printre care s-a numărat și actualul primar PNL al municipiului Constanța, contraamiralul Vergil Chițac, fost senator.

Autorii propunerii legislative arătau, în expunerea de motive, că delincvența juvenilă reprezintă una dintre cele mai mari probleme sociale cu care se confrunta România, la acel moment. Aceștia susțineau că răspunderea penală a minorilor prevede două tipuri de măsuri educative, respectiv cele neprivative de liberate și cele privative de libertate. În ceea ce privește măsurile privative de libertate, acestea sunt internarea într-un centru educativ și internarea într-un centru de detenție. „Internarea într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o unitate specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire școlară și formare profesională, precum și un program de reintegrare socială. Internarea într-un centru de detenție presupune internarea minorului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde va urma un program intensiv de reintegrare socială”, se precizează în documentul citat.

La ora actuală, în România, există doar două centre de detenție – la Băile Tichilești și la Craiova, respectiv două centre educative – la Buziaș și Târgu Ocna. „Programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzător, pentru că aceste centre sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atenția necesară minorilor aflați în centre de detenție, din acest motiv”, precizează inițiatorii.

1 COMENTARIU

  1. Școlile de corecție îmi aduc aminte de Ferma Animalelor. Porcii au crescut pe ascuns cățeii rămași orfani. I-au folosit mai apoi, după ce-au crescut, împotriva celorlalte animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.