Sursa foto: Bihor Just

La DGA s-au angajat în ultima perioadă mai multe persoane care nu au nicio competenţă în Anticorupţie. Atât că au absolvit un curs de 11 luni organizat de MAI.

La sfârșitul anului trecut, la Direcția Generală Anticorupție au fost angajați mai mulți agenți debutanți, absolvenți, cu câteva săptămâni mai devreme, ai unei școli postliceale cu durata de aproape un an din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La concursul de admitere, condiția principală de înscriere era diploma de Bacaleaureat.

Din declarațiile de avere depuse de agenți la momentul angajării în cadrul DGA reiese că, înainte de a fi admiși la școala postliceală, o parte dintre ei aveau salarii modice din meserii din domeniul serviciilor: casier la Lidl, recepționistă la o sală de fitness, un agent call-center, un paracliser și angajată a unui service auto.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al Direcției a transmis că, printre atribuțiile noilor angajați, se află ”sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară.”

Începând cu 24 noiembrie 2023, în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) au fost angajați 17 agenți debutanți, absolvenți de studii postliceale în trei școli de agenți de poliție/de pompieri și protecție civilă din Ministerul Afacerilor Interne (Câmpina, Cluj-Napoca și Boldești).

colaj ofiteri DGA
Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Noii angajați au fost admiși în cele trei școli în urma unui concurs derulat în perioada octombrie-decembrie 2022, la capitolul studii, cerința minimă de înscriere fiind prezentarea diplomei de Bacalaureat. ”Atribuțiile agenților de poliție încadrați sunt prevăzute în fișele posturilor, iar unele din ele cuprind sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară”, a transmis Biroul de Presă al DGA.

Conform legii, poliția judiciară este constituită din ofițeri și agenți de poliție, specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală.

Înființată în 2005, DGA este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

Din declarațiile de avere pe care noii angajați ai Direcției le-au depus în perioada noiembrie-decembrie 2023, postate de site-ul Agenției Naționale de Integritate și valabile pentru anul fiscal 2022 reiese că, înainte de admitere, o parte dintre aceștia activau în domeniul serviciilor, având venituri foarte mici.

Orădeanul Cosmin Aurelian Bacter a declarat că a încasat 19.738 de lei de la Parohia Ortodoxă Română Zorilor. ”Era paracliser. Un băiat foarte bun, atât țara, cât și Biserica au de câștigat de pe urma lui”, a afirmat parohul unității de cult, pentru G4Media.ro. Paracliserul este persoana însărcinată cu îngrijirea și paza unei biserici.

Petronela Ionela Cândea a raportat suma de 4.485 lei în calitate de angajată la un service auto din Copalnic Mănăștur – Maramureș, Alin Cârciumaru – 7.200 lei în calitate de casier la Lidl Roșiori de Vede, iar Adelina Cristina Ilinca – 5.000 de lei ca operator introducere, validare și prelucrare date la o firmă din Glina și 4.000 de lei ca recepționistă la o societate care administra o sală de fitness din Sectorul 4 – București. Din verificările G4Media.ro, Ilinca a absolvit și studii superioare, la Universitatea Agronomică.

Cele mai mari sume – 53.736 lei șți 54.000 de lei, le-au declarat Denis Gabriel Neamțu, care lucrase, în 2022, ca analist întreținere la o firmă din Dolj cu obiect de activitate instalarea și relocarea de echipamente industriale și Pablo Adrian Simion, ca agent call-center la o firmă din București.

La întrebările G4Media.ro dacă sunt suficiente studiile liceale pentru îndeplinirea misiunii specifice a Direcției, Biroul de Presă al DGA a transmis că ”au fost avute în vedere competențele și abilitățile dobândite de agenții de poliție după absolvirea instituțiilor postliceale ale MAI”, fără a fi oferite, însă, detalii despre aceste competențe și abilități.

Conform Statutului Polițistului, ”polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.”

Absolvenții școlii de formare primesc gradul de agent de poliție și sunt încadarați ca debutanți pe o perioadă de stagiu de șase luni.

4 COMENTARII

    • Poliția!DNA! Ce credeați că kovesi era mai deșteaptă?a terminat dreptul cu media 6 la licență,nu contează studiile,conteaza că este în sistem=mafie.

  1. Cam ce ar fi trebuit să lucreze înainte? În afară de ziarist român, ființa perfectă care le știe pe toate. Sper să vă de-a în judecată, datele lor personale nu au de ce să fie publice iar scuza „demersului jurnalistic” sau faptul că declarațiile de avere sunt pe site la ANI nu înlătură răspunderea pentru încălcarea flagrantă a GDPR și starea vădită de vulnerabilitate generată de articolul tendențios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.