La Marişel padurea se taie pe capete

Cateva zeci de locuitori din comuna Marişel care sunt proprietari de paduri şi paşuni ii acuza pe şefii Composesoratului local ca fac afaceri cu terenurile oamenilor. In afacere este bagat Liviu, fratele primarului Ioan Mariş, şi David Purcel, ruda cu secretarul primariei, Alexandru Purcel. Oamenii spun ca şefii composesoratului incaseaza nelegal subvenţii europene de la APIA, exploateaza lemnul din padurile din jur. Composesoratul Marişel are circa 4,2 mii de hectare de paşune şi padure care ar fi discreţia catorva persoane.

Gazeta de Cluj a prezentat in numerele anterioare situaţii in care cei care fac parte din diferite composesorate se plang ca padurile le sunt jefuite de cateva persoane care conduc composesoratul şi sunt in directa legatura cu administraţia locala şi cu reprezentanţii APIA.
Spre exemplu, anul trecut, pentru cei din comuna Marişel care deţin paşuni şi paduri, APIA a platit subvenţii de peste 15.500 mii lei. Asta in situaţia in care oamenii se plang ca nu sunt puşi in posesie cu terenurile respective.
“Cerem urgentarea punerii in posesii a terenului aferent composesoratului Marişel, padure şi paşune, in suprafaţa de 4240 de hectare, conform Comisiunii de Ocol Cluj Rural Nr.1 pentru expropriere improprietarire, act anexat şi cererii catre comisia Comunala Marişel de stabilire a dreptului de proprietate. Cerem urgentarea punerii in posesie şi eliberarea titlului de proprietate deoarece terenurile au fost exploatate şi sunt exploatate fara acordul composesorilor. Aceste exploatari se fac de catre fratele primarului Liviu Mariş, secretar al composesoratului, cu domiciliu in comuna Gilau şi de catre preşedintele composesoratului, Purcel David din Marişel. Daca e cineva interesat sa vina sa faca controale la faţa locului, in locurile Leşu, mai precis Podul Crişanului, unde se exploateaza lemn de fag fara a fi marcat de catre organele abilitate şi fara acordul conducerii composesoratului Marişel. S-au mai exploatat şi taiat cantitaţi mari din composesoratul Marişel in locurile Prigoana, Fantanele, Crucea Iancului şi Maguriţa, Valea Roşie, tot de catre Liviu Mariş, secretarul composesoratului. Preşedintele David Purcel şi Liviu Mariş au firme prin care exploateaza materialul lemnos.. Conform statutului asociaţiei, la articolul 22, litera h, ei se afla in conflict de interese. Mai cerem sa se verifice toate suprafeţele de teren, paşune, care este inscrisa la APIA Cluj şi beneficiaza de bani de pe urma acestora”, spune unul dintre membrii Composesoratului Marişel.

Naşii şi fini abonaţi la APIA

De asemenea, el mai adauga şi ca primarul Ioan Mariş, impreuna cu rudele şi apropiaţii lui, au in arenda sute de hectare de teren pentru care primesc subvenţii acordate de APIA Cluj. “Sa se verifice terenurile a sute de hectare care sunt arendate la persoane apropiate primarului: tata, naşi, fini. Conducerea primariei Marişel refuza sa puna in posesie composesoratul cu terenul deţinut . Menţionam ca terenul comunal face parte din proprietatea comuna , iar localitatea Marişel a fost numita din punct de vedere administrativ şi teritorial  comuna incepand cu iunie 1925, data la care toate satele şi oraşele au fost numite comune sub forma actuala. Ca urma a adresei cu nr 57 din 08.05.2009, Primaria a dat un raspuns cererii noastre, in care se explica ca terenurile in cauza au aparţinut Primariei, dar conform actului 292/924 membrii composesoratului, pe langa terenurile avute in proprietate, au fost improprietariţi cu alte pasuni şi paduri. Este absurda interpretarea primariei ca ar fi fost date terenurile respective primariei. In anul 1924, prin acul 292 au fost trecute din proprietatea statului in proprietatea foştilor iobagi 2163 iugare de paşune şi 3171 iugare de padure. In momentul actual, ceea ce este trecut ca proprietate a primariei Marişel este considerat proprietate a statului roman. Este absurd ca statul sa dea statului paşunile şi padurile respective! In urma validarii a 888 de hectare s-a pus in posesie in jur de 600 de hectare, restul de 288 de hectare de paşune, primaria a refuzat sa le puna in posesie, intrucat suprafaţa respectiva este concesionata şi arendata de catre primar şi apropiaţii lui şi este declarata la APIA Cluj pentru a primi subvenţii.
Sunt multe dovezi care arata ca primarul din Marişel impreuna cu padurarii Calin Roşu, David Purcel, Stan Toderaş şi consilierii Viorel Purcel şi Traian Balc au taiat suprafeţe mari de padure. Printre dovezi pot fi luate parcelele de la 25/A pana la 30/B, Piatra Rea şi Fantanele, dupa Crucea Iancului şi marginea Vaii Rea, parcele care aparţin composesoratului Marişel. In urma verificarii de catre ITRSV Cluj şi Ocolul Silvic Beliş in anul 2011 la padurarii Calin Roşu şi David Purcel s-a descoperit o taiere fara norme legale şi nemarcarea acestora in valoare de 490.000.000 de lei. In urma acestui eveniment, primarul Mariş Traian a organizat o şedinţa de consiliu local la care, printr-un proiect de hotarare, a adus la cunoştinţa consiliului paguba facuta de cei doi padurari şi a propus iertarea lor. Primarul a hotarat ca padurarii sa fie iertaţi şi sa işi continue serviciul”, spune omul nemulţumit.


Legi emise degeaba

Aceste situaţii povestite de clujenii din Marişel nu sunt cazuri izolate. Reprezentanţii Asociaţiei Proprietarilor de Paduri, Paşuni şi Terenuri Agricole din Ardeal spun ca in toata Transilvania situaţia este asemanatoare. Aceste terenuri care reprezinta peste 15% din suprafaţa ţarii au fost furate de la proprietarii de drept – ţaranii romani – şi au fost atribuite ilegal unitaţilor administrativ-teritoriale de care aparţin localitaţile noastre, datorita abuzurilor grosolane ale instituţiilor statului roman cu atribuţii legislative, executive şi judecatoreşti in restituirea fondului funciar. Primaria Comunei Marişel a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a acestei legi, susţinand greşit ca prin diminuarea cu ½ a proprietaţii UAT se realizeaza o expropriere fara utilitate publica, prin incalcarea prevederilor art. 44 alin. 2 şi 3 din Constituţia Romaniei!!! Aratam faptul ca la data apariţiei Legii 400, toate padurile comunale granicereşti erau atribuite ilegal UAT prin incalcarea prevederilor Legii 1/2000, art. 26 alin. (1).
Un afront adus actului de justiţie este Decizia 603/2008 a Curţii Constituţionale, prin care este admisa aceasta excepţie. In motivarea Deciziei, Curtea reţine susţinerea greşita a autoarei excepţiei (susţinerea Primariei Marişel are prioritate faţa de prevederile Legii 1/2000 pentru Curtea Constituţionala), ca in baza acestei legi se transfera gratuit şi fara o cauza de utilitate publica şi dreapta despagubire un drept de proprietate al UAT in patrimoniul FAP, ale foştilor graniceri (greşit intrucat FAP a foştilor graniceri s-au desfiinţat in baza legii XVIII/1890, padurile granicereşti trecand la regimul de paduri comunale), cand in realitate, in baza acestei legi, se transfera neconstituţional un drept de proprietate din patrimoniul composesoratelor comunale granicereşti indreptaţite la reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 1/2000 şi a Legii nr. 247/2005, in patrimoniul primariilor.

Conform Asociaţiei, primariile care deţin ilegal paşunile comunale, au incasat ilegal peste 1 mld. de Euro din subvenţiile europene, bani acordaţi pentru imbunataţirea paşunilor, dar imparţiţi intre Primari şi apropiaţii lor, existand multe sesizari la DNA pentru aceste abuzuri. Afirmaţiile Parlamentarilor cum ca aceste proprietaţi nu mai pot fi restituite adevaraţilor proprietari deoarece in multe cazuri şi-au schimbat proprietarii, a trecut mult timp, dovedesc dispreţ faţa de cei circa 10 milioane de romani dezmoşteniţi şi faţa de lege.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.