Sindicaliştii de la Nokia acuză patronatul de „despotism”

Ei anunţă că vor acţiona compania finlandeză în judecată dacă va refuza să negocieze contractul colectiv de muncă cu sindicatele, preferând  nişte aşa-zişi reprezentanţi ai angajaţilor

Liderul Cartelului Sindical „Alfa”, Grigore Pop a acuzat zilele trecut patronatul companiei finlandeze care a deschis, oficial, fabrica de la Jucu în urmă cu câteva săptămâni, că nu doreşte să aibă o colaborare normală cu sindicatele. El a anunţat că va acţiona compania producătoare de telefoane mobile în judecată dacă nu va negocia în cel mai scurt timp contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii sindicatului au afirmat că, dacă conducerea va refuza şi în perioada următoare să negocieze contractul, firma este pasibilă de amenzi zilnice de cca. 3000 de lei.

De asemenea, surse din sindicat au precizat că reprezentanţii firmei Nokia încearcă să recurgă la un artificiu şi să creeze un „sindicat-fantomă” cu care să discute problema contractelor de muncă. „Totuşi acum există promisiuni clare din partea conducerii că pe 15 octombrie ne vom întâlni pentru a discuta pe marginea contractului colectiv de muncă. Aştept confirmarea acestora”, a declarat Grigore Pop.

Din păcate preşedintele filialei judeţene a cartelului sindical a afirmat că, la o adică, nu ştie exact ce cuprinde proiectul contractului colectiv de muncă propus de angajatori, deoarece nu i-a parvenit încă o copie a acestuia. De fapt, din câte se pare, în acest caz angajatorii au făcut tot ceea ce au vrut în cazul contractului şi au ignorat opiniile reprezentanţilor angajaţilor.

În fabrica de la Jucu a fost înfiinţat un sindicat încă din 2 septembrie şi, deoarece acesta există ar fi trebuit ca angajatorii să discute anumite clauze cu reprezentanţii acestuia, înainte de a-l înregistra la Direcţia de Muncă” , a mai completat Pop.

Reprezentanţii Nokia au motivat tergiversarea negocierilor cu existenţa unui contract colectiv valabil până în 2010. Totuşi, sindicaliştii nu renunţă şi le amintesc acestora că, de fapt, contractul trebuie renegociat în fiecare an.
Nokia România a inaugurat, recent, în comuna Jucu din judeţul Cluj, a zecea fabrică de telefoane mobile a concernului, iar oficialii companiei au estimat că în luna octombrie producţia de aici va atinge pragul de 10 milioane de bucăţi. Compania a investit la Jucu 60 milioane euro şi are momentan peste 1.600 de salariaţi, număr care va creşte la 3.500 de angajaţi atunci când producţia va atinge capacitatea maximă, la sfarşitul anului 2009, potrivit directorului Nokia Romania, John Guerry.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.