Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) Cluj au început cercetările în cazul eternei construcţii nefinalizate din cartierul Mănăştur, fostul „Tower Park”, actualul proiect imobilia „Cluj Nou.” 20 de cumpărători care nu şi-au primit apartamentul au depus o plângere la DNA împotriva fostului administrator al firmei care trebuia să ridice blocurile, Mihai Chezan. După ce a ajuns să fie certat de la micii proprietari până la CEC Bank şi chiar cu Senatul SUA, Mihai Chezan va intra în scurt timp şi pe poarta DNA-ului

Investiţia Tower Park de pe Calea Floreşti a început în anul 2007 şi prevedea un ansamblu imobiliar cu primele turnuri de 18 etaje din Cluj-Napoca. Ca şi în multe alte cazuri, dezvoltatorul a făcut calculele „la o bere” şi s-a apucat de treabă. Astfel, la data la care era normal să predea apartamentele, administratorul proiectului, Mihai Chezan crede că poate finaliza construcţia celor două turnuri cu puţin peste 200.000 euro, chiar dacă cel mai avansat imobil a fost ridicat până la nivelul şase. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care costurile pentru ridicarea unui nivel „la roşu” sunt de aproximativ 50.000 de euro numai pentru manoperă. 

Scandalul CEC Bank

Conform unui anunţ de vânzare al CEC Bank, Chezan este executat silit pentru faptul că una dintre firmele pentru care a girat cu un teren nu şi-a plătit un împrumut în valoare de 6,4 milioane de lei. Firma respectivă, SC Mox Construction a fost atreprenorul general al lucrărilor de construcţie al proiectelor Tower, principala afacere a lui Mihai Chezan, cu dublă cetăţenie româno-americană.
“Am început executarea silită împotriva debitorului SC Mox Construction şi a garantului ipotecare Chezan Mihai Dumitru cu domiciliul în SUA şi reşedinţă în România pentru satisfacerea creanţei creditorului CEC Bank SA Sucursala Cluj-Napoca în valoare de 6.479.124,90 de lei, reprezentând credit plus dobânzi şi dobânzi penalizatoare şi alte speze calculate la data 26.05.2010. Preţul de pornire al licitaţiei este de 8.132.300 de lei, preţ fără TVA, preţ la care a fost evaluat imobilul şi însuşit de către părţi”, arăta anunţul de vânzare.
Partea interesantă a acestei executări este faptul că, în această situaţie, Chezan, de fapt, nu va pierde.
“Mox Construction a luat o linie de credit de 1,5 milioane de euro de la CEC. Noi am pus terenuri personale ca garanţie, ca să ajutăm firma. Acum, banca are opţiunea să execute terenul meu, caz în care eu trec în locul băncii. La momentul respectiv, terenul era supraevaluat, iar eu am trecut valoarea creditului, dar nu-i asta suma reală. În cazul ăsta sînt eu şi Bondane, iar Bărbos are dividente neridicate înainte de a intra în insolvenţă”, a explicat Chezan mecanismul acestei afaceri

Afaceri Agro-Zoo-Boo

Interesant este faptul că Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a încheiat cu Chezan un contract de concesiune al unui teren de lângă Billa din Mănăştur, locul unde Chezan are în construcţie un proiect imobiliar, iar, în schimb, afaceristul s-a angajat să construiască un hotel pentru USAMV, care până acum nu a fost finalizat.

“În situaţia ipotetică în care cineva garantează cu un teren luat în concesiune şi nu mai plăteşte împrumutul respectiv, creditorul este îndreptăţit să se folosească de concesiune cupă cum crede de cuviinţă. Cu toate acestea, aplicat pe cazul respectiv, creditorul nu mai este obligat să facă hotelul respectiv, pentru că banca, să spunem, nu va fi obligată contractual să construiască ceea ce a promis altcineva. În această situaţie, cei de la universitate, dacă se vor simţi nedreptăţiţi, sunt în măsură să deschidă o acţiune pentru nerespectarea clauzelor contractuale, dar împotriva celui cu care au încheiat contractul, nu a celui care a dobândit concesiunea”, explică un specialist jurist.

Căutat în America şi Cluj pentru acelaşi lucru

Gazeta de Cluj a mai prezentat faptul că Mihai Chezan este preşedintele a două companii surori, Mox Realty şi Mox Construction Inc, care activează în domeniul construcţiilor şi a vânzării lor. Conform clasificării financiare din State, afacerea lui Chezan se situează cu o cifră de afaceri anuală de circa 500.000 de dolari şi este considerată una de talie mică. Majoritatea clienţilor pe care i-a avut prin intermediul acestor două societăţi au fost români stabiliţi peste ocean şi care, după ce au bătut palma cu Chezan, s-au plâns că au luat ţepe de la acest afacerist clujean. Unul dintre clienţi, George Constantinescu, după ce a încheiat un contract cu Chezan l-a acuzat pe acesta din urmă că este “mincinos” şi “hoţ” şi îi sfătuieşte pe cei interesaţi să îşi cumpere case să îl evite pe Chezan şi pe firma Mox Construction.
În Cluj, firmele Tower au zeci de procese deschise de clienţi în care oamenii vor să rezilieze contractele de vânzare-cumpărare încheiate. O parte dintre cei intervievaţi spun că, dacă vor vedea că nu va fi nici o posibilitate să îşi primească locuinţele pentru care au plătit, le vor face plângeri penale pentru înşelăciune patronilor de la Tower. “Acum mi-e frică să merg să depun plângere penală pentru că mi-e că n-o să mai văd nimic şi rămân cum au păţit oamenii cu Leontiuc. El (Michael Chezan, n.red.) ne tot pomite că se rezolvă problemele, că se apucă de construit şi tot felul, da’ sincer, mi-e teamă să nu fie aşa. Dacă văd că nu se face nimic, o să ne strângem mai mulţi şi depunem plângere la procuratură pentru înşelăciune, că nu se poate chiar aşa. O fi ţara asta fără stăpân, da’ să furi aşa, fără nici o frică, nu mi se pare normal”, este de părere unul dintre clienţii lui Chezan.

Senatul SUA îl incriminează pe Chezan

La sfârşitul anului trecut, Senatul SUA a publicat un raport în care îi incriminează pe cei vinovaţi de fraude, în special în domeniul imobiliarelor. Printre numele apărute în raportul respectiv se regăseşte şi Mihai Chezan, patronul afacerii “Tower”, care a primit de la peste 100 de clujeni bani pentru a le construi apartamente în ansamblul imobiliar “Tower” de lângă magazinul Billa din Mănăştur. Apartamentele respective nu au mai fost finalizate, iar majoritatea firmelor înregistrate sub marca “Tower” au intrat în faliment sau insolvenţă. Conform raportului Senatului SUA, ”Michael Chezan şi Calvin Early, proprietar în Chicago de locuinţe înregistrate în cadrul programului Departamentului American al Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane (U.S. Department of Housing and Urban Development-HUD) secţiunea 8 (primirea de chiriaşi sponsorizaţi de către Guvernul american), fost la rândul lui chiriaş beneficiar de ajutor guvernamental pentru locuinţă, au fost, fiecare, inculpaţi în instanţa americană a districtului (County) Cook, Chicago, IL, pentru săvârşirea de furt, furt prin înşelăciune, fraudă poştală. În plus, fostul beneficiar de ajutor guvernamental pentru locuinta Hubert Williams a fost condamnat la 9 luni, arest la domiciliu, 27 luni de probaţiune şi obligat să plătească HUD 24.218 USD şi SSA (asistenţă socială guvernamentală) şi alţii 56.485 USD în restituire pentru comiterea furtului din fonduri guvernamentale. Hon Jonathan, fost beneficiar în calitate de proprietar al programului guvernamental de asistenţă pentru chiriaşii cu venituri mici, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare şi 5 ani eliberare supravegheată şi obligat să plateasca HUD 200.000 USD şi alţii 1.890.000 USD în restituire pentru săvârşirea anterioară a escrocheriilor prin fraudă poştală. Între iulie 2002 şi iulie 2008, Michael Chezan, folosind documente false, a obţinut asistenţă financiară din partea Guvernului american pentru locuinţe pe care nu le avea, iar Calvin Early a omis să raporteze autorităţilor guvernamentale americane faptul că primea asistenţă financiară dublă ca proprietar şi chiriaş. Williams nu a raportat autorităţilor americane venituri în afara programului de asistenţă şi a folosit numărul de înregistrare al unei alte persoane (Social Security Number-SSN), iar Hon a omis să raporteze vânzarea proprietăţilor sale subvenţionate şi a adus documente false folosite de persoane care au luat împrumuturi. Împreună, inculpaţii de mai sus au obţinut aproximativ 404.218 USD în asistenţă de locuinţe şi 56.486 USD în SSA şi alte beneficii la care nu au avut dreptul”.

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. Nimic despre suveica BUDA – CHEZAN-USAMV ? Daca DNA-UL citeste cele 9 articole din COTIDIANUL, are o imagine completa despre BUDA, APOSTU in aceasta afacere. Suces

  2. de oamenii inselati nu ma mir pentru ca nu aveau de unde sa-i cunoasca pe acesti escroci,dar conducerea UASMV nu are pardon ,conducerea universitatii putandu-se informa despre istoricul asa numitului Michel Chezan,de fapt un nenorocit din Zalau ,plecat in SUA de mai mult timp si intors ca mare investitor in tara fraierilor.Tot ce s-a intamplat in acest caz ,pare desprins din filmele cu prosti!Un episod ca multe altele din capitalismul nostru original,care se va sfarsi prost pentru cei de buna credinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.