În Cluj-Napoca, la Parchetele de pe lângă cele trei instanţe, lucrează 51 de procurori, la DIICOT Cluj lucrează şapte procurori, iar la DNA anchetează cinci procurori. Dintre aceştia, doar patru dintre ei au preferat să dea examen ca să promoveze în funcţii, iar 15 procurori au preferat să urce scările ierarhice printr-un tertip, acela de a da statul în judecată. Cele mai mari temeri ale procurorilor care au ales să eludeze concursul organizat de Institutul Naţional de Magistratură sunt necunoaşterea limbilor străine şi ale diferitelor programe informatice. Pe lângă procurorii clujeni şi şefii acestora din Bucureşti, din cadrul DIICOT sau DNA, au preferat să nu meargă la concurs.

Conform Institutului Naţional de Magistratură (INM) “promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie, efectiv sau pe loc, la tribunale, tribunale specializate, curţi de apel, parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai pe bază de concurs, organizat la nivel naţional, potrivit dispoziţiilor legale”. Cu toate acestea, conform revistei Lumea Justiţiei (luju.ro), la nivel naţional, 500 de procurori au găsit o portiţă prin care să evite examenul şi, cu toate acestea, să fie promovaţi în funcţii de conducere unde, evident, salariul şi pretenţiile cresc exponenţial. În Cluj-Napoca, 15 procurori au ales să nu mai dea examenul INM pentru a accede în funcţii mai mari.
 
Modul de operare este următorul. Procurorul care vrea o funcţie mai mare, dar are emoţii sau nu este stăpân pe cunostinţe, poate face o cerere de avansare care, în mod evident, va fi respinsă pentru că nu este susţinută printr-un examen. A doua etapă prevede deschiderea unui proces la Secţia contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care decizia CSM este contestată. Conform revistei Lumea Justiţiei, preşedintele acestei secţii, Victoria Bârsan, obişnuieşte să admită contestaţiile procurorilor, astfel că, un procuror care se ocupă de furturile de maşini, poate avansa în scurt timp la un Parchet de pe lângă o instanţă superioară, la DIICOT sau chiar DNA, asta în funcţie de sprijinul pe care îl primeşte.
 
Practica expusă mai sus a fost verificată chiar de şeful DNA, Daniel Morar şi procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, care şi-au obţinut gradul de Parchet de Înaltă Curte de Casaţie si Justiţie. Majoritatea dintre cei 500 de procurori, după ce au stat prin birourile DNA sau DIICOT câteva luni, s-au retras la parchetele unde domiciliază, dar cu salariile şi beneficiile aferente.

Dosare de procurori avansaţi fără examen
O parte dintre procurorii clujeni care au avansat în funcţii fără a da concurs sunt implicaţi într-o serie de dosare controversate. Spre exemplu, procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei şi Daciana Deritei au instrumentat dosarul în care finanţatorul CFR, Arpad Paszkany, este acuzat de susţinerea unui grup infracţional organizat. Cu toate acestea, Paszkany a reclamat o serie de abuzuri privitoare la modul în care cei doi procurori ar fi lucrat în cazul său. De asemenea, aceeaşi doi procurori au instrumentat şi Dosarul “Gazeta”, dar, după ce procesul a fost strămutat de la Cluj la instanţele din Brăila, probele acuzării au început să se destrame.
 
Deritei l-a acuzat pe afaceristul clujean de organizare a unui grup infracţional, dar la finalul procesului până şi reprezentantul Parchetului a cerut ca Paskany să primească o pedeapsă cu suspendare.
 
De asemenea, numele lui Deritei este amintit de mai multe ori în memoriul trimis de Paszkany în urmă cu trei ani, atunci când Deritei a pus “mascaţii” să îl caute pe finanţatorul CFR Cluj pentru a îl aduce la audieri.
 
„Am aflat de la personalul din subordinea mea din România, că am fost ţinta unor abuzuri şi acţiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj şi, în concret, a doamnei procuror Daciana Deritei şi a domnului procuror Mircea Hrudei, cu participarea unor lucrători de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj”, a spus Paszkany în memoriul respectiv. De asemenea, în cursul acestui an, în cadrul procesului, Paszkany a mai declarat că procurorul Deritei a fost folosit împotriva lui. „Totul porneşte de la o răzbunare a lui Marius Nicoară. Avocata lui Iulian Dascălu, Ramona Pop, este fiica Măriucăi Pop, secretar general la Consiliul Judeţean Cluj şi verişoară cu Daciana Deritei, procurorul care a instrumentat acest dosar. Din păcate, la noi în ţară trebuie să îţi dovedeşti nevinovăţia în faţa anchetatorilor. Cred că e evident faptul că dosarul s-a făcut în scop de răzbunare din partea lui Marius Nicoară. Nu am fost maleabil şi l-am ţinut în aer în acele şapte luni în care îmi cerea să mă retrag din licitaţie. Pe de altă parte, s-o fi gândit ca nu cumva altă dată să îi cer bunurile pe care mi le-a tot promis şi prin denigrarea mea să nu pot face un alt dosar. Eu aş fi vrut să o văd pe doamna Deritei şi pe domnul Hrudei (celălalt procuror care a instrumentat dosarul – n. red.) să îşi susţină lucrarea, nu mi se pare corect să trimită pe altcineva să le susţină ghiveciul”, a declarat  Paszkany în timpul procesului de la Cluj.
 
Procurori care au fentat examenul
Procurori şefi DNA
 
– Daniel Marius Morar, procuror şef DNA, a primit gradul de procuror de parchet general prin hotărârea numărul 675 din 9 aprilie 2009
– Doru Florin Ţulus, şef secţie DNA, a obţinut gradul prin hotărârea numărul 562 din 19 iunie 2008
DNA Cluj
 
– Anca Gabriela Mărincean, procuror DNA Cluj, a obţinut gradul prin hotărârea numărul 1108 din 23 octombrie 2008
– Crin Nicu Bologa, procuror DNA Cluj, hotărârea cu numărul 1107 din 23 octombrie 2008
– George Daniel Cojocaru, procuror DNA structura centrală, hotărârea cu numărul 273 din 26 februarie 2009
– Bogdan Gabor, procuror DNA Cluj, hotărârea cu numărul 678 din 09 aprilie 2009
– Laura Oprean, fost procuror DNA Cluj, hotărârea numărul 487 din 12 martie 2009
– Anemaria Ruxandra Cireap, procuror DNA Cluj, hotărârea cu numărul 1100 din 25 iunie 2009
– Elena Virginia Botezan, procuror DNA Bucureşti, în prezent şef al DNA Cluj, a obţinut gradul prin hotărârea numărul 841 din 18 septembrie 2008
Procurori şefi DIICOT
 
– Codruţ Olaru, procurorul şef al DIICOT, prin hotărârea numărul 187 din 5 februarie 2009
Procurori DIICOT Cluj
 
– Mircea Lucian Hrudei, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 739 din septembrie 2008
– Corina Mihaela Niţu, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 753 din 3 septembrie 2008
– Radu Mihail Pascu, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 755 din 3 septembrie 2008
– Claudia Daciana Deritei, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 763 din 3 septembrie 2008
– Teodora Molnar, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 764 din data de 3 septembrie 2008
– Doru Adi Dobocan, procuror DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 1976 din 5 noiembrie 2009
– Tudor Radian Kreiszer, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 1110 din 25 iunie 2009
– Florin Dănuţ Magyar, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 1114 din 25 iunie 2009
– Leontina Crăciunescu, DIICOT Cluj, hotărârea cu numărul 1129 din 25 iunie 2009
Ultimul concurs organizat de Institutul Naţional al Magistraturii pentru ocuparea funcţiilor de execuţie din cadrul Parchetelor, a avut loc pe 27 mai 2010. La acest concurs s-au înscris mai mulţi procurori clujeni care au preferat să dea examen, nu să obţină avansările după metodele pe care colegii lor le-au preferat. Vă prezentăm, mai jos, lista procurorilor clujeni care au dat examen la INM:
Teoc Oana Camelia – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj
Răducanu Romana Mihaela – Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj
Todoruţ Ovidiu Cristian – Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj
Cubleşan Ştefan – Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj
Răzvan Robu

3 COMENTARII

  1. Fraiere mare,in timp ce il sugi pe Man informeza-te mai bine, dobitocule!!!
    Florin Magyar nu este procuror la DIICOT, cretinule, este la Parchetul Curtii de Apel Cluj, chiar sef!!!
    LABAGIILOR!!!

  2. daca acesti procurori fenteaza statul si constitutia Romaniei ce mai poate face omul de rand.Bravo smecherilor rupeti tara an doua,dupa ce a fost vanduta de nemernicii de politicieni bucata cu bucata a venit si randul justitiarilor sa fure ce a mai ramas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.