Nu este pentru prima dată când propunerile de la Cotroceni vin ca o imixtiune a politicului în Justiţie. De această dată, Traian Băsescu îl propune ca viitor preşedinte pe fostul şef DNA, actual magistrat la Curtea Constituţională, procurorul Daniel Morar. Pe principiul că dacă primul ministru este procuror, ce-ar fi dacă şi preşedintele ar putea ancheta, uneori, prin curtea de la Cotroceni. Astfel, procurorul Morar ajunge “pisica” pe care Băsescu le-o arată celorlalţi.

După ce Băsescu a văzut că Emil Boc se întrece pe sine însuşi în Cluj, bătându-şi propriul record la ultimul maraton, preşedintele s-a convins că cel mai important fiu al satului Răchiţele nu se va lăsa convins să se înscrie în cursa pentru prezidenţiale. Aşa că privirea lui s-a îndreptat către procurorului lui de suflet, Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi actualul membru al Curţii Constituţionale.

Între 1992 și 1994, fostul șef al DNA, Daniel Morar a fost ca procuror la Procuratura Locală Cluj-Napoca. În perioada 1 ianuarie 1999 – 25 iulie 2002, Daniel Morar a îndeplinit funcția de Procuror șef la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, încheindu-și mandatul prin demisie. În această perioadă, a fost delegat la Secția anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, pentru finalizarea anchetei în dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) și în dosarul Viorel Burzo (fostul șef al Secției Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influență, 5 ianuarie – 5 martie 2001). A instrumentat dosarul fraudării Băncii Dacia Felix, în care au fost trimiși în judecată Sever Mureșan, fost acționar și membru în consiliul de administrație, alături de Mircea Horia Hossu, fost prim-vicepreședinte al băncii, cei doi fiind acuzați că au sustras, prin mai multe inginerii financiare, aproximativ 160 de milioane USD.

Procurorul Morar a mai instrumentat dosarul „Alimentara”, în care fostul primar Gheorghe Funar a fost acuzat de abuz în serviciu, instanța luând decizia de scoatere de sub urmărire penală a fostului primar. De asemenea, un alt eșec al procurorului Morar este legat de acuzarea fostului șef al Direcției Drumurilor Naționale Bistrița și vicepreședinte PD Bistrița, Liviu Ciupe, acuzații retrase până la urmă, iar statul român a fost nevoit să-i plătească lui Ciupe despăgubiri de 1,4 miliarde lei vechi pentru cele patru luni de arest. Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, începând cu data de 12 august 2005, în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Funcția sa este asimilată funcției de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 mandatul procurorului-șef al DNA este de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

Oglindă, oglinjoară! Cine-i?

Şeful statului a făcut la Adevărul Live un portret robot al viitorului preşedinte al României, precizând că s-a hotărât să nu mai facă greşeala de a enumera unul, doi sau mai mulţi potenţiali candidaţi pentru această funcţie, pentru că întotdeauna omite pe cineva şi îi pare rău.

„O să încerc să fac un portret robot. Trebuie să fie un om care deja a probat că a făcut ceva pentru ţara asta, nu poţi să pui un începător, care nu a lăsat nimic de pe urma lui, în vârful statului. Trebuie să fie un politician care să aibă suficientă experienţă politică, care nu a avut nimic în comun cu fostul regim. Eu am învăţat democraţia, hai să alegem unul care vine gata învăţat, crescut în democraţie”, a declarat şeful statului.

Preşedintele a arătat că nu spune că viitorul preşedintele trebuie să aibă 25 de ani, dar „poate să fie la peste 40 de ani, undeva acolo”, să nu fi trăit în societatea comunistă, care făcuse asistaţi şi dependenţi de stat. „Să fi trăit mai mult în perioada după Revoluţie”, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat dacă Daniel Morar s-ar încadra în acest portret robot, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: „Cred că da. Am convenit că nu voi spune, dar cred că Daniel Morar se încadrează în portretul robot pe care l-am făcut”.

 

Cine este Morar?

Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, începând cu data de 12 august 2005, în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Funcția sa este asimilată funcției de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Între 1992 și 1994, fostul șef al DNA, Daniel Morar a fost ca procuror la Procuratura Locală Cluj-Napoca. În perioada 1 ianuarie 1999 – 25 iulie 2002, Daniel Morar a îndeplinit funcția de Procuror șef la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, încheindu-și mandatul prin demisie. În această perioadă, a fost delegat la Secția anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, pentru finalizarea anchetei în dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) și în dosarul Viorel Burzo (fostul șef al Secției Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influență, 5 ianuarie – 5 martie 2001).

daniel morar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.