Conform unor surse, de fiecare dată când la Sala Polivalentă are loc un concert, primăria clujeană decartează invariabil 8.000 de euro. Jumătate pentru demontarea parchetului care acoperă arena sportivă, restul pentru remontarea lui. Norocosul care primeşte banii este patronul firmei clujene Inter Sport, Lucian Mihuţ. La rândul lui, Mihuţ spune că primeşte pentru montarea şi demontarea parchetului vreo 4.000 de euro şi că abia câştigă de pe urma acestei afaceri. Primarul Clujului, la fel ca şi până acum, nu catadicseşte să spune cât plăteşte municipalitatea pentru aceste servicii.

 

După ce a înghiţit o căruţă de bani, Sala Polivalentă este folosită mai mult pentru concerte decât pentru meciuri oficiale de sport. Însă, pardoseala sălii este construită dintr-un parchet special pentru evenimentele sportive, astfel că la fiecare ”competiţie” de gurişti care evoluează cu microfonul în gură, parchetul trebuie scos şi remontat.

Una dintre firmele care a lucrat la construirea Sălii Polivalente este Inter Sport din Cluj Napoca, unde patron este Lucian Mihuţ. Firma lui a furnizat parchetul pentru pardoseala sălii şi se ocupă şi de întreţinere. Conform unor surse din cadrul municipalităţii, patronul de la Inter Sport ar fi obţinut un contract extrem de avantajos pentru montarea şi demontarea parchetului. La fiecare lucrare, municipalitatea ar decarta 8.000 de euro pentru această lucrare, bani care ar ajunge în conturile lui Mihuţ.

 

Patriotism local

 

Însă patronul de la Inter Sport spune că suma pe care o câştigă în urma montării şi demontării parchetului este de aproximativ 4.000 de euro, bani din care lui îi rămâne o mică parte. Însă face toată această treabă din spiritul patriotic care încă îl mai animă după 25 de ani de când pionierii şi-au agăţat cravatele tricolore în cui. Plus că Lucian Mihuţ mai este montat în contractele pe care le încheie cu municipalitatea şi de spiritul local, acela de clujean care face lucruri pentru Cluj.

”Noi facem mai mult muncă patriotică la toată chestia asta. Gândeşte-te că lucrează la toată treaba asta vreo 16 oameni care, dacă lucrează noaptea, primesc între 150 şi 200 de lei. La asta mai trebuie adăugat şi climatizarea parchetului care durează 24 de ore, pentru că este vorba de lemn masiv. Apoi mai urmează impozitul pe profit, care ajunge la aproape 50% din treaba asta şi dacă nu-l plăteşti vin ăştia de la ITM. Ştii ce aia ITM, nu?! Demontarea se face mai uşor şi ajunge la 2.000 de euro, iar montarea se face mai greu şi urcă la vreo 2.500 de euro. Mare lucru nu câştigăm din afacerea asta. Cei de la CON-A spun că din afacerea cu Sala Polivalentă au ieşit pe minus, dar noi am câştigat cât de cât. Eu am câştigat puţin, dar mai mult m-a interesat să avem noi ceva şi mă mândresc cu ce am făcut acolo! La un moment dat va scrie pe placa de marmură de la Sala Polivalentă şi Inter Sport”, spune Lucian Mihuţ, patronul de la Inter Sport.

 

Bani pentru ca Boc să arate ce poate

 

De cealaltă parte a ”baricadei”, municipalitatea tace mâlc. Reporterii Gazetei de Cluj l-au contactat pe primarul Emil Boc pentru a explica, în măsura posibilităţilor, clauzele contractuale încheiate cu SC Inter Sport, însă edilul nu a răspuns apelurilor telefonice.

Sala Polivalentă, pe lângă capacitatea de a creşte libidoulu clujenilor, este o investiţie megalomanică, care nu îşi găseşte corespondentul în nevoile reale ale oraşului. Sala Polivalentă a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorită de la Compania Naţională de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul să fie inaugurat în plin an electoral. Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie, societatea CON – A, cu oferta de 50.926.063,83 lei fără TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Lucrările la Sala Polivalentă au fost ulterior sistate în martie 2011, după ce sentinţa Tribunalului Cluj în cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabilă celei din urmă. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta câştigătorului a fost declarată neconformă.

Preţul oferit de CON-A pentru construirea Sălii Polivalente ar fi fost de aproximativ două ori mai mic decât cel real, au considerat judecătorii Tribunalului Cluj în sentinţa prin care au anulat licitaţia organizată de primărie pentru construirea acestui obiectiv. Conform expertizei financiare dispusa de instanţă în dosar, compania care a câştigat contractul, respectiv CON-A, a oferit un preţ care nu acoperea costul real al construcţiei. Potrivit evaluării efectuate de experţi, costul unitar mediu de execuţie a unui loc în sala polivalentă ar fi trebuit să se ridice la suma de 13.600 de lei, pe când oferta CON-A era de 7.200 de lei.

Primăria a reevaluat şi oferta ACI şi a decis că nici aceasta nu corespunde. Astfel că administraţia locală s-a văzut obligată să reorganizeze licitaţia pentru lucrările de execuţie. Însă până atunci, lucrările făcute de firma sibiană trebuiau conservate. Conservarea a constat în jur de 5 milioane de lei, sumă negociată tot cu firma CON-A.

 

Interzis pentru ministru

 

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo a vrut să viziteze şantierul investiţiei clujene luna trecută, dar nu i-a fost permis accesul pentru că nu avea drept de inspecţie sau aprobare de la primar.

Emil Boc a declarat că primarul ar fi trebuit să fie anunţat dacă un ministru face o vizită în teritoriu, pentru că i-ar fi arătat cu plăcere Sala Polivalentă. “Să vadă ce am făcut aici, poate ne va sprijini în vreun fel. Pentru că organizaţiile de tineret de la Cluj nu au primit niciun leu de la minister anul acesta. Vi se pare firesc să fie tocmai anul acesta singurul în care organizaţiile din Cluj nu a primit un şfanţ de la minister?”, a spus edilul.

 

Final de cursă

 

În luna decembrie 2013, CON-A a demarat a treia oară lucrările la Sala Polivalentă. Primăria Cluj-Napoca a desemnat compania sibiană câştigătorul licitaţiei pentru execuţia proiectului ”Sală multifuncţională de sport, aleea Stadionului f.n., Cluj-Napoca”. Contractul se referă la continuarea lucrărilor necesare finalizării acestui proiect important de investiţii, realizat din fonduri de la bugetul local, care a fost demarat în anul 2010 însă a fost stopat în faza de execuţie a circa 65% din lucrări, printr-o sentinţă a instanţelor, arată instituţia. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, finanţarea investiţiei se realizează integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurată din creditul de investiţii contractat de instituţie de la CEC Bank.

De asemenea, faţă de contractul iniţial, au fost incluse în plus o serie de dotări – spre exemplu: instalaţii H.D., ecran multimedia Video Box, pardoseală demontabilă, tribune extensibile, panouri solare, terasă circulabilă, faţadă translucidă din policarbonat Al. iluminată, scaune suplimentare pentru concerte/box/conferinţe; mobilier urban în vederea iluminării piaţetei spre Someş şi a iluminatului parcării piaţetei.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.