„Funcţionarii publici din întraga ţară organizează proteste”, „Profesorii ies in stradă”, „Pensionarii protestează”, „Poliţia ameninţă cu proteste”, sunt doar câteva din titlurile care au umplut paginile ziarelor din întreaga ţară. Criza e în „floare”, dar funcţionarii publici de la Camera Deputaţilor au primit PREMII în valoare totală de 500 de mii de euro! „Poate că e imoral, dar e perfect legal”, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase

Profesorilor li s-au promis anul trecut salarii mai mari cu 50 de procente, anul acesta nu numai că primit doar cinci procente, dar li se taie şi din beneficiile deţinute până acum. Funcţionarii publici din administraţia publică au organizat deja numeroase proteste în toată ţara pentru a-şi primi banii pentru orele suplimentare, dar şi pentru a cere Guvernului să nu taie sporurile prevăzute prin contractul colectiv de muncă. Veniturile bugetarilor au scăzut simţitor după ce Guvernul a decis să taie o parte dintre sporurile pe care le primeau până acum. Totodată,  ministerul Transporturilor a anunţat disponibilizarea a peste 12 mii de persoane salariate ale CFR pentru reducerea cheltuielilor. Se vorbeşte neîncetat despre un „buget de criză”, dar, cu toate acestea, funcţionarii de la Camera Deputaţilor primesc premii. Şi nu orice fel de premii, ci premii de 500 de mii de euro.

„Suma e prevăzută în lege”

De la Biroul pentru Relaţii cu Presa (BRP) de la Camera Deputaţilor ni s-a confirmat alocarea acestor bani. „Sunt prime alocate prin Lege, prin contractul colectiv de muncă. Suma alocată pentru aceste premii este prevăzută în contractul colectiv de muncă şi reprezintă zece procente din fondul de salarii. Se alocă trimestrial pentru toţi funcţionarii publici angajaţi la Camera Deputaţilor. Sunt aproximativ o mie cinci sute de angajaţi”, ni s-a explicat de la BRP. Aşasar, cei 500 de mii de euro au fost împărţiţi pentru un trimestru la 1.500 de angajaţi. Practic, fiecare angajat de la Camera Deputaţilor a primit câte 333 de euro. Şi, cel mai probabil îi vor mai primi şi în trimestrele următoare. Pentru Camera Deputaţilor se acordă premii, în timp ce bugetarilor din ţară li se taie şi sporurile de care beneficiau până acum. „Perfect legal. Poate că e imoral, dar e perfect legal”, declara preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, imediat după ce a fost votată alocarea celor 500 de mii de euro.

PNL, împotrivă

Deputatul PNL Horea Uioreanu spune că nu a fost de acord încă de la început cu bugetul Camerei Deputaţilor. „Avem un buget cu 20% mai mare decât bugetul de anul trecut, în condiţiile în care ar trebui să reducem din cheltuieli pentru a trece peste această criză economică. Grupul PNL a votat împotriva acestui buget, dar cu toate acestea a fost adoptat. Da, să dea prime, dar la toată lumea, egal, nu doar unora, iar de cealaltă parte să tragă din salariile altora”, ne-a declarat Uioreanu.

„Ar trebui să primească premii toţi funcţionarii”

Deputatul UDMR, Mate Andras Levente este de părere că problema e una de principiu. „Nu aş dori să comentez fără să am legea în faţă, dar cred că este o problemă de principiu. Ar trebui să avem o lege unitară cu privire la salariile bugetarilor. Sunt oameni care muncesc peste program, aceştia merită. Dar pentru cei care au funcţii de conducere şi nu fac nimic nu ar trebui să se aloce bani pentru premii. Ar trebui să primească premii toţi funcţionarii, nu doar unii. Fiecare consiliu local ar trebui să aloce aceşti bani pentru premii, astfel ca şi funcţionarii din primării să le primească. Nu sunt de acord cu decizia Guvernului de a tăia sporurile bugetarilor”, a explicat deputatul clujean.

„Se va schimba acest lucru”

Deputatul PDL, Daniel Buda spune că nu ştie exact care sunt regulile prin care au fost date aceste premii, dar că, în viitor, cu siguranţă se va schimba ceva. „Nu ştiu cu exactitate care sunt regulile prin care au fost alocaţi aceşti bani, dar legea va suferi modificări. Dacă prevederile care dau aceste premii au fost în vigoare atunci ele au fost aplicate şi banii au fost alocaţi. Cu siguranţă vor exista abrogări şi modificări ale legislaţiei în domeniu”, a explicat Buda.

„Îi respect pe toţi, dar nu e corect”

Deputatul PDL, Mircea Giurgiu spune că nu este de acord cu alocarea acestor bani şi că ar fi trebuit să fie redirecţionaţi spre domeniile în care este nevoie mai mare. „Îi respectăm pe toţi funcţionarii publici de la Camera Deputaţilor, dar ar trebui să beneficieze toată lumea de prime. În acest moment, aceşti bani ar fi putut fi redirecţiionaţi pentru altceva. Sunt multe domenii care au nevoie de bani. 500 de mii de euro ar fi putut acoperii salariile tuturor profesorilor din Cluj, de exemplu. Aceşti bani au fost prevăzuţi în buget şi au fost alocaţi, dar nu e corect. Ar trebui să tratăm pe toată lumea în mod egal”, este de părere deputatul clujean.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.