Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Transilvania, alături de iniţiativa SOS Lacurile Gheorgheni propun administraţiei locale amenajarea unui parc în partea de est a oraşului, în zona Lacurilor din Gheorgheni, şi invita clujenii să semneze o petiţie în acest sens.

Președintele OAR, Șerban Țigănaș, inițiatorul Parcului Est al orașului, arhitectul Vasile Mitrea, și membri ai grupului civic de inițiativă SOS Lacurile Gheorgheni propun autorităților crearea celui mai mare parc al Clujului în zona Lacurilor Gheorgheni. În acest sens a fost lansată o petiție on-line „în care clujenii, însuflețiți de relansarea spiritului civic datorită campaniei Salvați Roșia Montană, cer primăriei ca în noul Plan Urbanistic General să fie limitate construcțiile de blocuri în zona lacurilor, astfel încât și partea de est a orașului să beneficieze de spații publice de anvergura celor din partea de vest a Clujului”, arată organizaţiile într-un comunicat de presă.

Parcul s-ar putea întinde pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare, şi va fi numit Parcul Între Lacuri. Varianta propusă de arhitecţi conține cea mai amplă infrastructură pietonală și pentru biciclete neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, „ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului”, mai arată aceştia.

 

Dovadă supremă de cultură urbană

 

„Succesul unei astfel de operațiuni ar fi enorm, până la realizarea lui, imediat după și în timp, ar fi un model de acțiune coerentă și ar plasa Clujul fără îndoială în fruntea celor care candidează pentru Capitală Culturală a Europei. Ar fi o dovadă supremă de cultură urbană a mediului construit. Ar fi o relansare a speranței că se poate trăi bine într-un oraș din România. Am convingerea că suportul, aportul și simpatia cetățenilor dar și dorința de a colabora ar atinge cote fără precedent, ar deveni o adevărată emulație într-o perioadă în care, dacă suntem sinceri nu avem ce aștepta de la guvernanți. Ar fi o dovadă de forță a autonomiei locale, de capacitate de autodeterminare a comunității.

Un astfel de proiect nu este ușor de realizat, necesitând o mare determinare, abilitate și consecvență, neputând fi făcut doar printr-o decizie sau alocare de resurse. E nevoie de asigurarea terenului, care poate fi făcută în interes public prin achiziții, schimburi sau expropriere, toate juste și conform legilor, în avantajul corect echilibrat al celor care dețin terenurile și deopotrivă al tuturor celor care vor beneficia de parc”, a declarat arhitectul Şerban Ţigănaş.

 

Clujenii din zonă vor proiectul

 

Călin Goina, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UBB, a arătat că o mini-anchetă realizată în zonă relevă faptul că majoritatea covârşitoare a clujenilor intervievaţi, care trăiesc în zonă, doresc un asemenea proiect. Parcul Între Lacuri este un proiect extraordinar care ar da naștere unui spațiu dedicat exclusiv pentru verdeață, sport și mișcare, cum sunt, de pildă, insula Margareta în Budapesta sau Central Park în New York. S-ar crea astfel un plămân al orașului, limitat, ce-i drept, de blocuri și asfalt, dar constituind o contrapondere la acestea. În iulie 2013, alături de o grupă de studenți la sociologie am condus o serie de interviuri cu aproape 250 de clujeni care trăiesc in zona. În covârșitoarea lor majoritate aceștia şi-au exprimat preferința pentru mai multe spații verzi organizate în aria dintre lacuri (rezultatele detaliate ale acestei mini-anchete vor fi făcute publice cât de curând). Susțin acest proiect cu siguranța dată de faptul că locuitorii zonei se exprimă în imensa lor majoritate pentru cat mai mult spațiu verde între lacuri”, susţine Goina.

 

BOX

 

Fragment din petiţia pentru Parcul Între Lacuri

 

„Noi, cetățenii Clujului, cerem Primăriei Cluj-Napoca, la inițiativa grupului civic „SOS Lacurile Gheorgheni”, realizarea celui mai mare parc al orașului, în zona Lacurilor Gheorgheni, cu câteva zeci de hectare mai mare decât Parcul Central.

Menționăm că în partea de est a orașului nu există nici un spațiu public de anvergură, motiv pentru care cerem să nu fie sacrificat viitorul nostru și al copiilor noștri pentru interese particulare de moment prin construirea unor blocuri în zonă.

Parcul Între Lacuri (Parcul Est) propus conține și cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului.

Municipiul se găsește într-un mare deficit de spații verzi, cu acces gratuit și nelimitat, de aceea este necesar ca în Planul Urbanistic General, încă neintrat în vigoare, să se prevadă posibilitatea înființării celui mai mare parc al Clujului”.

 

BOX

 

Vecin cu Iulius Parc Gheorgheni

 

Amenajarea zonei din preajma lacului din Gheorgheni de lângă mall, a început în luna iunie. Lucrările sunt estimate să coste o jumătate de milion de euro şi prevăd aducerea mai multor soiuri de plante şi arbuşti din Italia. Spaţiul are o suprafaţă de peste 30.000 metri pătraţi. Regenerarea peisagistică a arealului va fi realizată de firma italiană Lemscape, aceeaşi companie care a conceput şi parcul de peste 50.000 mp al ansamblului urbanistic Palas Iaşi. Parcul va cuprinde peste 50 de specii de plante aduse din Italia – peste 18.000 de copaci, arbuşti de diferite dimensiuni şi flori vor fi plantaţi pentru a îmbogăţi vegetaţia din proximitatea Lacului de Vest.

„Iulius Group va amenaja zona verde astfel încât să constituie şi o bază de agrement pentru tineri şi adulţi. Revitalizarea zonei din vecinătatea lacului presupune realizarea unor alei de promenadă pavate, pistă pentru alergare, pistă pentru ciclism cu două sensuri şi numeroase spaţii de relaxare. Iulius Parc Gheorgheni va fi dotat cu peste 70 de bănci, pentru ca vizitatorii să se poată bucura de aerul curat şi de priveliştea încântătoare oferită de Lacul de Vest. Design-ul modern al grădinii publice va fi completat cu mobilier urban de o înaltă calitate şi sisteme de iluminat cu un consum redus de energie. De asemenea, locuitorii vor avea posibilitatea să se plimbe cu ambarcaţiuni pe lac, investiţia incluzând şi construirea de pontoane şi a unui debarcader”, mai arată Iulius Group.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.