Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria AVE a organizat, sâmbtă, 30 aprilie, lansarea cărții „Călătorii identitare: Românii megieși” în prezența autorului, dr. Mihai Nicolae și a coordonatoarei ediției, dr. Irina Airinei. Evenimentul a avut loc la sediul Casei de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” din orașul Vidin.
Un eveniment editorial rar întâlnit, găzduit de către Asociația AVE prezidată, cu caldă ospitalitate și neostoită dăruire de doctorul IVO GHIORGHIEV.
Cartea este o veritabilă călătorie inițiatică prin universul comunităților istorice de români. Volumul se dorește a fi un prim episod al impresionantei evocări a trecutului și prezentului unor importante comunități istorice românești din ȚINUTUL HERȚA, TRANSNISTRIA, SUDUL BASARABIEI (BUGEAC), BULGARIA ȘI DIN BANATUL SÂRBESC (VOIVODINA). Cel de-al doilea volum, în pregătire, va cuprinde comunitățile din dreapta Tisei (Maramureșul istoric), Bucovina de nord, Basarabia (R. Moldova), din Timoc și Valea Moravei, precum și din Ungaria.
Întâmpinați cu un emoționant program artistic de copiii de la școala din Gânzova, de la clasele-pilot din Vidin și din satele din jurul Vidinului, sub îndrumarea profesoarelor Olga Nicova și Lucia Gheorghiev, am putut asculta un florilegiu de poezie românească în sala caldă, tapetată cu cărți primite în dar din România. „Mult e dulce și frumoasă /Limba ce-o vorbim.” Am cunoscut și o eminentă elevă de etnie română Desislava Marinova care își dorește cu ardoare să studieze medicina în țara-mamă!
Autorul, Mihai Nicolae, coordonează activitatea organizaţiei non-guvernamentale Institutul „Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate, activitate care l-a pus față în față cu realitățile și istoria universului românesc din afara granițelor României.
Autorul a precizat că principala preocupare este să readucă în fața publicului din Țară, pe cei care, nefiind în granițele României, păstrează, totuși, cultura românească, limba română, și care, astfel, sunt purtători de spiritualitate românească.
„Unul din țelurile acestui volum este să transformăm o materie istorică în realitate, în concretul vieții: oameni în carne și oase, cu problemele lor zilnice, cu binele și răul, toate lucrurile acestea înseamnă românii de pretutindeni, înseamnă românii din vecinătatea României. Trebuie să ne cunoaștem istoria și să-i înțelegem în felul acesta, iar obiectivul este să fim împreună și să-i iubim și să știm că sunt parte a poporului român, că, împreună cu ei, noi formăm poporul român.”
Sursa: rgnpress.ro
Citește și: 17 ani de închisoare pentru hoțul de lemne care a furat arma unui pădurar și apoi l-a ucis