Săptămâna aceasta fostul șef al DNA Cluj, procurorul Laura Oprean a fost numită în funcția de prim-adjunct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe lângă faptul că, raportându-se la nivelul colegilor săi, Laura Oprean este un bun profesionist, numirea ei mai relevă și o resuscitare a relațiilor cultivate de pe vremea fostului șef al DNA, Daniel Morar. Colegul ei în cadrul acestei funcții este procurorul Bogdan Licu de numele căruia se leagă o serie de scandaluri de plagiat.

 

În cursul acestei săptămâni, fostul șef al DNA Cluj și, până de curând, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Laura Oprean, a fost numită oficial în funcția de prim adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru o perioadă de șase luni începând din data de 17 mai 2016. În această funcție ea va fi secondată de procurorul Bogdan Licu care a fost numit în funcția de adjunct al aceleiași instanțe pentru aceeași perioadă de timp.

În urmă cu patru ani, Laura Oprean a ocupat, cu titlul de interimat, funcția de șef al DNA. Înainte de această numire, timp de șase ani a ocupat funcţia de şef al DNA Cluj şi în 2009 a fost promovată în funcţia de procuror şef adjunct al DNA. După terminarea facultăţii de Drept, în 1998 s-a angajat ca procuror la Alba Iulia de unde, după doi ani, s-a transferat la parchetele clujene.

La Cluj, printre dosarele care au propulsat-o se numără cazul Leontiuc, în care l-a acuzat pe pastorul luteran Marius Leontiuc de înşelăciune imobiliară. Însă, în cazul neamţului Ottmar Erich, găsit vinovat că a vândut fără a avea acest drept o parte din Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj, Oprean nu a văzut vina lui Ottmar şi i-a dat verdictul de neîncepere a urmăririi penale şi a declinat cazul către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Laura Oprean a anchetat şi un dosar în care a fost implicat Arpad Paszkany. Dosarul care s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale viza modul în care s-a vândut terenul de circa 34 de hectare de către o companie de stat societăţii „Polus”, reprezentată la acea dată de Paszkany. Pe acesta s-a construit complexul comercial „Polus Center”. În această anchetă, procurorul care a decis scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor şi închiderea dosarului a fost Laura Oprean.

bogdan licu economica net

Licu suspectat că l-a copiat masiv pe Danileț

Procurorul Bogdan Licu, colegul lui Oprean, este de la data de 16 mai 2013, prim-adjunct al Procurorului General al României, preluând conducerea instituţiei odată cu demisia lui Tiberiu Niţu. În perioada 2006-2013 a activat în cadrul CSM, fiind membru ales până în 2012 iar ulterior consilier al preşedintelui CSM.

De numele lui Licu se leagă și un scandal de plagiat în care pasaje întregi din lucrarea lui de doctorat, care a fost coordonată de Gabriel Oprea, ar fi fost copiate din lucrările judecătorului clujean Cristi Danileț. Potrivit hotnews.ro, în urma unei  analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniența pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internaționale de citare în operele științifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danilet, fostul sau coleg din Consiliul Superior al Magistraturii. Procurorul Bogdan Licu nu se află în față primelor acuzații de plagiat din carieră. În urmă cu trei ani, acesta a fost suspectat că a copiat porțiuni din proiectul sau de management depus la CSM în vederea ocupării funcției de procuror general adjunct al României, poziție pe care o și deținea până de curând. Sursa citată a prezentat atunci dovezi  care atestau faptul că mai multe pagini din proiectul lui Licu erau identice cu cele din proiectul susținut anterior de judecătorul Iulian Dragomir când acesta candidase pentru un post la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit Mediafax, din poziția de procuror și membru al CSM, Bogdan Licu a fost audiat în calitate de martor în 2012 în dosarul „Curentul și Motorul”, în care foștii procurori George Bălan și Marcel Sîmpetru, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad și fosta judecătoare Georgeta Barbălată au fost trimiși în judecată de DNA pentru furnizarea și exploatarea unor informații nedestinate publicității. George Bălan se află și el pe lista celor care și-au obținut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea. În declarația data în față procurorilor anticorupție, Licu a susținut că „ar fi discutat cu cei doi magistrați și cu Gelu Oltean, șeful DGIPI, despre situația profesională a lui Mihai Vlad, fostul șef al ȘIPI Ilfov”.

 

Promovată fără examen

Laura Oprean face parte din lungul șir al procurorilor care au obținut promovări în urma unui tertip legislativ. Conform Institutului Naţional de Magistratură (INM) “promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie, efectiv sau pe loc, la tribunale, tribunale specializate, curţi de apel, parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai pe bază de concurs, organizat la nivel naţional, potrivit dispoziţiilor legale”. Astfel, procurorul care vrea o funcţie mai mare, dar are emoţii sau nu este stăpân pe cunoștinţe, poate face o cerere de avansare care, în mod evident, va fi respinsă pentru că nu este susţinută printr-un examen. A doua etapă prevede deschiderea unui proces la Secţia contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care decizia CSM este contestată. Laura Oprean, fost procuror DNA Cluj și actual șef al DNA, a fost promovată în acest fel prin hotărârea numărul 487 din 12 martie 2009

 

Averea procurorului Laura Oprean

Potrivit ultimei declarații de avere postată pe site-ul CSM, Laura Oprean deține o cotă parte dintr-un teren din Cluj Napoca și un apartament cu o suprafață de 76,45 mp pe care l-a cumpărat în 2010. Nu deține mașină personală și are un depozit bancar deschis în 2002 în care se află aproape jumătate de milion de lei și 13.050 de euro. De asemenea mai are un cont card în valoare de 14.000 de lei pe care l-a deschis în 2007. De pe urma funcției de la Parchetul de pe lângă curtea de Apel Cluj, Oprean a câștigat 124.889 de lei, iar în urma unor hotărâri judecătorești a mai câștigat drepturi salariale în valoare de aproape 73.000 de lei de pe vremea când ocupa funcția de șef al DNA Cluj. De asemenea, de pe urma cursurilor de formare profesională la Institutul Național de Magistratură, Laura Oprean a mai câștigat de la CSM 2.096 de lei

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.