În timp ce mai mulți epidemiologi susțin un scenariu ce va dura luni sau poate chiar ani de perturbări sociale și morți din cauza infecției, Michael Levitt, laureat la Premiului Nobel și biofizician la Standford este de părere că aceste evenimente nu se pot îmtâmpla, mai ales în zonele în care lumea a conștientizat pericolul și s-a recurs la distanțarea socială, relatează LA Times.

Părerea acestuia se pare că a devenit foarte respectată, după ce a reușit să prezică cu acuratețe evoluția pandemiei din China. „Ceea ce trebuie să facem este să controlăm panica. Vom fi bine!”, a declarat Levitt, potrivit sursei citate mai sus.

Levitt a analizat datele din China și a realizat că, în 31 ianuarie, existau 46 de morți din cauza noului coronavirus, față de 42 în ziua din ziua precedentă. Chiar dacă numărul de morți a crescut, rata de creștere a început să se reducă. În opinia s-a, faptul că au fost identificate cazuri noi într-un timp mai lent, era mai relevant decât numărul de cazuri noi în sine. Era un semn timpuriu că traiectoria focarului se schimbare, relatează LA Times.

„Acest lucru sugerează că rata numărului de morți va încetini și mai mult în următoarea săptămână.” A scris Levitt într-un raport pe care l-a trimis pe 1 februarie și care a fost masiv distribuit pe rețele sociale din China.

După trei săptămâni, biofizicianul de la Standford a declarat pentru China Daily News că rata de creștere a infecției și-a atins vârful. El a prezis la acel moment că rata de infectare cu COVID-19 în China se va încheia pe la 80.000, dintre care aproximativ 3.250 de morți, potrivit LA Times.

Aceasta se pare că a fost o predicție de o acuratețe foarte mare. În data de 16 martie China avea 80.298 de cazuri și 3.245 de decese, dintr-o populație de 1.4 miliarde, dintre care 10 mii mor probabil în fiecare an, potrivit sursei citate mai sus. Numărul de cazuri noi a scăzut astfel la 25 pe zi și nu au mai fost raportate cazuri noi de infecții intracomunitare de miercuri, relatează LA Times.

Laureatul Premiului Nobel, Michael Levitt se așteaptă la o evoluție similară și pentru celelalte țări afectate de COVID-19. Potrivit cotidianului citat anterior, Levit a analizat 78 de țări cu mai mult de 50 de cazuri de COVID-19 și spune că vedete „semne de revenire”, după ce a realizat o analiză în baza numărului total de cazuri raportate zilnic și procentul de creștere de la zi la zi, ci nu numărul total de cazuri raportate. „Numerele sunt încă mari, însă sumnt semne clare de încetinire a creșterii.” A explicat el.

Totodată, Levitt este de părere că distanțarea socială este esențială în această perioadă, pentru a proteja oamenii și a combate pandemia de coronavirus. „Nu este momentul să ieșiți să beți cu prietenii voștri.” a amintit el, relatează LA Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here