Jack Rakove, profesor emerit la celebra universitate americană Stanford și laureat al Premiului Pulitzer, îl compară de Donald Trump cu fostul dictator al României, Nicolae Ceauseșcu.

Profesor de istorie și științe politice la prestigioasa universitate Stanford, unde predă din 1980, Jack Rakove a câștigat în 1997 Premiul Pulitzer pentru Istorie și este una dintre cele mai autorizate voci în ceea ce privește analiza politicii americane.

Jack Rakove a absolvit Universitatea Haverford în 1968, iar în 1975 a obținut doctoratul în istorie la Harvard.

Americanii nu au văzut vreodată un fost președinte condamnat. Cât de mare e posibilitatea ca America să fie măcinată drastic de polarizarea culturală și politică înverșunată?

Atât eu, cât și mulți alți observatori, suntem de părere că America e deja polarizată. Iar următoarea întrebare care se pune este dacă se va schimba ceva odată cu condamnarea lui Trump. Vom vedea în următoarele săptămâni și luni dacă lucrurile se vor înrăutăți sau dacă va fi o altfel de schimbare. Pentru oamenii de stânga din America este cumva o ușurare că Trump este în sfârșit tras la răspundere, după ce a făcut atâtea probleme și nereguli.

Cât de mult a fost rănită și cât de mult este rănită America de Donald Trump?

Donald Trump este de departe cel mai slab și mai periculos președinte din istoria Statelor Unite. Pentru mine, Donald Trump este total incompetent pentru postul de președinte.

Trump nu este deloc un tip citit și cu o cultură generală. Nu citește nici documente și e greu de știut cum absoarbe și procesează informațiile. În plus, el este un narcisist malign care a făcut mult rău sistemului.

Donald Trump a devenit un factor major de deteriorare a Partidului Republican. Iar în ceea ce privește cultul personalității, Trump poate fi comparat clar cu Ceaușescu sau cu Stalin. Iar Trump are o mare admirație pentru liderii totalitari de pe glob.

Donald Trump a degradat mult Partidul Republican și reprezintă o mare amenințare. În plus nimeni nu bănuiește ce ar putea face dacă ar reveni din nou la Casa Albă în ianuarie 2025.Jack Rakove, profesor la Stanford FOTO L.A. Cicero Stanford News Service

Jack Rakove, profesor la Stanford FOTO L.A. Cicero Stanford News Service

Sunt similitudini între Trump și Ceaușescu?

Lideri foarte autoritari, aceasta ar fi principala trăsătură comună, ca și cultul acut al personalității. Iar americanilor nu le plac liderii autoritari.

Mi-am adus aminte, odată cu întrebarea dumneavoastră, că am văzut acum câteva luni filmarea cu execuția soților Ceaușescu din decembrie 1989. Însă nu aș vrea să mai fac și alte comparații suplimentare între cei doi.

„Condamnarea lui Trump îi va motiva și mai mult pe democrați”

Tot legat de condamnarea istorică a lui Trump, ar putea această condamnare să schimbe opțiunile alegătorilor?

Nu cred că o condamnare a lui ar face foarte mulți americani să îl voteze. Iar americanii nu sunt crescuți cu gândul de a găsi o persoană condamnată și de a o vota. Cred că percepția generală este exact în direcția opusă, aceea de a nu vota o persoană condamnată, fie și fiind vorba de Donald Trump.

Ar putea fi verdictul împotriva lui Donald Trump o victorie ”a la Pirus” pentru democrați?

Cred că doar timpul va putea să ne spună asta. Însă democrații au avut rezultate consistente la ultimele alegeri. Însă eu cred că democrații sunt foarte bine organizați, mult mai bine organizați decât republicanii. Iar condamnarea lui Trump îi va motiva și mai mult pe democrați la alegerile din acest an.

Are America nevoie de o nouă generație de politicieni?

Sunt cu siguranță lucruri de criticat, atât la Trump, cât și la Biden, inclusiv legat de vârsta lor înaintată. Eu cred că politica promulgată de Biden a fost foarte eficientă în mai multe privințe.

Sunt în America deja mai mulți tineri politicieni foarte activi și competenți. Mă gândesc aici de exemplu la Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan. Îmi place de asemenea Jary Robert Pritzker, guvernatorul statului Illinois. Și vicepreședinta Kamala Harris este un politicain foarte bun. Îl apreciez mult și pe Hakeem Jeffries, liderul democraților din Camera Reprezentanților. Însă cred că tot Joe Biden este cel mai bun candidat al democraților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.