Sursa: evz.ro

Nu trece săptămână să nu citim, prin ziare sau pe Internet: „Guvernul Viktor Orbán a blocat prin veto sancțiunile Uniunii Europene…”; „Budapesta a blocat admiterea în NATO a Suediei…”; „Ungaria refuză să ratifice mandatul Curții Penale Internaționale…” Cu războiul la frontiere, Uniunea Europeană pare o navă care se luptă cu furtuna, în a cărei cală se rostogolește butoiul unguresc, scăpat din odgoane, gata-gata să spargă bordajul. Iar în centrul acestui vârtej de veto-uri și blocări revine, iarăși și iarăși, același nume: Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, informează evz.ro.

Mulți dintre noi își mai amintesc de alt Viktor Orbán: tânărul om politic liberal care, în anii 1989 – 1990, lupta cu curaj pentru eliberarea țării sale de sub ocupația Imperiului Moscovit. Ce s-a întâmplat cu dânsul? De unde această întunecată schimbare la față? Ce ne putem aștepta pe viitor de la dânsul? Volumul Lebăda neagră de pe Balatono carte cenzurată, încearcă să dea răspuns acestor întrebări.

Coordonat de jurnalistul clujean Romeo Couți, volumul Lebăda neagră de pe Balaton, publicat de Editura CREATOR și care poate fi cumpărat de pe emag.ro, cuprinde contribuția a unsprezece autori: jurnaliști precum Liviu Man, Cosmin Puriș, Marius Dragomir ori Nando Mario Varga; profesori universitari precum Dan Dungaciu, Tibori-Szabó Zoltán ori Gabriel Moisa; un diplomat – dr. Dumitru Ghișa, un eurodeputat – Gwendoline Delbos-Corfield și chiar un analist de intelligence – col. (r) Tudor Păcuraru. Sunt voci foarte diferite, dar care coincid surprinzător, atunci când e vorba de Viktor Orban și metamorfozele sale, de la tânărul liberal de odinioară la prestația sa ciudată, ca să nu zic consternantă, din zilele noastre.

Subiectul acestei cărți, domnul Viktor Orbán, nu este un fitecine: a fost votat de aproape jumătate din electoratul ungar. Dânsul a realizat această performanță și prin subordonarea, îngrădirea mass media de limbă maghiară nu numai din Ungaria, ci și din Transilvania. De aceea, autorii au considerat că acest volum trebuie să se adreseze nu numai românilor, ci și publicului de etnie maghiară, în momentul de față captiv unei mass media în bună măsură aservite. Astfel încât prima lansare a volumului a avut loc la Miercurea-Ciuc, cu sprijinul filialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria. Reacția Consiliului Județean Harghita a fost consternantă: cu câteva ore înainte de lansare, a interzis Bibliotecii Județene să permită desfășurarea acțiunii! Lansarea a trebuit organizată în altă locație, dar s-a bucurat de un mare aflux de public, atât român, cât și maghiar – evenimentul fiind reflectat pe larg inclusiv de Evenimentul Zilei.

Citește și: Interlopul Adrian Groșan a fost reținut pentru trafic de droguri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.