Firmele cu o cifră de afaceri zero sunt o prezenţă constantă în economia României în ultimul deceniu. În general, consultanţii fiscali spun despre aceste companii că e posibil ca unele dintre acestea să fie folosite şi pentru practici mai puţin ortodoxe. Este şi cazul lui Ioan Codru Talpeş, fiul fostului şef al SIE, Ioan Talpeş care conform datelor de la Registrul Comerţului, familia a ajuns la sapă de lemn. O fi Talpeş profilul unui personaj sărac şi cinstit?

Ioan Codru Talpeş, fiul lui Ioan Talpeş, este finul lui George Maior, iar rapoartele serviciilor secrete care l-au avut în monitorizare, indică faptul că Ioan Codru Talpeş ar fi derulat afaceri cu SIE, încă din perioada când tăticul era şeful acestei instituţii. Se arată că Ioan Codru Talpeş ar fi fost în fapt adevăratul patron al SC Euro Vial Trading Company SRL Constanţa, societate care în acte apărea ca aparţinând numiţilor Palimaru Constantin şi Ion Văcaru. Ioan Tapes ar fi ajutat această societate să achiziţioneze o cantitate de 450 tone de combustibil de la Oilterminal SA Constanţa, în ianuarie 2001 căreia, după mai multe operaţiuni succesive, i s-a pierdut destinaţia. O mare parte a combustibililor obtinuţi în regim preferenţial de către respectiva societate, au fost tranzactionaţi spre destinaţii necunoscute prin intermediul SC Gentil Com Impex SRL Bucuresti, patronată de Pardaillan Zanfir, zis „Pardica”, lider al lumii interlope din Capitală.

De la SIE, la cultivat cereale

Anii au trecut, iar alte firme conduse de familia Talpeş au luat apărut. Însă, potrivit Registrului Comerţului, familia Talpeş nu o duce prea bine din punct de vedere financiar. Cel puţin aşa a declarat…

În prezent, Ioan Codru Talpeş este asociat în trei firme. De la serviciile secrete, Talpeş a trecut la cultivarea cerealelor. Societatea TOVAR SRL, cu sediul în Caraş Severin este firma pe care Ioan Talpeş o conduce împreună cu fiul său, însă deşi este înfiinţată în anul 2008, compania fucţionează fără niciun angajat, are profit negativ, este plină de datorii, iar în ultimii şase de ani de activitate a declarat o cifră de afaceri de zero lei.

O altă societatea a familiei Talpeş este TYHAD IMPEX SRL a cărui administrator este Aliosheva Veronika Talpeş, soţia fostului şef SIE. Firma înfiinţată în 2001 are sediul în Bucureşti şi se ocupă de ”activităţi de design specializat”. La fel ca societatea precedentă. TYHAD IMPEX SRL funcţionează fără angajaţi, fără profit, fără cifră de afaceri şi cu datoriile la purtător.

Singura societate profitabilă pare a fi H.T.S. TRADING SRL, unde administrator în acte este un anume Ionuţ Valentin Voinea, iar asociat este Ioan Codru Talpeş. Firma ce are sediul în Capitală a fost înfiinţată în 2003 şi are ca şi obiect de activitate ”alte activităţi de creditare” (activităţi de servicii financiare care se referă în primul rând la contractarea de împrumuturi de către instituţii neimplicate în intermedierea monetară, unde acordarea creditelor poate lua o varietate de forme, cum ar fi împrumuturi, ipoteci, cărţi de credit etc., oferind următoarele tipuri de servicii: acordarea creditelor de consum, finanţarea comertului internaţional, împrumuturi monetare în afara sistemului bancar, acordarea de credite pentru cumpălrarea locuințelor, de către institutii specializate care nu primesc depozite, servicii de amanetare şi gaj). Deşi primii nouă ani de activitate, societate a funcţionate degeaba înregistrând zero cifră de afaceri, în anul 2016 a avut profit de aproximativ 600.000 lei şi o cifră de afacaeri de 1.300.000 lei.

Soţia fostului şef SIE, bulgăroaica Veronika Talpeş nu are nici ea succes în afaceri. Pe lângă TYHAD IMPEX SRL, firmă menţionată mai sus în care Codru Talpeş este asociat, Aliosheva Veronika mai administrează două societăţi. SC CHERRY EVENTS SRL este înfiinţată în 2007, are sediul în Bucureşti şi se ocupă tot de design specializat. În ultimii trei ani de activitate, firma a înregistrat o cifră de afaceri zero, profit negativ şi datorii de aproape 4.000.000 lei. O altă societate administrată de Veronika este MIND EXCELENCE SRL ce are sediul la aceeaşi adresă, însă nu ştim nimic despre activitatea acestei firme, la Registrul Comerţului nefiind declarat informaţii referitoare la activitatea companiei. Ştim doar că asociatul Veronikăi este Alyosheva Tsvetlenia Vanova, iar compania se ocupă de ”activităţi referitoare la sănătatea umană” (activităţi referitoare la sănatătea umană ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici sau dentişti).

Talpeș, băgat în afaceri cu magnatul PSD Iosif Armaş

Ioan Codru Talpeş a fost acţionar într-o firmă pentru îmbutelierea apei minerale: SC MINAQUAROM SRL. Societatea era administrată de Iosif Armaş, un om de afaceri controversat din Banat a cărui carieră a avut o evoluţie uluitoare, de la simplu portar de hotel, la om de afaceri, deputat şi preşedinte al Federaţiei Române de Box. Ulterior, acesta a fost arestat în dosarul în care e acuzat că a devalizat staţiunea Băile Herculane.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Iosif Armaş a deţinut doar o treime din acţiuni. O altă treime din afacere i-a revenit lui Ioan Codru Talpeș, iar cel de-al treilea acţionar a fost Doina Dumitrescu, soţia lui Emil “Cico” Dumitrescu, celebrul amiral în rezerva şi fost consilier de stat. Din scripte reiese că firma Minaquarom nu a avut nicin fel de activitate, dar a funcţionat şase ani. Societatea de îmbuteliere a fost radiată în 2009.

Maior, în păienjenişul Talpeş-Watts-Treptow

George Maior este un personaj apropiat grupului Ioan Talpeş-Larry Watts. Din grup a făcut parte pentru un timp şi istoricul american Kurt Treptow, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru pedofilie. Treptow a editat în 2002 un volum semnat de Maior şi Watts.

Liviu Maior, tatăl candidatului la şefia principalului serviciu secret, este cunoscut ca un apropiat al lui Ioan Talpeş, fost şef al SIE, dar şi al omului de afaceri Ovidiu Tender. De altfel, Maior şi Talpeş au fost colegi de facultate, iar apoi subalternii generalului Ilie Ceauşescu la Institutul de Istorie Militară, unitatea propagandistă a fostului dictator. Prietenia a fost şi între copiii celor doi, iar George Maior a fost naşul de cununie al lui Talpeş junior. Talpeş a avut legături apropiate cu duetul american Kurt Treptow-Larry Watts. Treptow a fost condamnat pentru pedofilie la Iaşi, iar Larry Watts a fost consilier al lui Talpeş la Departamentul pentru Securitate Naţională de la Administraţia Prezidenţială în timpul preşedinţiei lui Iliescu. Treptow şi Wats au avut legături şi cu Maior tatăl şi fiul. Americanii sunt adepţi ai „fascismului românesc”, după cum i-a caracterizat presa din SUA, şi au fost folosiţi de regimul Ceauşescu înainte de 1989, dar şi după 1990 sub „zodia” lui Talpeş. Actualul pretendent la funcţia de director al SRI a scris chiar o carte cu Watts în 2002, apărută la fundaţia „Centrul pentru Studii Româneşti” din Iaşi condusă de Treptow. Watts a fost naşul de cununie al lui Kurt Treptow, iar Talpeş senior, al lui Watts. În 2002, Watts şi Maior au mai colaborat şi la un alt volum, apărut la Editura Enciclopedică. Despre fundaţia lui Treptow s-a spus că beneficia din plin de sprijinul SIE.

Adevărul scrie că la începutul anilor ’90, Talpeş, Treptow şi Watts l-au susţinut pe Maior senior să obţină funcţia de ministru al învăţământului. Cei doi americani acţionau în acea perioadă în zona Clujului, unde activa familia Maior. De altfel, Maior a fost iniţiatorul unei Istorii alternative scrise de Watts şi Treptow, difuzată în SUA prin intermediul SIE. „Îndrumătorii” lucrării erau Liviu Maior şi Ion Talpeş. Watts a avut afaceri în România şi cu William Matser, un oficial NATO acuzat de corupţie pe filiera România, care era şi în relaţii apropiate cu Talpeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here