În ultima săptămână, modificările legislative privind industria jocurilor de noroc au trecut prin Parlamentul României, prinzând forma unei noi legi care interzice funcționarea sălilor de păcănele în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Această lege a fost votată în plenul Camerei Deputaților marți, 9 aprilie, cu un număr de 243 de voturi pentru și 4 abțineri. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea o săptămână mai târziu, pe 17 aprilie.

La nivel național, o analiză arată că România are în acest moment peste 15.000 de case de pariuri stradale, în timp ce online sunt licențiați 32 de operatori. „Spațiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori”, precizează legea, care își propune să limiteze accesul la astfel de forme de divertisment.

Adeverința care atestă numărul de locuitori al unei localități trebuie eliberată de primăria respectivă, stabilind astfel locațiile în care pot funcționa astfel de activități. În județul Cluj, există 5 municipii (Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej) și două comune (Florești și Apahida) ce au au peste 15.000 de locuitori și vor putea astfel găzdui în continuare săli cu jocuri de noroc.

În contextul dezbaterilor parlamentare, opoziția a criticat metodologia prin care a fost propusă și votată legea. „Nici măcar n-a fost o dezbatere în comisie să vedem câte localități sunt cu mai puțin de 15.000, hai să vedem de ce 15, de ce nu 16, de ce nu două milioane și le scoteam de tot. Am vrut să facem aceste amendamente”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.

Pe de altă parte, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a subliniat impactul profund pe care îl va avea această lege asupra industriei jocurilor de noroc: „Industria jocurilor de noroc, industria păcănelelor, va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României.” El a continuat: „Este o primă lege, o lege care închide toate păcănelele în localitățile sub 15.000 de locuitori, mărește amenzile substanțial și în perioada următoare vom adopta și celelalte legi care sunt depuse în Parlament.”

În plus, Simonis a evidențiat că această lege este un test pentru piața jocurilor de noroc: „Vrem să vedem și cum reacționează industria la prima lege, să vedem cum marii avocați plătiți cu foarte mulți bani, cu care am tot fost amenințați în ultimele luni de zile, să vedem cum reacționează la prima lege și ne vom adapta pentru a doua.”

Legea include și alte prevederi, cum ar fi interzicerea băuturilor alcoolice în locațiile unde se desfășoară jocurile de noroc, înființarea unui registru al companiilor și sediilor, majorarea garanțiilor depuse de aceste companii, precum și obligația operatorilor de a avea sediul social în România.

Mai mult, ONJN le va putea acorda licențe numai societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene, ori în state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană, care au înregistrat un sediu permanent în România.

Această mișcare legislativă reprezintă un efort al guvernului de a reglementa mai strict industria jocurilor de noroc, în contextul preocupărilor crescute legate de efectele sociale negative asociate acestei industrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.