Capitalul băncilor care activează pe piaţa românească a început să scadă din momentul în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial şi mai ales după ce aceasta a intrat în vigoare, în data de 13 mai, ceea ce ar putea obliga acţionarii acestora să aducă fonduri suplimentare, susţine consilierul pe strategie din cadrul Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu.

„La această oră, capitalul băncilor este în pericol. Din clipa în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, clipa 1, şi clipa 2, când această lege a intrat în vigoare în 13 mai, capitalul băncilor a început să scadă treptat şi nu ştim până unde va scădea. Sunt calcule făcute cu cifrele în faţă, cu legile în faţă, şi s-ar putea să vedem cum băncile vor fi constrânse tot mai mult să aducă de afară capital”, a declarat joi Adrian Vasilescu în cadrul unui eveniment pe teme economice. El a precizat că vorbeşte în nume personal, şi nu exprimă opinia BNR.

Potrivit acestuia, discursurile anti-bănci sunt, de fapt, un discurs anti-naţional.

„Astăzi, într-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul „să nu ne purtăm cu mănuşi cu băncile, putem să le forţăm cât vrem, pentru că nu o să plece câinele de la măcelărie”. Este expresia cea mai anti-naţională pe care cineva o poate rosti şi pe care cineva o poate auzi”, a mai spus Vasilescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare pe 13 mai.

Conform acesteia, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.

Sursa: AGERPRES.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.