În perioada 01-04.07.2014, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune tematică de control verificându-se modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor la comercializarea legumelor și fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri și supermarketuri, piețe agroalimentare, depozite și piețe en-gros.

Au fost controlați 744 operatori economici, dintre care la un număr de 574 (77 %) au fost constatate deficiențe. A fost verificată o cantitate de cca. 360 tone fructe și legume proaspete, din care circa 126,6 tone (35%) nu se încadrau în prevederile legale.

 In judetul Cluj s-au gasit legume și fructe care nu corespundeau condițiilor punerii pe piață, acestea prezentând modificări organoleptice în ceea ce privește aspectul, culoarea sau consistentă, unele dintre acestea prezentând chiar semne evidente de alterare. Produsele depreciate au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman.

De asemenea, s-au gasit produse care nu aveau tradusa eticheta ori informațiile de pe ambalaje, respectiv documente, nu coincideau cu informațiile înscrise la standul de comercializare: ceapă origine Australia — la stand figura ca țara de origine Grecia; usturoi preambalat origine Ungaria, la raft era înscris ca fiind originar din China; rodii proveniența Peru, aveau la stand înscrisă tara de origine Chile.

Măsuri dispuse:

oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 162 kg fructe și legume, în valoare de 1.002 lei, produse improprii consumului uman;

oprirea temporară de la comercializare a cca. 126,4 tone fructe și legume, în valoare de 470.000 lei până la remedierea neconformităților constatate;

aplicarea de 662 sancțiuni contravenționale dintre care 401 amenzi contravenționale în valoare de 931.850 lei și 261 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

Refuzați fructele și legumele afectate de putregai sau alterate, care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului care nu sunt proprii produsului respectiv;

Refuzați fructele și legumele care prezintă deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

Refuzați fructele și legumele care prezintă umezeala externă anormală, pete de mucegai;

Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind conformitatea și modul de informare prin etichetare;

Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea unui produs;

Nu cumpărați fructe și legume din locuri neautorizate; riscați să consumați produse neconforme care pot să vă afecteze sănătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.