Primăria Cluj-Napoca a atribuit în această săptămână, licitația publică privind concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiu pentru o perioadă de 8 ani. Aceasta a fost organizată pe 2 loturi, care, practic împart municipiul Cluj-Napoca în două sectoare.

Pentru fiecare sector au fost depuse oferte separate, iar în urma finalizării de către comisia de licitație a procedurii de atribuire au fost desemnați următorii câștigători:

Sectorul I, lotul I:

ASOCIEREA S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. – S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER-VEREȘ S.A. .

Sectorul II, lotul II:

ASOCIEREA S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. – S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER-VEREȘ S.A. .

La momentul demarării procedurii de licitație, municipalitatea a stabilit o valoare estimată a contractului care va fi încheiat de 158.198.076,08 lei fără TVA, din care 80.745.979,72 pentru lotul 1 și 77.452.096, 36 pentru lotul 2.

Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Pentru a stabili acest lucru, s-a realizat un punctaj care a luat în calcul atât prețurile unitare pe tipuri de lucrări, cât și investițiile asumate de către furnizorul de servicii, respectiv valoarea redevenței pe care acesta se obligă să o achite municipiului Cluj-Napoca pentru concesionarea serviciilor de salubrizare și deszăpezire.

Rosal Grup SA pierde și ce a avut

Până în prezent, Cluj-Napoca era împărțită în două loturi din punct de vedere al organizării pentru salubrizare.

Astfel că, Lotu1 1 era câștigat de Rosal Grup SA, iar Lotul 2 de  societatile Brantner-Vereș.

La această licitație au depus oferte următorii operatori economici:

  • ASOCIEREA S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. – S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER-VEREȘ S.A. (pentru lot 1);
  • C. RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA S.A.(pentru lot 2);
  • ASOCIEREA S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. – S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER-VEREȘ S.A. (pentru lot 2);
  • C. ROSAL GRUP S.A (pentru lot 1);
  • ASOCIEREA S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.-S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUCUREȘTI REBU S.A. (pentru lot 1);
  • C. ROSAL GRUP S.A (pentru lot 2).

 

rosal-1

 

Contestații și semnare de contract

Comisia de evaluare a declarat neconformă și a respins oferta depusă de ASOCIEREA S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.-S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUCUREȘTI REBU S.A. (pentru lot 1), deoarece aceasta nu a corespuns caietului de sarcini din punct de vedere tehnico-financiar.

În cadrul noului contract furnizorul de servicii va asigura, conform caietului de sarcini 3.500 de noi coșuri de gunoi montate pe stâlpi, dintre care 1.900 pe sectorul I și 1.600 de sectorul II, respectiv 200 de coșuri de gunoi pe picior (în piețe publice și zone pietonale), suplimentar la cele care există deja în municipiu.

De asemenea, operatorul de salubritate stradală are obligația de a crea un sistem electronic de evidență și gestionare a sesizărilor, care să permită intervențiile punctuale pentru remedierea oricăror disfuncții sesizate de către cetățeni, în cel mai scurt timp. Întreaga evidență a orelor de funcționare și de prestare a serviciilor va fi gestionată electronic.

Pe partea de salubrizare și deszăpezire noul contract prevede obligații pentru furnizorul de servicii care vor asigura un standard calitativ european, cu utilaje de ultimă oră și un sistem de monitorizare îmbunătățit.

Termenul pentru depunerea contestațiilor este data de 25 iulie 2016, după care se va putea trece la semnarea noului contract.

 

apostu

Apostu a plătit cu închisoarea pentru acest contract

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost retinut,  în 2011 sub acuzatia de luare de mita. Apostu a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj.

Fiind vorba de fapt de acest contract ce azi a fost câștigat pe ambele loturi de Bratner Vereș.

Licitatia pentru concesionarea salubritatii menajere din Cluj s-a derulat la inceputul lunii iunie 2009, iar firmele desemnate castigatoare au fost Rosal SRL, pe sectorul 1 si Brantner Servicii Ecologice SA, pe sectorul 2.Contractul trebuia sa fie semnat in iulie 2009, insa a ajuns sa fie incheiat in iulie 2010, dupa ce societatile perdante au contestat rezultatul licitatiei. Atribuirea contractelor a fost astfel amanata cu un an, pana la data la care Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in privinta plangerii inaintate de societatea aradeana ASA Servicii Ecologice, dupa ce restul de firme renuntasera la contestatii.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, omul de afaceri Calin Stoia, reprezentant al Total Trading Company, actionar al societatii de salubritate Brantner-Veres, care are contract cu Primaria Cluj-Napoca pentru salubrizarea unui sector din oras, a fost, de asemenea, retinut pentru dare de mita in dosarul in care a fost retinut si primarul Sorin Apostu.

 

collage salubritate cluj

Brantner-Veres si Rosal au oferit atunci, cel mai mic pret de colectare

Potrivit site-ului Primariei Cluj, cele doua societati au primit in concesionare serviciul de salubritate pe o perioada de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului. Sorin Apostu declara atunci ca firmele castigatoare au fost selectate in functie de tarifele de colectare ofertate (pondere de 60% in calcularea punctajului final), propunerea tehnica (pondere de 30%) si redeventa platita catre Primarie (pondere de 10% din punctajul final), potrivit Mediafax.

Cel mai mic pret de colectare, de 5 lei/persoana/luna, l-au oferit societatile Brantner-Veres si Rosal.

In ceea ce priveste redeventa, Brantner-Veres a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primarie si s-a angajat sa cheltuiasca, in primii trei ani, cate 100.000 de euro, pentru campanii de informare, constientizare si motivare a populatiei pentru colectarea selectiva a deseurilor, urmand ca in urmatorii cinci ani ramasi din contract sa plateasca cate 10.000 de euro.

Rosal Grup s-a angajat sa plateasca anual o redeventa de 100.000 de euro primariei si sa investeasca, in fiecare an, 100.000 de euro in programe de informare.

Totodata, conform caietului de sarcini, Rosal si Brantner s-au angajat sa realizeze o serie de investitii in modernizarea si amenajarea de puncte gospodaresti, care sa permita depozitarea selectiva a deseurilor menajere, pe categorii.
Primaria Cluj
Contestatiile au intarziat cu un an acordarea contractului pentru salubrizare

Semnarea contractului de concesiune era stabilita initial pentru data de 15 iulie 2009, dar, din cauza contestatiilor depuse, termenul s-a decalat cu peste un an. Astfel, contractul privind concesionarea serviciului de salubritate menajera nu s-a materializat pana cand instanta nu a solutionat contestatiile societatilor participante la licitatie.

Deschiderea ofertelor pentru licitatia privind concesiunea serviciului de salubrizare menajera din Cluj-Napoca a avut loc in data de 04 iunie 2009. Firmele care au depus oferta au fost:

Pentru Sector 1: Compania de salubritate Brantner Veres SA, SC ASA Servicii Ecologice SA, SC Rosal Grup SRL si SUMA Portugalia.

Pentru Sector 2: Compania de salubritate Brantner Veres SA, SC ASA Servicii Ecologice SA, SC Eco Prisal asociere Rosal Ecologic&Recycling Systems SRL

Sirul contestatiilor a inceput la 4 iulie 2009, cand au fost anuntate firmele carora li s-a atribuit contractul: Rosal SRL pe sectorul 1, respectiv Brantner Veres pe sectorul 2.

Rezultatul procedurii prin care contractele de concesiune a serviciilor de salubrizare menajera au fost atribuite catre Rosal Grup si Brantner Veres a fost contestat la Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor de patru firme, inclusiv de societatile castigatoare, fiecare dintre acestea reclamand pierderea unui sector in favoarea concurentei: Rosal, Brantner-Veres, Ecoprisal si ASA Servicii Ecologice.

Desi inca era pe rol solutionarea contestatiei celor de la ASA, Primaria Cluj-Napoca a semnat, in luna iulie, contractul cu Rosal si Brantner-Veres.

Mihaela Trif

1 COMENTARIU

  1. […] Primăria Cluj-Napoca a atribuit în această săptămână, licitația publică privind concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiu pentru o perioadă de 8 ani. Aceasta a fost organizată pe 2 loturi, care, practic împart municipiul Cluj-Napoca în două sectoare. Pentru fiecare sector au fost depuse oferte separate, iar în urma citește toată știrea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.